Afyon’da En Çok Ne Üretilir?

Afyon, Unesco'nun gastronomi tescilli kent resmi adıyla Afyonkarahisar'da en çok ne üretilir?

Afyon’un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat hububat ekimine dayanır.

BUĞDAY, ARPA, AYÇİÇEĞİ BAŞTA GELİR

Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır. Baklagil ekimi de çok önemli yer tutar. Her sene ortalama 400 bin hektar arazi ekilmektedir. Ekilen arazilerin yüzde 28’i baklagiller, yüzde 6’sı sanayi bitkileri ve yüzde 66’sı tahıllardır. Hububata ayrılan arazinin yüzde 72’sinde buğday ekimi yapılmakta olup, Konya ve Ankara’dan sonra Afyonkarahisar buğday üretimimizde üçüncü sırada yer alır.

125 BİN HEKTARLIK ALANDA BAKLAGİL EKİMİ YAPILIR

Dinar İlçesinde çavdar, Bolvadin İlçesinde darı ekilir. Buğdaydan sonra en çok ekilen arpadır. Sulu arazilerde mısır ve yulaf yetiştirilir. Yüz yirmi beş bin hektarlık sahada baklagil ekimi yapılır. Burçak ön sıradadır. Bu bitki kışlık hayvan yemidir. Çoğu Sandıklı İlçesinde olmak üzere nohut, mercimek, fasülye ve bol mikdarda patates istihsal edilir. Şeker pancarı ekimi, son senelerde hızla gelişmektedir ve oldukça ileri seviyededir.

AFYON HAŞHAŞINDA YÜZDE 12 MORFİN VAR

Afyon, haşhaş ekimi bakımından Türkiye’nin en müsait yeridir. Afyon’da yetişen haşhaş bitkisinde yüzde 12 morfin bulunur ve bu miktar dünyada birincidir. Haşhaş, Afyon halkının yiyeceği, yağı, ilacı, yakacağı ve hayvanları için küspesidir.

HAŞHAŞ AFYON’UN SEMBOLÜDÜR

Ayçiçeği, susam ve siyelek, toprağı yoran bitkilerdir. Bunların yağ miktarı hiçbir zaman yüzde 40’ı geçmez. Hâlbuki haşhaş gerektiği gibi preslenirse yağ miktarı yüzde 55 olur. Haşhaş üretiminin arttırılması ile Türkiye’nin yağ ihtiyacının tamamı karşılandığı gibi dışarıya yağ ihracı da mümkün olacaktır. Haşhaş, Afyon’un sembolüdür.

AFYON’DA HAYVANCILIK GELİŞMİŞTİR

Afyon, geniş otlaklara sahip olduğu için hayvancılık gelişmiştir. Hayvancılık bakımından Konya, Ankara, Sivas, Kars ve Ağrı’dan sonra gelir. 1,5 milyona varan hayvan sayısının yüzde 64’ü koyundur. Koyunlarda “dağlıç” cinsi fazladır. Koyunu, tiftik keçisi, kıl keçisi ve sığır takip eder.

MADEN SUYU VE AFYON SAKIZI İŞLEYEN FABRİKALAR VAR

Afyonkarahisar Maden Suyu İşletmesinde yıllık 50 milyon şişe maden suyu üretebilecek edebilecek kapasitededir. Bolvadin İlçesindeki Alkoloid Fabrikası’nda ilaç sanayinin hammaddesi olan Afyon sakızı işlenir.

KAYMAKLI ŞEKER VE LOKUMDA ÜRETİLİR

Kaymaklı şeker ve lokum üretimide Afyon’da öndedir. Afyon’un sembolü haline gelen kaymaklı şeker ve kaymaklı lokum 1901 senesinde şekerci ustası Salih Şeker tarafından yapılmıştır. Manda sütü kaymağına şeker karıştırılarak yapılan bu şeker, halen torunları tarafından imal edilmektedir. Kaymaklı şeker, kakaolu, antep fıstıklı, fındıklı ve bademli olarak imal edilmektedir. Kaymaklı lokum ise, hindistan cevizli, çikolatalı ve cevizli olarak yapılmaktadır.

Bakmadan Geçme