Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem

AFYON’DA LOKUM VE ŞEKERLEME OKULU KURULMALIDIR

Misafir Kalem 1 Kasım 2018 Perşembe 13:29:40
 

İsmail ÖZDİLEK

 

Afyonumuz sucuk, kaymak ve lokumu ile Türkiye ve dünya da anılır ve yolu Afyon’a düşen herkeste bu ürünlerimizden satın alır.
Bu başarıyı günümüzde gıda mühendisleri kontrolünde gerçekleştiren ve çocukluğundan beri aile sektöründen yetişmiş bütün üretim ve işletmeci hemşerilerimi kutluyorum.
İstanbul’da açtıkları mağazaları gördükçe de kendileri ile gurur duyuyorum.
Afyon’da bulunduğum zaman içerisinde cumartesi günleri KİTAP KULÜBÜ toplantılarına katılırım.
Çok değerli arkadaşlarım, daha önce belirlenen konu, kitaplar ve güncel konular üzerine konuşma yaparlar.
 Kitap Kulübü Başkanı Kadir Altınkaya’dır.
Kendisi; arkadaşları ile beraber Afyonumuzda modern otogarımızı gerçekleştirdi. Otogardaki uygulamaları ve bilimsel olarak şeker, lokum, pişmaniye imalatına da nasıl başardığını anlattı.
Öncelikle Afyonumuzdaki eski şekerci ustaları, İstanbul da çikolata imalatçıları, İzmit’te pişmaniye imalatçı ve ustaları ile görüştüğünü belirtti.
Onların kendi imalatındaki özellikleri ile kendi imalatlarını anlatarak bizim üretimimizin onlardan daha da iyi olduğunu açıkladı.
Sadece bu şehirlerle bağlı kalmayıp diğer şehirlerde ve yurt dışında üretilen değişik şekerleme ürünlerini takip ettiğini, ambalajın nasıl yapılması gerektiğine kadar anlattı.
Ayrıca Afyonumuz da şeker imalatı yapan ustaları, baba ve dedelerinin hangi yol ve yöntemle lokum ürettiklerini de araştırdığını ve bizlere isimleri ile açıkladı.
Kadir Altınkaya’nın anlattıklarını uygulamalı olarak Afyon Otogarındaki camın arkasından şeker imalatını gördükten sonra, kendisini heyecanla dinledim.
 Ben de; Afyon ekonomisi için bu kadar değerli olan lokumumuz, bu gün var olup yarın olmayacak ustalara bırakılmaması için Afyonumuzda bir LOKUM VE ŞEKERLEM OKULU kurulmalıdır, diye toplantıda öneri de bulundum.
LOKUM VE ŞEKERLEME OKULU
Devletimiz, Afyon Esnaf Odaları, ATSO, Valilik, Belediye ve şekerci esnafımız Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulacak LOKUM VE ŞEKERLME OKULU’na destek olmalıdır.
– Her bölgenin kendine göre bir damak tadı vardır. LOKUM VE ŞEKERLEME OKULUMUZ kurulduğunda Afyonlu ustalarımız dâhil olmak üzere burada uygulamalı olarak dersler vermeli,
– Şekerleme konusunda uzmanlaşmış diğer şehirlerdeki ve yurt dışındaki ustaları öğrencilerimize ders vermek üzere okulumuza davet edilmeli,
– Öğrencilerimiz yurt dışı ülkelerine gözlem yapmak üzere gönderilmeli,
– Bu okul da sadece lokum ve şekerleme üretimi yanında, ambalajlama ve satış elemanı yetiştirme kursları da ilave edilmeli,
– Okulumuz mali kaynak olarak, üretimin satarak veya Afyon dışındaki firmalara fason üretim yaparak mali yönden güçleneceğini değerlendiriyorum.
SONUÇ:
Değerli arkadaşım Kadir Altınkaya’nın otogar işletmecisi arkadaşları ile beraber ülke ve dünya standartları üzerindeki otogarımızı inşa edip işletmesi, Afyonumuz tanıtımına katkıda bulunması, lokum ve şekerleme üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı kendilerini kutluyorum.
Kısa vade de LOKUM VE ŞEKERLEM OKULU’nun kurulması önemlidir.
Orta ve uzun vade de ise, Afyonlu ve ülke gençlerimizin uluslararası standartta üretime kavuşacaklarından dolayı, dünya çapında usta ve işletmelere sahip olacağımızı ve Afyonumuzu dünyaya tanıtacağını değerlendiriyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER