• Haberler
  • Genel
  • Afyon’da dahil Ege’de diyabet oranı yüzde 9

Afyon’da dahil Ege’de diyabet oranı yüzde 9

Sağlık Bakanı Recep Akdağ CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş tarafından verilen soru önergesindeki soruları cevaplandırdı Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın sorularını cevaplandırdı. Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre çocuklarda diyabet hastalığı sıklığında son yıllarda artış görüldüğü ve obez çocuklarda Tip 2 denilen, erişkinlerde görülen diyabetin [&hellip]

Afyon'da dahil Ege'de diyabet oranı yüzde 9

Sağlık Bakanı Recep Akdağ CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş tarafından verilen soru önergesindeki soruları cevaplandırdı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın sorularını cevaplandırdı. Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre çocuklarda diyabet hastalığı sıklığında son yıllarda artış görüldüğü ve obez çocuklarda Tip 2 denilen, erişkinlerde görülen diyabetin de görülmeye başlandığını belirten Toptaş, geçmiş yıllarda, çocuklarda diyabetin en sık, okula başlama yaşı ve ergenlik çapında görülürken şu an bu oranın, 5 yaşın altına kadar görüldüğü ifade etmiş bu çerçevede sorularını sıraladığı bir önerge vermişti.
BESLENME DOSTU OKUL
PROJESİ BAŞLADILDI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, diyabet hastalığının oluşmasında en önemli etkenlerden birisinin obezite olduğunu, obeziteyle mücadele ve hareketli hayat tarzının teşviki amacıyla Bakanlık olarak çeşitli programlar yürüttüklerini hatırlattı. Bakan Akdağ; “Bunlardan ilki, ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürütülen ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2010-2014’dür. Program ile bütün yaş gruplarında özellikle de çocuklarda obezite ile mücadelede yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması temel hedefimizdir. Bakanlığımızın yürüttüğü bir diğer program olan ‘Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı’ çocukluk çağı diyabetini de kapsamaktadır. Çocukluk çağındaki obe/.ite ile mücadelede ihtiyaç duyulan çalışmalar için Bakanlığımızın katkısı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 21 Temmuz 2011 tarihli ve 2011/41 sayılı genelge yayımlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde Şubat 2010 tarihinden itibaren ‘Beslenme Dostu Okul Projesini’ başlattık. Bu projede okul kantinlerinde sağlıklı beslenmeyi teşvik eden okullara Beslenme Dostu Okul sertifikası verilmektedir.” dedi.
ÇEŞİTLİ KAMPANYALAR HAZIRLANDI
İlköğretim okulu öğrencilerinin sağlıklı büyümelerini desteklemek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle “Okul Sütü Programı”nı uyguladıklarını kaydeden Sağlık Bakanı Recep Akdağ; “Program eylem planlan doğrultusunda çeşitli eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yürütülmekte, medya kampanyaları hazırlanmaktadır. Aile bireylerini bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yürütülmekte ve bu konuda eğitim materyalleri geliştirilmektedir. Her iki programın eylem planları dahil tam içeriğine ve ilgili eğitim materyallerine Bakanlığımız web sitesinden http://tinyuii.com/ obezite ile http://tinyurl.com/diyabet adreslerinden ulaşılabilir. Ailelerin hayat tarzlarını iyileştirmek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Valilikler ve Belediyelerin birçok çalışması mevcuttur.” ifadelerini kullandı.
EGE’DE ORAN YÜZDE 9
Sağlık Bakanlığı tarafından tamamlanan Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörlerinin Sıklığı Çalışmasında, 15 yaş üzeri grupta diyabet sıklığının yüzde 11 olarak belirlendiğini aktaran Bakan Akdağ; “Aynı çalışmada bölgeler arası farklılıklara bakılmış ve Afyonkarahisar ilinin de içinde olduğu Ege Bölgesinde bilinen diyabet vakası sıklığının yüzde 9 olduğu tespit edilmiştir. Diyabet sıklığının en yüksek olduğu bölge yüzde 10.2 ile Batı Marmara Bölgesi iken, en düşük olduğu bölgenin yüzde 5.9 ile Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi olduğu gösterilmiştir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme