Afyon’da ekonomiye tarım yön veriyor
Ziraat Mühendisleri Odası Afyonkarahisar Temsilciliğinde Tarım Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte Ziraat Mühendisleri tarımda yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini konuştu. Etkinlik 12 Ocak Cumartesi günü sabah No 03 Fırından’da gerçekleştirildi.GERÇEKTE 1930’DA ANKARA’DA BAŞLADIToplantının açılış konuşmasını Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Emine Derya Özdemir Aşkıner yaptı. Türkiyede tarımsal eğitim başlangıcının 10 Ocak 1846 yılı olduğunu söyleyen Aşkıner, “Gerçek [&hellip]
Ziraat Mühendisleri Odası Afyonkarahisar Temsilciliğinde Tarım Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte Ziraat Mühendisleri tarımda yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini konuştu. Etkinlik 12 Ocak Cumartesi günü sabah No 03 Fırından’da gerçekleştirildi.
GERÇEKTE 1930’DA
ANKARA’DA BAŞLADI
Toplantının açılış konuşmasını Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Emine Derya Özdemir Aşkıner yaptı. Türkiyede tarımsal eğitim başlangıcının 10 Ocak 1846 yılı olduğunu söyleyen Aşkıner, “Gerçek anlamda Türkiye’de Tarımsal Yüksek Öğretim 1930 yılında Ankara da kurulan Yüksek Ziraat Mektebi ile başlamıştır. 1930-1953 yılları arasında bir yılı doğrudan alanda staj ve üç yılı okul dönemi olmak üzere dört yıllık, ziraat yüksek mühendisi unvanı verne bir sistem vardır. 1953-1960 yılları arasında bölüm ve kürsü sistemi kurulmuştur. Kurulan sekiz bölümde stajların yaz aylarına yayıldığı dört yıllık eğitim-öğretime devam edilmiştir. 1967’de beş yılın sonunda Ziraat Yüksek Mühendisi unvanı verilen eğitim sistemine geçilmiştir. 1970 yılına kadar dört yıl olan eğitim-öğretim süresinin beş yıla çıkması ile 1971 yılında mezun verilmemiştir. 1977 yılına kadar devam eden sistemden sonra tekrardan 4 yıllık eğitime dönülmüştür.” dedi.
TOHUM V.D KONTROL ALTINA ALINDI
Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Emine Derya Özdemir Aşkıner, 1980 sonrası ortaya çıkan küreselleşme ve liberalleşme hareketlerinin tohum başta olmak üzere, tüm teknolojik girdi ve bilgilerin çok uluslu şirketler tarafından kontrol edilme sürecini getirdiğini kaydetti. Tarımsal yüksek öğretime talebin giderek azaldığını ifade eden Aşkıner, “Tarımsal yüksek öğretime olan talebin giderek azalması bir yana, kamu kurum ve kuruluşlarının sektörden çekilmesinin bir sonucu olarakta istihdamda azalmalar yaşanmıştır. Halen Türkiye de 40 üniversitede Zirat Mühendisliği eğitimine yönelik programların yer aldığı fakülteler bulunmaktadır. Mevcut yapı içerisinde tarımsal yüksek öğretimde fakülte sayısının çok olması temel bir sorun olarak kabul görürken, son yıllarda adında tarım ve ziraat kelimeleri bulanan fakültelerin açılması tarımsal yüksek öğretimde ki unvan sorununu ortaya çıkarmaktadır.” diye konuştu.
“KURTULUŞ PLANLI ÜRETİMDE”
“Üretim olmadan ve planlaması yapılmadan ne ekonomi ne de insanlık ayakta kalabilir”diyen Aşkıner sözlerine şöyle devam etti: “Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Milli Ekonominin Temeli Ziraattir’ Gelişen ve değişen teknoloji ile uyum içerisinde, kaliteden ödün vermeden; AR-GE, çiftçi ve kamu kurum ve kuruluşları ile uyum içerisinde olan bir eğitim sistemi bir an evvel hayata geçirilerek Türkiye de tarımın ve tarımsal yüksek öğretimin içinde bulunduğu karmaşık yapıdan biran önce kurtulmasını umut ediyoruz. Bu dilekle tarımsal öğrenime başlanmasının 173’ncü yıldönümü kutlu olsun.”
