Afyon'da güneş enerjisi için potansiyel var

Petrol fiyatlarının artması, doğalgaz akışının siyasî ilişkilerle yürütülmesi, kaynakların kısıtlı olması, ekonomi dünyasını farklı arayışlara itti. Bu arayışlar Avrupa'da yaygınlaşan 'yenilenebilir enerji' uygulamaları hakkında da merak oluşturdu. Kolay yöntemlerle uygulanabilecek, doğrudan enerji üretilebilecek yenilenebilir kaynakların başında güneş geliyor. Güneş enerjisinin kullanımı için, güneşlenme saatleri ve yıllık ortalama güneş gören gün sayıları hesaplanıyor bu hesap maliyeti [&hellip]

Petrol fiyatlarının artması, doğalgaz akışının siyasî ilişkilerle yürütülmesi, kaynakların kısıtlı olması, ekonomi dünyasını farklı arayışlara itti. Bu arayışlar Avrupa’da yaygınlaşan “yenilenebilir enerji” uygulamaları hakkında da merak oluşturdu. Kolay yöntemlerle uygulanabilecek, doğrudan enerji üretilebilecek yenilenebilir kaynakların başında güneş geliyor. Güneş enerjisinin kullanımı için, güneşlenme saatleri ve yıllık ortalama güneş gören gün sayıları hesaplanıyor; bu hesap maliyeti karşılayacaksa yatırım yapılıyor.
5 YILLIK ORTALAMA
Gazeteniz Kocatepe’nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgilere göre Afyonkarahisar Türkiye’de enlem olarak orta kısımlarda olduğu için yıllara göre değişmekle birlikte yıllık güneş radyasyonu 1620 kwsaat/m2 civarında hesaplanıyor.Afyonkarahisar’da 2012-2016 yılları baz alınarak çıkartılan istatistiğe göre, şehrin 5 yıllık güneş enerjisi potansiyeli 1623.5 kwsaat.
10 BUÇUK SAATİ
GÜNEŞLİ GÜN VAR
Verilere göre Afyonkarahisar ve güneyinde yer alan kısımların lisanslı veya lisanssız elektrik üretimi yapmak için yeterli güneş potansiyelinin bulunduğu sahalar mevcut. Afyonkarahisar’da güneşlenme süresi ise kış aylarında günlük 2.5 -3 saat civarında iken güneşin bol olduğu Temmuz-Ağustos aylarında 10 -10.5 saat civarında hesaplanıyor.
SINIRLARI EPDK BELİRLİYOR
Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek için, 1 MW ve daha fazla üretim yapacak üretim santralleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından lisans alınması gerekiyor.  Bir sahada üretim lisansı almak için sınır değeri 1620 kwsaat/m2 olarak belirlendi. Bu sınırın kıstası Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve EPDK tarafından tespit edildi. Buna göre Afyonkarahisar’ın güneş enerjisi potansiyeli, güneş enerjisi üretimine uygun.
ÇEVRE TEMİZLİĞİ VE
EKONOMİK KATKI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası’na göre Afyonkarahisar’da güneş enerjisi üretimi, panellerde şu maddeler kullanılarak verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir:
Monokristalin Silikon, Polikirstalin Silikon, İnce Bakır Film Şerit, KadmiumTellerium, Şekilsiz Silikon.
Bu maddelerden Monokristalin Silikon ile 100 metrekarelik alanda 26 bin kw/saat üretim sağlanabilir. Genel verilere göre güneş enerjisi, kendini 10 ilâ 20 yıl arasında amorti ediyor. Bu üretim, çevrenin temiz kalmasının yanı sıra ekonomiye de katkı sağlıyor. >> Murat ARISOY’un Özel Haberi

Bakmadan Geçme