Afyon’da kan bağışı bilinci çok iyi

Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, hayati sıvı kana çok fazla ihtiyaç duyulduğunu, kan bağşının sorumlu bir insanlık görevi olduğunu hatırlattı. Afyonkarahisar insanının kan bağışı bilincine sahip sorumlu insanlardan oluştuğuna değinen Dr. Akman, bir damla kanın en az 3 kişiyi kurtarabildiğini, yapılabilecek hayır ve iyiliklerin başında kan bağşının geldiğine işaret etti Afyonkarahisar’da A pozitif [&hellip]

Afyon'da kan bağışı bilinci çok iyi

Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, hayati sıvı kana çok fazla ihtiyaç duyulduğunu, kan bağşının sorumlu bir insanlık görevi olduğunu hatırlattı. Afyonkarahisar insanının kan bağışı bilincine sahip sorumlu insanlardan oluştuğuna değinen Dr. Akman, bir damla kanın en az 3 kişiyi kurtarabildiğini, yapılabilecek hayır ve iyiliklerin başında kan bağşının geldiğine işaret etti

Afyonkarahisar’da A pozitif kan gurubunun daha yaygın olduğunu söyleyen Dr. Kubilay Akman, bu kan gurubunun sık bulunduğu düşüncesiyle A pozitif kanı bulunan kişilerin bağışçı olmaktan kaçınmamalarını istedi. Dr. Akman, bu kan grubunun sık bulunduğu kadar sıkça da ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
Bakanlığın Afyonkarahisar verisi 14 bin ünite
Türk Kızılayı Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, şehirdeki faaliyetlere 2009 yılının Şubat ayında başladıklarını söyledi. Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, daha önce bir kan bağış merkezi olmadığı için Afyonkarahisar’da kan bağışı merkezine ve kan bağışlamaya yoğun bir ilgi gösterildiğini belirtti. Üç yıldır nüfusu 3 binin üzerindeki beldeler, ilçeler bütün kamu kurumları olmak üzere hepsinin ziyaret edildiğini ifade eden Dr. Akman, böylece Afyonkarahisar’da bir kan bağış merkezinin olduğunu ve kan bağışlama bilincinin ortaya çıktığını kaydetti. Anıtpark’ta iyi havalarda kan bağışçılarının kullanacağı çadırlar kurulduğundan söz eden Dr. Kubilay Akman; “Çadırlarımızda ki görsellikle sayesinde insanlarımızda kan bağışlama bilinci oluşuyor. 2009 Yılında 6 bin 500 ünite kan bağışı aldık. 2010 yılında 10 bin kan bağşıı aldık. Bizimde hedefimiz 10 bindi. Bu yıl ki hedefimiz 14 bin ünite kan almak. Şu ana kadar aldığımız kan bağışı net 11 bindir. Kan bağışı giderek her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 14 bin ünite kan Afyonkarahisar’ın ihtiyacıdır. Hedefimiz bu orandaki kanı toplayıp kendi kendimize yetebilmektir.” dedi.
Afyonkarahisar Eskişehir’e bağlı
Toplanılan kanların çeşitli işlemlerden geçirildiğini dile getiren Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, laboratuar ürünlerinde ayrılan kanların değerlendirildiğini anlatan Dr. Akman, bir ünite kanın tek bir kişiye gitmediğini söyledi. Parçalar halinde iki veya üç ayrı insanın bir ünite kandan yararlandığını aktaran Dr. Kubilay Akman; “Bir ünite kandan birden fazla insanın yararlanması da çok güzel birşey. Kan ve kan ürünleri ile geçen hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar, korunmasız cinsel ilişkiler sonucunda geçen hastalıklar yönüyle test edilen kanlar taranıyor. Pozitif çıkan kanlar imha ediliyor, kan bağışçısı kişiye geri dönülerek o kişi mektupla bilgilendiriliyor. Bu bilgilendirme sayesinde kişinin hastaneye gitmesini sağlamış oluyoruz. Deyim yerindeyse kişiler için kan