“MESLEĞİN ÖNEMİ İLDE HİSSEDİLİYOR”
Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar toplantıda yaptığı konuşmada, programın hazırlanmasında başta Oda Temsilcisi Emine Derya Özdemir Aşkıner başta olmak üzere emek sahiplerine teşekkür etti. Afyonkarahisar’a Kayseri’den geleli bir yıl olduğunu belirten Acar, “Sayın Oda Temsilcimize etkinlik ve aktivite anlamında serzenişte bulunuyordum. Buraya geldiğim Kayseri’de ve diğer illerde Ziraat Mühendisleri Odaları değişik etkinlikler düzenliyorlar. Ama Afyon’da bunu göremiyorduk. Bu nedenle bizleri düzenlediği bu etkinlikle biraraya getiren oda y��netimine teşekkür ediyorum. Bizler Ziraat Mühendisleri olarak meslektaşız. Afyon ekonomisine yön veren sektör tarımdır. Dolayısıyla Afyon’da mesleğimizin önemi bir kat daha artıyor. Meslek üyeleri olarak bizler kendimizi daha fazla ön plana çıkarabileceğimiz bir ildeyiz.” ifadelerini kullandı.
“TARIM VE GIDA STRATEJİK SEKTÖR”
Ziraat Mühendisliğinin abartısız stratejik bir sektöre hizmet eden meslek olduğunu vurgulayan İl Müdürü İbrahim Acar şunları söyledi: “Belki abartılı gelebilir ama Ziraat Mühendisliği stratejik bir sektöre hizmet ediyor. Dikkatimi çeken unsurlardan biri de hatırlanacağı üzere 1980’li yıllarda Afrika’da açlık yaşanıyordu. Ben hep merak ederdim Sahra çölünde açlık yokta neden Afrika’da var diye. Burada açılk potansiyeli varsa bu kadar insan niye var diye düşünürdüm. Afrika’da yaşanan açlığı mantığım almazdı. Oranın toprakları bu kadar insanı besleyebiliyormuş ki nüfus artmış. Televizyonda izlediğim bir belgeselde Afrika’da yaşanan açılk nedeni açıklandı. Bana da gayet mantıklı geldi. Mesleğimizin stratejik önem taşıdığına da bu şekilde karar verdim. Afrika’da da 1960’lı yıllarda insanlar kendi ihtiyaçlarını ve gıdalarını üretiyorlarmış. ABD’de üretim fazlası oluşunca Afrika’ya yarım dolara verilmeye başlanmış. İnsanlar kendi arazilerinde üretim yapmaktansa ABD’nin gönderdiği çok daha ucuz olan ürünleri almaya başlamışlar. Karşılığında da batılıların elinde olan maden işlerinde çalışmışlar. Arazilerini de maden şirketleri çok ucuza kapatmış. Arazileri elden giden insanlar para kazanacakları yer kalmayınca açlıtan kırılmış. ABD tarımla bir bölgenin geleceğine yön vermiş. Silah kullanmadan o insanları mahvetmiş. Tarım ve gıda sektörü dünyada stratejik sektörlerden bir tanesidir.”
“MÜHENDİSLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”
Afyonkarahisar’da da tarım ve gıdanın stratejik bir sektör olduğuna vurgu yapan İl Müdürü İbrahim Acra şöyle konuştu:
“Dünya genelinde stratejik bir sektör olan tarım ve gıda sektörünün Ziraat Mühendisleri olarak bir parçasıyız. Afyonkarahisar’da da il ekonomisine tarım yön veriyor. Bizlere çok iş düşüyor. Daha çok sahaya inip çiftçiye bildiklerimizi aktarmamız lazımdır. Sonuçta Afyon çiftçisi özellikle tarımmsal alanda çokta iyi durumda değil. Eksiklikler çok daha fazla. Bu nedenlerle Zirat Mühendislerine çok iş düştüğünü düşünüyorum. Özellikle İl Temsilcimizden ricam Ziraat Mühendisleri Odası olarak bundan sonra da farklı etkinlikler yaparak sesimizi daha fazla duyurmak bu sektörde Afyon’da biz varız dememiz gerekiyor.” Toplantıya; Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Dr. Özden Dayı, Ziraat Mühendisleri Oda Temsilcisi Emine Derya Özdemir Aşkıner, oda üyesi Ziraat Mühendisleri aileleriyle birlikte katıldılar. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi