Afyon'da 90 bin dekar arazi toplulaştırıldı

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Afyonkarahisar'da 90 bin 950 dekar arazinin toplulaştırıldığını söyledi   Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de sulama, tarla içi geliştirme işlemlerinin birlikte düşünülmesi gerektiğini belirterek, bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu Türkiye genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisinin DSİ [&hellip]

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Afyonkarahisar’da 90 bin 950 dekar arazinin toplulaştırıldığını söyledi

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de sulama, tarla içi geliştirme işlemlerinin birlikte düşünülmesi gerektiğini belirterek, bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu Türkiye genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisinin DSİ Genel Müdürlüğüne verildiğini ifade etti.
“SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK”
Aydın, “Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır.” dedi.
“ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI MODERN SULAMA METOTLARININ UYGULANMASINI KOLAYLAŞTIRIR”
Arazi topluluştırması ile parsellerin büyüdüğüne dikkat çeken Aydın, “Tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.” şeklinde konuştu.
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Genel Müdür Mevlüt Aydın, 2019 yılında Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar illerinde yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.
“2019 YILINDA AFYON’DA 90 BİN 950 DEKAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI”
Aydın, “Afyonkarahisar ilimizde 2019 yılında 3 adet projede toplam 461.370 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 90.950 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu projede 2018 yılında 52.640 dekar alanın toplulaştırması tamamlanmıştır. Kalan kısımların 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedefleniyor” diye konuştu.
“ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Aydın açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Burdur ilimizde de çalışmaları devam eden 2 adet projede 27 adet yerleşimde A.T. ve T.İ.G.H. projeleri kapsamında 371.930 dekar alanda toplulaştırma faaliyetleri devam ederken, 2020 yılı içerisinde 2 proje tamamlanarak 371.930 dekar tarım arazisinin toplulaştırma faaliyetlerinin tamamlanmasının hedefleniyor. Isparta ilinde de toplulaştırma çalışmalarının aralıksız sürüyor. Isparta ilimizde çalışmaları devam eden 2 projede ise 20 yerleşimde A.T. ve T.İ.G.H. projeleri kapsamında 220.990 dekar alanda toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. 2020 yılı içerisinde 2 projede 7 yerleşim yerinde 71.970 dekar alanda tapu tescil işlemlerinin tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca çalışmalar kapsamında; İşlevini kaybeden kanalların kısmen kaldırılması sınırların düzeltilme, kaba tesviye, arazi tesviyesi, ağaç kök sökümü ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliştirme hizmetleri işleri de yapılıyor.”
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, projelerin yapılmasında en büyük destekçileri olan Tarım ve Orman Bakan Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarını sunarken, emeği geçenlere teşekkür etti.

Bakmadan Geçme