Afyon'da doğaya büyük katkı – Kocatepe Gazetesi
Keklik kamera arkasını seçti Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü, doğada keklik popülasyonunun artırılması amacıyla Çay ilçesinin Sultandağı Sarıyayla mevkii Çerkezerkeç Tepesinde 800 adet keklik bıraktı. Keklik kamera önünü yerine kamera arkasını seçti. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Şuhut Keklik Üretim İstasyonu’ndan alınarak Sultandağı’nın zirvesindeki Sarıyayla mevkiinde Çerkezerkeç Tepesine getirilen 800 keklik, burada Orman İşletme Müdürü Hidayet Şen [&hellip]
Keklik kamera arkasını seçti
Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü, doğada keklik popülasyonunun artırılması amacıyla Çay ilçesinin Sultandağı Sarıyayla mevkii Çerkezerkeç Tepesinde 800 adet keklik bıraktı. Keklik kamera önünü yerine kamera arkasını seçti. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Şuhut Keklik Üretim İstasyonu’ndan alınarak Sultandağı’nın zirvesindeki Sarıyayla mevkiinde Çerkezerkeç Tepesine getirilen 800 keklik, burada Orman İşletme Müdürü Hidayet Şen ve müdürlük görevlileri tarafından doğaya salındı. İlk defa doğaya bırakılan keklikler evcil ve insanlara alışık oldukları için uçmakta ve doğaya dağılmakta oldukça zorlandı. Bazı keklikler kafese geri dönmeye çalıştı. Bir keklik ise dağıtım yerinden uzaklaşmayarak, görev yapan kameramanın omzuna kondu. Belirli bir süre kameramanın omzunda duran keklik, uzaklaştırılmak istenince önce kame-ranın başına çıktı. Bir süre daha kameranın üzerinde duran keklik, görevliler tarafından güçlükle uzaklaştırıldı.
Bin keklik Zafer Ormanı’na
Çay ilçesinin Sultandağı Sarıyayla mevkiin Çerkezerkeç Tepesinde açıklamada bulunan Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Hidayet Şen, doğada keklik popülasyonunun azaldığını bildirdi. Keklik popülasyonunu artırmak için bu keklikleri doğaya bıraktıklarını dile getiren Müdür Şen, Şuhut Keklik Üretme İstasyonu’nunda geçen yıl bu vakitlerde üretime başladıklarını söyledi. Geride kalan bir yılda istasyonda 14 bin 500 keklik ürettiklerini aktaran Şen, yetişti-rilen bu kekliklerin 6 binini Isparta, Kütahya, Aksaray, Niğde, İzmir, Konya ve Burdur illerine gönderdiklerini, gönderdiklerini kekliklerin bu illerde de doğaya bırakıldığını kaydetti. Afyonkarahisar’da da 80’ü Çerkezerkeç Tepesinde olmak üzere çeşitli bölgelerde doğaya toplam 4 bin adet keklik bıraktıklarını ifade eden Şen, önümüzdeki günlerde bin kekliği daha Zafer Ormanı’na bırakacaklarını söyledi.
Avcılar kekliğe, Afyon’da
doğal dengeye doyacak
Bu kekliklerin kafeste yetiştiği için doğadaki keklikler gibi uyanık olmadıklarına değinen Şen, “Onun için keklik bıraktığımız bölgeleri 3 yıl koruma altına alıyoruz. Çünkü bu keklikler insana alışık, doğaya yabancı. Bunlardan çok fazla bir beklentimiz yok. Bunların yavrularının yavruları artık bizim amaca ulaşmamızı sağlayacak. Amacımız sadece keklik popülasyonunu dengeye getirmek değil, keklikler aynı zamanda birçok tarımsal zararlının doğal düşmanı. Çekirge geçmişte çok büyük felaketlere yol açmış. Çekirgenin yanında diğer tarımsal zararlılara da etki ediyor. Uçan her türlü küçük haşereye karşı bir zaafları var. Özellikle palas döneminde daha çok uçabilmeleri için bu tür böcekleri tüketmeleri gerekiyor. Bıraktığımız keklikler sayesinde hem avcılar 3 sene sonra kekliğe doyacak hem de Afyonkarahisar tabiatı doğal dengesine kavuşacak.” dedi.
300 Lira ile 25 bin Lira arası ceza
Koruma altına alınan yerlerde avlanmanın yasak olduğunu dile getiren Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mine Durmuş, yasak bölgede avlanan kişilerin önce silahlarına el konulacağını, ardından bu kişilere vurdukları keklik sayısı kadar 300 lira ile 25 bin TL arasında para cezası uygulanacağını bildirdi.
100 bin balık Eber Gölü’nde
Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürlüğü, bölge ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla Afyonkarahisar’da Eber Gölü’ne 100 bin balık bıraktı. Pullu Sazan ve Aynalı Sazan’dan oluşan 100 bin balık, Bolvadin Kaymakamı Osman Nuri Canatan, DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Ertürk, İl Çevre ve Orman Müdürü Hidayet Şen ve DSİ 18. Bölge müdürlüğü personelinin katılımıyla Eber Gölü’ne salındı. Burada gazetecilere açıklamada bulunan DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Ertürk, Eber Gölü’ne 100 bin balık bırakarak bölge ekonomisine, bölge çiftçisine ciddi bir katkı sağlayacaklarını söyledi. Geçen yıl eylül ayında da buraya 50 bin adet balık bıraktıklarını hatırlatan Ertürk, “O zaman bir şey söylemiştik. Eğer bu attığımız balıklarda bir olumsuzluk yaşanmazsa, devam eden yıllarda bu balıklandırma çalışmalarımızı katlayarak sürdüreceğimizi söylemiştik. Geçen yıl attığımız balıklarda herhangi bir olumsuzluğa rastlamadığımız için bu yıl tekrar eylül ayında geçen yıl bıraktığımız balığın 2 katını Eber Gölü’ne bıraktık. Bu yıl 100 bin adet Pullu Sazan ve Aynalı Sazan balığı ile Eber Gölü’ne destek verdik.” dedi.
‘Bölge halkının kendi
geleceği için av yasağına
uyması gerekiyor’
Geçen yıla göre bu sene Eber Gölü’nde canlılığın biraz daha arttığını dile getiren Ertürk, “Bu yılki sıcaklara rağmen şu anda Eber Gölü’ndeki su miktarımız geçen yıla göre 10 milyon metreküp kadar arttı. Bu balıklandırma çalışmalarımız devam edecek. Eber Gölü’nün de su yükseldi. Suyu yükseldikçe temizliğinin de artması neticesinde bölge ekonomisine, bölge çiftçilerine ciddi bir katkı sağlamış olacağız. Yalnız benim burada en önemli vurgulamak istediğim konu şu. Bölge Müdürlüğü olarak DSİ Genel Müdürlüğü olarak ciddi balıklandırma çalışmaları yapmaktayız. Buraya attığımız balık söylediğimiz gibi 100 bin civarı. Fakat yasak dönemlerde 5 tane yumurta bırakacak balığı avlarsak, bizim attığımız kadar yumurtayı, yavruyu yok etmiş oluyoruz. Onun için bu konu çok önemli. Yasak dönemlerde bölge halkımızın kendileri için kendi gelecekleri için yasağa uymalarını istiyoruz. Yaptığımız bütün çalışmalar bölge halkı ve memleket içindir.” diye konuştu. Eber Gölü dışında Seyitler ve Örenler Barajı’na da yaklaşık 200 bin balık bırakacaklarını aktaran Ertürk, ayrıca belirledikleri müsait bazı göletlere de test amaçlı balık atımlarının devam edeceğini bildirdi.