Afyon'da 38 çocuğun sokakta çalıştığı belirlendi
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında İl Çocuk Hakları Komitesi adına Gamze Koç ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekai İnan tarafından Anıtpark'ta açıklama yapıldı.ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YAŞI DÜŞÜYORİl Çocuk Hakları Komitesi adına konuşan komisyon üyesi Gamze Koç, çocuk işçi çalıştırılmasının sosyal bir problem olduğuna vurgu yaptı. Bu nedenle 2018 yılının çocuk işçilikle [&hellip]
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında İl Çocuk Hakları Komitesi adına Gamze Koç ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekai İnan tarafından Anıtpark’ta açıklama yapıldı.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YAŞI DÜŞÜYOR
İl Çocuk Hakları Komitesi adına konuşan komisyon üyesi Gamze Koç, çocuk işçi çalıştırılmasının sosyal bir problem olduğuna vurgu yaptı. Bu nedenle 2018 yılının çocuk işçilikle mücadele yılı olarak ilan edildiğine değinen Koç, “Çocuk hakları bir meslek öğrenmek ya da gelir elde etmek amacıyla çocukların iş hayatı içerisinde yer almaları çocukların psikolojik ve fiziksel gelişimini olumsuz etkilemektedir. Çocuk işçilik hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde eğitime önem verilmesi nedeniyle çocuk işçilik genç yaşta başlarken gelişmekte olan ülkelerde çocuk işçiliği yaşı düşmektedir. Tarihsel süreç incelendiğinde çocukların çalıştırılmasının çok eskilere dayandığı hatta tarihin her döneminde çocukların çalışma hayatında yer aldığı görülmektedir. Tarihi belgeler incelendiğinde görülecektir ki çocuklar daima çalışacaklardır. Gelişmekte olan ülkelerde 5-10 yaş arasında çalışan çocuk sayısı 250 milyondan fazladır. Toplumun geleceği olan bu çocuklar erken şartlarda hayat şartlarıyla yüzleşmektedirler. Çocuğun çalışması çoğu zaman eğitimden yoksun kalmasına, ruhsal ve fiziksel gelişiminin eksik kalmasına neden olmaktadır. Yoksulluk, eğitim masraflarının yüksek olması ve bazı ailelerin eğitimi gereksiz görerek çocuklarının erken yaşta hayata atılarak çalışmalarını tercih etmeleri nedenler arasındadır. Her türlü çocuk işçiliğine karşı olduğumuzu buradan kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ RİSK
Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekai İnan, İş Kanunu’nda 15-18 yaş aralığının genç işçilik olarak tanımlandığını belirtti. 15 yaş altındaki çocukların eğitimini aksatmayacak şekilde aileden yasal izin alınmasıyla kayıt altına alınabilecek çocuk işçiliğinin mevcut olduğunu söyledi. İnan, “Çocuk İşçiliği dediğimizde mesleki eğitim anlamında okullarımızda da eğitimler ve var olan statüler bulunmaktadır. Ancak bizim mücadele kapsamımıza giren çocuk işçiliği öncelikle sokakta çalıştırılan çocuklar devamında tarım alanlarında mevsimlik işçilerde ücret karşılığında çalıştırılan çocuklar bir de küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılan çocuklarla ilgili mücadelemiz çocuk işçiliği ile mücadele kapsamına girmektedir. Eğitim kapsamına giren eğitimle bir ara da yer alan çocuk işçiliği bu anlamda bizim için risk oluşturmamaktadır” diye konuştu.
YOKSULLUK VE AİLE İŞSİZLİĞİ TEMEL ETMEN
2018 yılı Ocak ayı itibariyle yapılan mobil ekip çalışmaları sonucu 38 çocuğun sokakta çalıştırıldığı tespitinin yapıldığını aktaran İnan şöyle konuştu: “Bununla ilgili ailelere sosyo-ekonomik destek, eğitim, danışmanlık, sağlık tedbiri gibi tedbirlerle önlemler alınmıştır. Çocuk işçiliğini besleyen birçok etmen var. Bunlardan yoksulluk, ailelerin işsizliği, ebeveynlerin işsizliği, kırsaldan kente göç, şu anda bölgemizde olan savaşlarla ilgili olarak ülkemize gelen göçmenler çocuk işçiliği tetikleyen etmenler arasındadır. İlimizde sokakta çalıştırıldıkları tespit edilen çocukların da büyük çoğunlukla Suriye’li ailelerin çocukları oldukları tespit edilmiştir. Bununla ilgili olarak sosyo-ekonomik destek, aynı ve nakdi yardımlarımız, vakıflarımız aracılığıyla eğitim desteklemeleri nakdi yardımlar sağlanmaktadır. Çocukların çalışmasına sebep olacak etmenler ortadan kaldırılmaktadır.”