bağışı bir nevi mini ceck up oluyor. İnsanlar geçirdikleri hastalıkların bazen farkında olamayabiliyorlar. Biz Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi olarak Eskişehir iline bağlıyız. Afyon’la birlikte Kütahya ve Bilecik’te Eskişehir’e bağlı. Bütün kanlar Eskişehir’de toplanıp ürünlerine ayrılıp testlerden geçtikten sonra havuzlanmış oluyor. Hastanelerden gelen talep üzerine kanlar kullanılıyor. Kan Ürünleri Kanunu 2007 yılında değişti. Daha önceleri ihtiyacı olan insanlara hasta yakınları kanları bulup hastaneye iletiyorlardı. Bu da tabiki yanlış bir şey. Bu kesinlikle şu anda kanunen yasak. Kişinin eline kan verilmiyor. ” diye konuştu.
Afyonkarahisar’da kan grubu
ağırlıklı A pozitif
Bağışlanan bir ünite kanın üç ayrı bölüme ayrıldığını tekrarlayn Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, kanın kırmızı kısmına es süspansiyonu, beyaz kısmına plazma ve sarı kısmına da tramposit süspansi-yonu denildiğini kaydetti. Kendilerinin koşullarında kanın kırmızı kısmının 42 gün saklandığını ifade eden Dr. Kubilay Akman; “Kan 42 gün durmuyor. Çünkü sürekli bir kan ihtiyacı var kullanılıyor. Kana çok ihtiyaç var. Kanın beyaz kısmı olan plazma eksi 25 santigrat derecenin altında 2 yıl saklayabilip kullanabiliyoruz. Afyonkarahisar genelinde en fazla A pozitif kan gurubuna rastlanıyor. İnsan popilasyonunda en fazla bulunan kan gurubu da A pozitiftir. Ondan sonra da sıfır pozitif ikinci olarak en fazla bulunan kan gurubudur. En zor bulunan kan gurubu AB negatiftir. Binde yedi oranında bulunur. Bin kişiyi toplarsanız 7 kişi de ancak çıkabilir. Böyle bir hastamız olduğunda çok sıkıntı çekiyoruz. AB negatif kanı bulmak çok zor. İnsanlarımız A pozitif kan kolay bulunuyor vermesem de olur gibi bir düşünceye kapılabiliyor. Bu gurup kan sık bulunuyor. Ama hastanede yatan ve bu gurup kana ihtiyacı olan çok sayıda hasta olduğu gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır.” şeklinde konuştu.
Uygun olan herkes kan vermeli
“Bir damla kan bir can.” diyen Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, kan bağışçılarının kişisel sağlıkları açısından da bağışın çok yarar sağladığını belirtti. Kanunen 18-65 yaş arasında her sağlıklı 50 kilogramın üzerinde ki her insandan, erkeklerde her 3 ayda bir yılda 4 sefer, kadınlarda ise 4 ayda bir yılda 3 kez kan bağışı bulunulmasını önerdiklerini aktaran Dr. Akman şöyle konuştu: “Uygun şartları taşıyan sağlıklı bireylerin kan bağışlamasının hiçbir zararı olmaz. Kan bağışından sonra ilikler vücutta kan üretimini arttırır. Kan bağışçılarının düzenli ve yeterli miktarda sıvı almaları çok önemlidir. Özellikle kan bağışlamadan 3-4 gün önce bol miktarda su tüketilmesi önem taşır. Kan Bağış Merkez Müdürü olarak şahsım ve donör kazanım uzmanlarımız tarafından yapılan ziyaretler, ve telefon zinciriyle kamu kurum kuruluşlarından randevular alıp kan bağışlarını topluyoruz. Biz şu anda 3 doktor, 6 hemşire ve destek personeli olmak üzere yaklaşık 13 personelle faaliyet gösteriyoruz. Kadromuza iki hemşire daha da ekliyeceğiz. Merkezimiz sürekil açık. İnsanlarımızı kan bağış merkezimize bağış yapmaya davet ediyoruz. Kan bağış merkezimize destek veren Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Çoban’a teşekkür etmek istiyorum. Bize bir otobüs bağışladı.”
Haber: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme