• Haberler
  • Gündem
  • Afyon'da ayçiçek ve nohut ekimi için 6 milyon ödenek

Afyon'da ayçiçek ve nohut ekimi için 6 milyon ödenek

İGM üyelerine bilgilendirme yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, deprem bölgesinde ekimi yapılamayacak ya da az düzeyde yapılabilecek ürünlerden Afyonkarahisar bölgesine uygun olan yağlık ayçiçek ve nohut üretimi projesine Özel İdareden 6 milyon TL kaynak talep etti İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının birinci birleşimi dün tamamlandı. Mart ayının ikinci birleşimi bugün [&hellip]

İGM üyelerine bilgilendirme yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, deprem bölgesinde ekimi yapılamayacak ya da az düzeyde yapılabilecek ürünlerden Afyonkarahisar bölgesine uygun olan yağlık ayçiçek ve nohut üretimi projesine Özel İdareden 6 milyon TL kaynak talep etti

Haber

İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının birinci birleşimi dün tamamlandı. Mart ayının ikinci birleşimi bugün sabah Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilecek.
ÖDENEK AKTARIMINI
KOMİSYONLAR DEĞERLENDİRECEK
Toplantı gündemin ikinci maddesiyle devam etti. İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Sütsatar’ın emekli olması ve müdürlüğe ait görevlerin dağılımı sebebiyle Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 36. maddesi çerçevesinde; belirtilen ödeneklerin aktarma işleminin yapılması konusu önce komisyonda değerlendirilecek. İl Özel İdaresine ait, Sultandağı ilçesi Yakasenek köyü 436 ada 6 parselde bulunan Güneş Enerji Santrali Tesisin kalan kısmının tamamlanması için ödenek aktarılması konusu komisyonlara havale edildi.
TOPLAM 14 ARSANIN
SATIŞI GÜNDEMDE
Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Dinar ilçesinde 5 adet, Sandıklı ilçesinde 4 adet, İscehisar ilçesinde 1 adet ve Çay ilçesinde 4 adet olmak üzere toplam 14 adet arsa vasfındaki taşınmazların satılması konusu ilgili komisyonlarda görüşülecek. Merkez ilçeye bağlı Çıkrık beldesinde mülkiyetleri İdareye ait, tapu bilgileri belirtilen taşınmazların, 400,00 metrekareye kadar olan kısımlarının bedelsiz olarak, 400,00 metrekareden fazla kısımlarının ise belirtilen rayiç bedellerin ödenmesi koşuluyla hak sahiplerine devredilmesi komisyonlarda görüşülecek.
KÖKCÜR KURAKLIĞI HATIRLATTI
MHP’li Çay İGM Üyesi Faruk Kökçür, kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Kökcür, “Son 22 yılın en kurak aylarını geçiriyoruz. Çiftçilerimize ve vatandaşlarımıza suyun tasarruflu kullanılması konusunda bilgiler veriliyor.” dedi.
BİRLİKTİR: GENEL SEKRETERİN TAKSİTLENDİRME ARZUSU MU VAR?
AK Parti Merkez Üyesi Nurettin Birliktir, göreve seçildikleri yıllarda ve öncesinde arsa satışlarının peşin yapıldığını belirterek, “Ben hatırlıyorum. İlk yılda da böyleydi. İkinci yılda da öyleydi. Arsa satışlarında zaten sattığımız arsalar belli. Genel itibariyle metrekareleri düşük olan yerleri satıyoruz. Bunlar bildiğim kadarıyla peşin satılıyordu. Daha sonra Sayın Genel Sekreter’in herhalde bir arzusuyla, merkezi hükümetten öyle bir talimat mı geldi de yoksa satışlar taksitlendirilip 3 aydan 24 aya yayıldı. Öyle bir sistem oluşturuldu. Bu konu hakkında bilgi almak istiyorum.” diye konuştu.
TOY: AMAÇ ARSA ALMAK İSTEYENLERE ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLAMAK
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy soruşu şu şekilde cevaplandırdı: “Bu konu karara bağlandı. Tamamen rekabeti artırmak, arsa almak isteyenlere ödeme kolaylığı sağlamak amaçlıdır. Bunun dışında başka herhangi bir amaç yoktur. Taksiltendirmede limite göre yeniden bir karar aldık. Elli bin ile yüz bin TL arasında 4 taksit, yüz binle 2 yüz bin TL arasında 6 taksit şeklindedir.”
YAĞLI AYÇİÇEĞİ VE NOHUT BÖLGE İÇİN UYGUN
Toplantının sonunda Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, meclis üyelerine nohut ve yağlık ayçiçeği üretimi konusun detaylarıyla anlattı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik olarak, üretim anlamında da ülke ekonomisine ciddi zararları olduğunu belirten Acar, “Depremin ve bu zararları telafi etmek adına sayın valimizin talimatıyla biz bir çalışma yaptık. Deprem bölgesinde üretilemeyen tarımsal ürünleri Afyonkarahisar’da üretilmesini düşündük. Arpa, buğday ve benzeri güzlük ürünlerin ekimi zaten yapılmıştı. Ama baharlık olarak bölgede ekilecek olan ürünler, orada ekilemeyecekti. Bunları Afyonkarahisar’da üreterek ülke ekonomisi adına zararı bir nebze olsa telafi edelim diye Sayın Valimiz bir talimat verdi. Bunun üzerine bir çalışma yaptım. Bölgede baharlık olarak yetiştirilen ürünler; Pamuk, mısır, yer fıstığı, tütün, yağlı kayçiçeği, nohut, silajlık mısır, şeker pancarı karpuz, kavun, kapya biberi, domates ve hıyar olarak belirledik. Bizim bölgemizde kuraklık sıkıntısı da var. Dolayısıyla bölgemizde bu kuraklık sıkıntısını da dikkate alarak hangi ürünleri yetiştirebiliriz? Veya bölgemiz iklimini hangi ürünler uygun diye değerlendirdiğimizde özellikle yağlı ayçiçeği ve nohutun bölgemiz için daha uygun olduğunu ve bu bölgede nadas alanlarda yetiştirilebileceğini düşündük.” dedi.
YÜZDE 75’NİN İL ÖZEL İDARESİNCE KARŞILANMASI DÜŞÜNÜLDÜ
“Bilindiği üzere çiftçimiz ekim planlamasını yaptı. Baharlık olarak hangi ürünleri yetiştireceğini belirledi. Ona göre yerlerini ayırdı. Ekmesi gerekenleri ekti. Boş bıraktıklarına da hangi ürünü ekeceğini belirledi.” diyen Acar, “Bizim şu anda elimizde yaklaşık 900 bin dekar civarında nadas alanımız var. Hem bu alanları değerlendirip hem de ülke ekonomisine katkıda bulunabiliriz düşüncesiyle biz nadas alanlarında nohut ve ayçiçeğini yetiştirerek bu bölgede meydana gelen kayıpları azaltabiliriz diye düşündük. Çünkü yağlı kayçiçeğinde Türkiye’nin toplam üretimi 2 milyon 350 bin ton ve depremden etkilenen 11 ilde toplam 250 bin ton yani toplam üretimin yüzde 11’dir. Yine nohut da toplam bizim Türkiye’deki üretimimiz 580 bin tondur. Depremden etkilenen 11 ilde 44 bin ton üretim yapılıyor. Yani Türkiye’deki üretilen nohutun yüzde 8’i bu bölgede üretiliyor. Baharlık ekim olduğu için muhtemelen depremden dolayı bu ekimler yapılamayacak veya çok az yapılacak. Bunun için bu ürünleri ilimizde karşılayalım diye bir proje yaptık. Yağlı ayçiçeği nohut için bir proje hazırladık. İl Genel Meclisimize, Valimize sunduk. Valimiz ödeneği İl Genel Meclisinden karşılayalım dedi. Meclisimizden ricam yüzde 75 hibeli olarak vereceğimiz tohumun yüzde 75’i İl Özel İdaresi kaynaklı olarak biz verelim. Yüzde 25’li kısmını ekimi yapan çiftçimiz karşılasın.” diye konuştu.
ÖZEL İDAREDEN 6 MİLYON TL DESTEK TALEP EDİLDİ
Acar sözlerini şöyle tamamladı: “Bu proje ile hem çiftçimize ekstra bir gelir olur, hem de nadasa bıraktığı alanları üretime kazandırırız. Böylece ülke ekonomisinde yağlı ayçiçeğinde ve nohutta meydana gelecek olan azalmayı bir nebze olsun karşılarız diye düşünerek bu projeyi hazırladık. Benim meclisimizden ricam projeyi hazırladığımızda 15-16 milyon gibi bir rakam çıktı. Sayın Başkanımız bu rakamın çok yüksek olduğunu biraz daha düşürmemiz gerektiğini söyledi. Beş milyon ayçiçeği için bir milyon da nohut için ben meclisimizden 6 milyon para rica ediyorum. Bu verdiğiniz paraya ek olarak bakanlıktan da bir miktar para geldi. Bununla birlikte alım yapıp çiftçilerimize yüzde 75 hibeli olarak tohum dağıtıp hem ayçiçeği hem de nohut üretimini Afyonkarahisar’da arttırmayı planlıyoruz. Bu sayede hem köylerimizin gelirini arttırmış olacağız hem de çiftçimizin gelirini arttırmış olacağız. Hem nadasa bırakılan boş kalan arazileri değerlendirmiş olacağız. Hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağız.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme