Afyon’da eczane nöbetleri hem verimli hem örnek
Komşu illere göre Afyonkarahisar’da eczacılık hizmetinde nöbet kalitesinin kesinlikle daha yüksek olduğunu açıklayan Eczacı Odası Başkanı Melih Köken, üç ayrı bölgede tutulan eczane nöbetlerinin verimli ve örnek olduğuna dikkat çekti Afyonkarahisar’da uygulanan eczane nöbet sisteminin son derece verimli ve örnek olduğunu belirten 33. Eczacı Odası Başkanı Melih Köken, nöbetin kutsal bir görev olduğu bilinci ile [&hellip]
Komşu illere göre Afyonkarahisar’da eczacılık hizmetinde nöbet kalitesinin kesinlikle daha yüksek olduğunu açıklayan Eczacı Odası Başkanı Melih Köken, üç ayrı bölgede tutulan eczane nöbetlerinin verimli ve örnek olduğuna dikkat çekti
Afyonkarahisar’da uygulanan eczane nöbet sisteminin son derece verimli ve örnek olduğunu belirten 33. Eczacı Odası Başkanı Melih Köken, nöbetin kutsal bir görev olduğu bilinci ile planlama yapıldığının altını çizdi.
KOMİSYON DÜZENLİYOR
MÜDÜRLÜK ONAYLIYOR
33. Eczacı Odası Başkanı Melih Köken; Burdur, Kütahya, Isparta, Uşak gibi komşu illerde nöbetçi eczane uygulamasının farklı olduğu, şehir merkezinde nöbetçi eczane bulma sıkıntısı yaşandığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurguladı. Köken, il genelinde odaya bağlı 222 adet serbest eczane bulunduğunu söyledi. Şehir merkezinde Belediye sınırları dahilinde 84 tane eczanenin aktif olarak hizmet verdiğini dile getiren Oda Başkanı Melih Köken; “Eczanelerin nöbet hizmetleri Afyonkarahisar Eczacı Odası’nın nöbet komisyonunca düzenlenmektedir. Komisyonun düzenlediği nöbet listesi Sağlık Müdürlüğü’nce onaylanmak suretiyle nöbet hizmeti gerçekleştirilir. Bunun altını çiziyorum, nöbetleri odamızın nöbet komisyonu düzenlerken onaylanması Sağlık Müdürlüğü’nce yapılır.” dedi.
ÜÇ AYRI NOKTADA NÖBET VAR
Afyonkarahisar’da gece nöbeti hizmetinin 3 ayrı eczane ile verildiğini ifade eden Oda Bakşanı Melih Köken, şehri üç ayrı bölgeye ayırdıklarını söyledi. Köken, hastaneler bölgesi, şehrin biraz dışında kalan, perifer olarak tabir edilen bölge ve şehir merkezi olarak üç bölge ayrımı yapıldığını aktardı. Nöbet sisteminde çok adaletli bir sistemin devam ettiğini söyleyen Melih Köken, geçtiğimiz aylarda devlet ve göğüs hastanesinin yer değiştirmesi neticesinde merkezdeki eczanelerde yer değiştirmelerin ortaya çıktığını ifade etti.
İDDİALAR MAKSATLI ÇIKARILIYOR
Yaklaşık 13 civarında eczanenin il merkezinde yer değiştirdiğini, bu yer değişikliği ile nöbet sisteminde de adres değişikliklerinden kaynaklanan eksiklikler çıktığını kaydeden Köken; “İlimizdeki eczane nöbet sisteminin diğer komşu iller Uşak, Kütahya, Isparta, Burdur’dan farklı olduğu, onlardaki nöbet sisteminin daha iyi olduğu yönünde bazı iddialar var. Bunlar tamamen gerçek dışıdır. Maksatlı çıkarılan iddialardır. Afyonkarahisar ile benzeri nüfusu olan Uşak gecede iki nöbetçi eczane ile hizmet vermektedir. Yine aynı nüfus oranında olduğumuz Isparta’da da iki eczane nöbet tutmaktadır. Bir diğer komşu il Kütahya ve Uşak’ta da gecede iki eczane ile hizmet sunuyor. Komşu illerde hafta sonları iki eczane hizmet verirken özellikle Cumartesi günleri Afyon’da 6 eczane hizmet veriyor. Afyon’un üçte biri kadar nüfusu olan Burdur’da ise tek eczane hizmet veriliyor.” diye konuştu.
NÖBET DÜZENLEMESİNDE
ADALET ESAS
Afyonkarahisar Eczacı Odası’nda nöbetlerin; Cumartesi, Pazar, gece ve resmi bayram nöbetleri şeklinde dört ayrı kategoride değerlendirildiğini kaydeden Melih Köken şöyle konuştu: “Nöbet listesi 4 aylık olarak düzenleniyor. Vatandaşların sıkıntı yaşamamaları için mazereti olan eczacıların mazeretleri değerlendirilmektedir. Eczacılarında vatandaşlarında mağdur edilmemelerine özen gösteriliyor.” Acil sağlık hizmetinin farklı bir kavram olduğuna değinen Köken, bu özelliğin hem SGK hem de Sağlık Müdürlüğü uygulamaları ile ortaya koyduğunu kaydetti. Türkiye’de ve dünyanın hiçbir yerinde kişilerin evlerinin hemen karşısında bir nöbetçi eczane bekleme lüksü olamayacağının altını çizdi. Melih Köken, ancak oda olarak son derece adil bir şekilde nöbetleri düzenlemeye gayret ettiğine işaret etti.
BÜYÜYEN MESAFELERE ALIŞILMAK ZORUNDA
Her gece devlet hastanesinin karşısında nöbetçi bir eczane olamayabileceğini belirten Eczacı Odası Başkanı Melih Köken; “Artık hepimiz alışmak zorundayız. Afyon büyüyor, buna paralel mesafeler de büyüyor. Devlet hastanesi yeni binasına taşındıktan sonra bir sistem oturtulmaya çalışılıyor. Afyon’da sağlık kuruluşlarının çok ciddi yer değiştirmeleri sözkonusu oldu. İlerleyen zamanda doğum hastanesi ve çocuk bakımevide yeni binasına taşınacak. Acil tedavi kapsamında hastaların ilk tedavileri dolayısıyla ilaçlarıda acil polikliniklerinde veriliyor. Acil kavramını bilinçli kullanmak lazım. Komşu illere göre Afyon’da eczacılık hizmetinde nöbet kalitesi kesinlikla daha yüksektir.” şeklinde konuştu.
Haber: Burcu Aydın