Afyon'da 4 saatlik gezi davası

Gezi Parkı eylemleri süresince Afyonkarahisar'da protesto, yürüyüş, gösteri yapan ve haklarında ‘kovuşturmaya gerek görülmeyen’ 54 kişinin yapılan ikinci soruşturması sonunda ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ ve ‘trafiği tehlikeye düşürmek’ suçlarından yargılanmasına başlandı Afyonkarahisar'da, İstanbul Gezi Parkı olayları sonrası yaşananları protesto etmek isteyen CHP İl Teşkilatı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Gençlik Birliği (TGB) [&hellip]

Afyon’da 4 saatlik gezi davası

Gezi Parkı eylemleri süresince Afyonkarahisar’da protesto, yürüyüş, gösteri yapan ve haklarında ‘kovuşturmaya gerek görülmeyen’ 54 kişinin yapılan ikinci soruşturması sonunda ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ ve ‘trafiği tehlikeye düşürmek’ suçlarından yargılanmasına başlandı

Afyonkarahisar’da, İstanbul Gezi Parkı olayları sonrası yaşananları protesto etmek isteyen CHP İl Teşkilatı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve bu gruplardan bağımsız öğrencilerin, 8 farklı tarihte ve 4 farklı yerde gösteri ve yürüyüş yapması nedeniyle açılan dava 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Yaklaşık 4 saate yakın süren duruşmaya 54 sanıktan 35’i katıldı.
1 Haziran 2013 günü Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etmek isteyenler, Anıtpark’ta toplanarak oturma eylemi yaptı. Anıtpark’tan sabah 03,30 sularında yürüyüşe geçen grupla polisler arasında Yeşilyol’da arbede yaşanmıştı. Arbede sonrası Afyonkarahisar Emniyeti Yeşilyol’da 6, TGB bürosunda 7 ve Anıtpark’a dönen göstericilerinde bulunduğu toplam 21 kişiyi gözaltına almıştı. Gece yaşananlar sonrası 4 polis, doktordan ‘ciddi olmayan tıbbi müdahale gerektiren yaralanma’ raporu alarak, gözaltına alınan 21 kişiden şikayetçi oldu. Şikayet nedeniyle açılan dava ile Gezi Parkı eylemleri süresince gösteri, protesto ve sessiz oturma eylemi yapanlar için hakkında açılan iki dava birleştirildi.
İlk duruşmada savunmalarını yapan 35 sanık, izinsiz protesto ve gösterinin suç değil, anayasal hak olduğunu savundular. Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’nde verdikleri ifadenin ardından savcının ’suçun yasal unsurları oluşmadığı’ gerekçesiyle ek kovuşturmaya yer olmadığı kararını hatırlatan sanıklar, suçlamaları kabul etmedi. Afyonkarahisar’da hiçbir kamu ve özel mala zarar verilmediğini, olumsuzluk yaşanmadığını da savunan sanıklar, emniyetin yönlendirme ve uyarılarına uyduklarını belirtti. Sanıklar, yürüyüş güzergahını emniyetin belirlediğini, polisle kendilerinin uzlaşmayla karar verdiklerini iddia etti.
POLİS KORDONUNDA YÜRÜDÜK
Gece yaşanan olaylar sonrası İl Başkanı Yalçın Görgöz ve bazı gençlerin gözaltına alınması üzerine ertesi gün parti binasında toplanarak basın açıklaması yaptıklarını ifade eden sanıklardan CHP Afyonkarahisar merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan, açıklama sonrası Anıtpark’a gittiklerini belirtti. Anıtpark’ta her parti ve görüşten 10 bine yakın insanın toplandığını vurgulayan Demirkırkan, “Bu kadar insanın parka sığması beklenemezdi. Belki bu yüzden kaldırımda ya da yolda duranlar olmuş olabilir. Ancak yapılan yürüyüşte de protestoda da polisin istek ve tavsiyelerine uyuldu. Hatta güvenlik kordonu altında yürüdük. Biz o gün polisle irtibat halinde provokasyon ve olay yaşanmaması sağladık. Demokratik bir protestonun parçasıydık” dedi.
SANIKLAR HÜKMÜN
GERİ BIRAKILMASINI ANLAMADI
Öğrenci bazı sanıklar ise o hafta Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde sınav haftası olduğunu belirterek, sabaha kadar ders çalıştıktan sonra dinlenmek için Anıtpark’a oturmaya gittiklerini aktardı. Protesto ve gösteriye ait kayıtlarda hiçbir şekilde kendilerinin yer almadığını ifade eden sanık öğrenciler, olaylardan habersiz Anıtpark’ta otururken gözaltına alındıklarını kaydetti. Hakimin sanıklara; ‘hükmün geri bırakılmasını isteyip, istemediklerini’ sorduğu duruşmada, çoğu öğrenci sanıklar ‘hükmün geri bırakılmasının ne olduğunu anlamadı. Hem avukatların hem de savcı ve hakimin uygulamayı anlatmaya çalıştığı duruşmada bazı öğrenciler ifade verdikten sonra derse gitmek için hakimden izin istedi. Duruşmaya katılmayan sanıkların dinlenmesi için müzekkere yazılmasana karar verilen dava 4 Mart 2015’e ertelendi.
DEMOKRATİK HAKLARIMIZI
KULLANMAKLA İTHAM EDİLİYORUZ
Adliye çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan KESK İl Temsilcisi Hüdaverdi Kılınç, dava konusuyla ilgili olaylara daha önce bir takipsizlik kararı verildiğini hatırlattı. Demokratik haklarını kullanmaları nedeniyle yargılamanın gereksiz olduğunu ifade eden Kılınç, “Savcının daha önce takipsizlik verdiği 6,7 ve 8 farklı olay tekrar birleştirilerek yeniden dava açıldı. 54 Kişiden 16’sı sendika üyemiz. Trafiği kapatmak, slogan atmak, demokratik haklarımızı kullanmakla itham ediliyoruz” dedi.
GEREKSİZ BİR DAVA
Gezi Parkı sürecinde Türkiye’nin pek çok şehrinde açılan davaların beraatla sonuçlandığını hatırlatan TGB Afyonkarahisar İl Başkanı Mustafa Altınkaya, davayla devletin boşa masrafa sokulduğunu söyledi. Kovuşturmaya yer olmadığı kararını hatırlatan Altınkaya sözlerini şöyle sürdürdü, “İnatla ve tekrar davalar birleştirilip, yeniden açıldı. Suç olarak kamu malına zarar, trafiği engelleme var. Halbuki bu eylemlerin tamamı polislerin gösterdiği, güvenlik kordonu altında yapıldı. Hatta bazı eylemler trafiğe kapalı mekanlarda yapıldı. Burada bir tiyatro sergilendi. Boşu boşuna devletin ışığı, lambası, suyu israf ediyor. Türkiye’nin her yerinde zaten bu davalar sonuçlandı. Hepsine takipsizlik kararı, beraatlar verildi. Bu da aynı şekilde sonuçlanacaktır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme