Afyon'da çok güzel bir film platosu var

'Afyonkarahisar'da Kameranın 100 Yılı' adlı kitap ve belgesel tanıtımında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar'da çok güzel bir film platosu olduğunu söyledi Afyonkarahisar Valiliği'nin kültür hizmeti olarak yayımlanan Hasan Özpınar'ın kaleme alıp, Hakan Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 'Afyonkarahisar'da Kameranın 100 Yılı' adlı kitabın tanıtımı ve belgeselin gösterimi Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyelerinin katılımıyla 7 Şubat Cuma [&hellip]

“Afyonkarahisar’da Kameranın 100 Yılı” adlı kitap ve belgesel tanıtımında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar’da çok güzel bir film platosu olduğunu söyledi

Haber

Haber

Haber

Haber

Afyonkarahisar Valiliği’nin kültür hizmeti olarak yayımlanan Hasan Özpınar’ın kaleme alıp, Hakan Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı “Afyonkarahisar’da Kameranın 100 Yılı” adlı kitabın tanıtımı ve belgeselin gösterimi Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyelerinin katılımıyla 7 Şubat Cuma akşamı Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Konferans Salonu’nda yapıldı.
“MERAKIMIZ BİR FİLMDEKİ 03 PLAKALI ARAÇLA BAŞLADI”
Tanıtım programının açılış konuşmasını Araştırmacı-Yazar Hasan Özpınar yaptı. Yıllar önce izlediği bir Türk Filminde rastladığı 03 plakalı bir araçtan hareketle kendisine merak geliştiğini anlatan Özpınar, “Zamanla izlediğim Anadolu da çekilmiş her Türk filminde Afyonkarahisar’dan izler aradım. Bu abartılı bir ifade olmaz. Ama bu merakın neticesinde de böyle bir çalışma ortaya çıktı. Afyonkarahisar’ın ilk filmi 8 Eylül 1919 tarihlidir. 2020 yılı itibariyle üzerinden tam 101 yıl geçmiş. Biz 2019 yılı itibariyle yüzüncü yıl olarak hesapladık. 1920-22 yıllarında işgal döneminde yanmış yıkılmış Afyonkarahisar görüntülenmiştir. Sonrasında Atatürk’ün Afyonkarahisar ziyareti filme alınmış. Derken Türk sinemasının Anadolu’ya açılmasıyla 1950’li yıllardan itibaren şehrimizde değişik filmler, belgeseller çekilmiştir. Dünyaca ünlü Yönetmen Elia Kazan Afyonkarahisar’a geldiğinde ‘Nereden bulacağım böyle bir yeri’ şeklinde cümleleri var.” dedi.
“BELGESEL’DE HAKAN YILMAZ’IN GAYRETİ BÜYÜK”
Hasan Özpınar, Afyonkarahisar’ın tarihi sokakları, Karahisar Kalesi, Frig Vadisi olmak üzere pek çok özelliği, doğal güzelliğiyle bir filmde en çok aranılan pek çok mekâna sahip olduğunu belirtti. Özpınar, “Yine yıllar önce gezdirdiğimiz Türk Sinemasının en yaşlı Yönetmeni Yılmaz Atadeniz bir sohbetimizde şöyle demişti, ‘Keşke 40 yıl önce aktif olarak çalışırken bu şehri gezip görseydim.’ İlimizde çekilen her film şehrimizin hafızasına, tanıtımına bir katkı sağlıyor. Bugün bir dizi ile bir filmle ziyaretçi akınına uğrayan şehirlerimizin, ilçelerimizin, köylerimizin olduğu malumdur. Afyonkarahisarımızın da bu şehirlerden aşağı kalır yanı yoktur. Araştırmamız aslında bir kitap veya makale olarak başlamıştı. Nihayetinde ulaştığımız nadir görüntülerin kitapta kalmayıp kamuoyuyla paylaşmak istedik. Bu konuda sağ olsun AKÜ GSF’den Hakan Yılmaz hocamızın gayretleriyle de bir belgesel ortaya çıktı.” diye konuştu.
“AFYON’A DAİR YENİ GÖRÜNTÜLER DE VAR”
Kısa süreli bir belgeselde ellerindeki tüm görüntüleri kullanmanın imkânsız olduğunu kaydeden Özpınar, “Kısa süreli belgeselimizde elimizde ki tüm görüntüleri kullanmamız imkânsızdı. Bu yüzden kısa görüntülerle yetindik. Elbette ki çalışmamız eksiksiz değildir. Belgeseli hazırladıktan sonra bile ulaştığımız yeni görüntüler vardır. İnşallah onları da daha sonra ki gösterimlere ulaştırmayı umuyoruz. Bu belgeselin yönetmeni AKÜ GSF Sinema Televizyon Bölümü Öğretim üyesi Hakan Yılmaz’a, seslendiren eğitimci Serkan Baksi’ye, Afyon Tanıtım Ofisi’nden İbrahim Okumuş’a, çalışmalarımıza teşekkür ediyorum. Bize destek verip, teşvik eden Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e, geçtiğimiz yıl ‘Seyyahların Gözü ile Afyonkarahisar’ kitap çalışmamızın okura ulaşmasını sağlayan Vali Mustafa Tutulmaz’a teşekkürü bir borç biliyorum.” şeklinde konuştu.
“AFYON’DA ÇOK GÜZEL FİLM PLATOSU VAR”
Tanıtım programının son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz yaptı. Afyonkarahisar’da Kameranın 100 Yılı kitabının şehrin kültür zenginliğine katkısına değinen Vali Mustafa Tutulmaz şöyle konuştu:
“Tarihi derinliği olan ilimize bir artı sayfa daha katmış olacağız. Hasan Özpınar bana bu dosyayı getirdiğinde bir çırpıda hemen yarım saatlik bölümünü izledik. Afyonkarahisar’ın hem tarihi ve insan dokusunu hem de çevreyi bir tarih silsilesi içerisinde değişimi görebiliyoruz. Kısa sürede 100 yılı izlemiş oluyorsunuz. Burada çok güzel bir film platosu var. Tarihi konaklar, Eber Gölü, Frigya Vadisi doğal platolar. Bu platoların keşfedilmesi gerekiyor. Birkaç film oldu Sinan Çetin’in İstasyon adlı filmi çekildi. 28 Şubat’ta vizyona girecek olan Geçerken Uğradım filmi tamamen Afyon’da çekildi. Afyonkarahisar’ın değerlerinin ortaya çıkarılması için yapılan bir film. Bu filme de destek olmalıyız. Tüm geliri Afyon Eğitim Vakfı’na aktarılacaktır.
“HASAN ÖZPINAR İLİMİZİN MEDARI İFTİHARIDIR”
Kitabın Yazarı Hasan Özpınar’a teşekkür eden Tutulmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hasan Özpınar, ilimizin medarı iftiharıdır. Araştırmaları ile ilimize önemli katkı sağlıyor. Bu kitaplar emek isteyen uzun süreli araştırmalar ile ortaya çıkabilecek eserler. Afyon’a olan borcunu bir şekilde ödemiş oluyor. Bizler de her zaman onun arkasındayız. Kitabın ve belgeselim hazırlanmasında emeği geçen herkesi kutluyorum.” Afyonkarahisar’da Kameranın 100 Yılı belgesel filmi gösterimi akabinde Hasan Özpınar katılımcılara kitabını imzaladı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme