Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon‘da 368 adet kurul onaylı tarihi yapı restore edilecek

VİDEOYU PAYLAŞ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Afyonkarahisar’da tarihi yapılar içerisinde toplam 468 kurul onaylı tarihi yapıdan, 368 adedinin restore edileceğini bunlardan 126’sının tamamlandığını bildirdi. Tanır, Vali Gökmen Çiçek’in Karahisar Kalesi çevresindeki kültür varlıklarının yanı sıra Frig Vadisi’nde Ayazini’de yer alan ev restorasyonlarını önemsediği için kendilerine gerekli çalışmaların yapılması talimatını verdiğini söyledi

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, uzun yıllara sari bir çalışma olan Sokak Sağlıklaştırma Çalışmaları ile Ermeni ustalarca inşa edilen Afyon Evlerinin restorasyon çalışmalarını gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
Burcu Aydın: Şehirleşme kültürü tanımıyla başlarsak bu tanımı nasıl yaparsınız?
Mehmet Tanır: Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum, şehirlerin kültürleri vardır. Şehirleşme kültürü vardır ve şehirlerin kimliği vardır. Söze şöyle başlamak istiyorum, Kentleşme Şurası’nda yapılan bir tarif var. Kent kültürü kavramı o kentte yaşamış bütün medeniyetlerin sosyolojik, psikolojik, politik ve ekonomik olarak yapmış olduğu etkinliklerin gerek kentsel doku da yer bulması gerek toplumsal yaşamda kendini göstermesi ile ortaya çıkan bir bütünlüktür. Yani o şehirde sosyolojik, psikolojik, ekonomik tüm etkinlikler kent kültürünü oluşturuyor ve kent kültürünün en belirgin kültür taşıyıcıları ise sivil mimari örnekleri tarihi yapılar, kültür varlıklarıdır. Bu önemli bir noktadır.
Burcu Aydın: Bütüncül bir yaklaşımdaki açıklamanız ne olur?
Mehmet Tanır: Diğer bir husus ise şunu ifade etmek istiyorum. Şehir kimliğini, şehir imajını etkileyen, her şehirde farklı ölçek ve yorumlarda kendine özgü nitelik taşıyan fiziksel, kültürel, sosyal, ekonomik, kültürel ve biçimsel faktörlerle şekillenen şehirliler ve onların yaşam biçimlerinin oluşturduğu sürekli gelişen ve sürdürülebilir şehir kavramını yaşatan geçmişten geleceğe uzanan büyük bir sürecin ortaya çıkardığı anlam yüklü bütünlüktür. Yani o şehrin içerisinde bulunan tarihi yapıların hem şehir kültürünün oluşturulmasında hem de şehir kimliğinin belirlenmesinde önemli bir rolü olduğu için bu tanımlardan yararlanmaya çalıştım.
Burcu Aydın: Restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları ne zaman başladı? Bu doğrultuda kaç ev ve sokak elden geçirildi?
Mehmet Tanır: Doğrusu Afyonkarahisar oldukça zengin bir tarihi yapıya sahiptir. Verilere baktığımız zaman Afyonkarahisar Kalesinin çevresinde ki tescilli yapılar kurul onaylı olarak 468 adettir. 368 tane de restore edilecek yapı görüyoruz. 28 Şubat 2017 tarihinde tarihi yapıları onarmak, restore etmek amacıyla ihaleye çıktık. 16 Mart 2017 tarihinde de yer teslimi yaparak çalışmalara başladık.
Burcu Aydın: Restorasyon çalışmaları kaç parselde sürdürülüyor ve çalışmaları hangi kurumlar destekliyor?
Mehmet Tanır: Valiliğimiz himayelerinde yürüttüğümüz bu çalışmada Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ciddi destekleri var. Afyonkarahisar Belediyemiz ve yine İl Özel İdaremizin ciddi destekleri var. Restorasyon çalışmaları 185 adet imar parseli üzerinde gerçekleştirildi ve devam ediyor. Bu tarihi yapıların onarılmasıyla ilgili 2017 ve 2018 yıllarında 100 adet tarihi yapıyı restore ettik. 2019 yılında ise 26 adet tarihi yapının restorasyonunu tamamladık. 126 adet sivil mimari örneklerini ve tarihi yapıları kültür varlıklarını restore ettik. Öte yandan Sayın Valimiz Gökmen Çiçek, Karahisar Kalesi çevresinde ki kültür varlıklarının yanı sıra Frig Vadisi’nde Ayazini’de yer alan ev restorasyonlarını önemsediği için bize çalışmalar yürütmemiz için gerekli talimatı verdi.
Burcu Aydın: Tarihi yapıların restoresi ve korunmasını neden önemsemeli ve özümsemeliyiz?
Mehmet Tanır: Bu bizim kültürümüz olan yani sözün başına gelecek olursak kent kültürümüzü ve kimliğimizi oluşturan bu tarihi yapıları korumak, atalarımızdan gelen mimari anlayışını, yaşam tarzını, sosyolojik yapıyı anlamamıza yarayacaktır. Bu yapıların gelecek kuşaklara da aktarılması bizim var olabilme gücümüzü yani kültürümüzden gelen gücümüzü geleceğe aktarmada büyük rol oynuyor. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde tarihi yapıların ve restorasyonun böyle bir öneminin olduğunu ifade etmek istiyorum.
Burcu Aydın: Ülke geneline göre Afyonkarahisar’da yürütülen çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mehmet Tanır: Ben Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye de yapmış olduğu en kapsamlı çalışmalardan birisinin olduğunu söyleyebilirim. Sokak Sağlıklaştırması Çalışması diyoruz ama belki mahalle restorasyonu olarak güçlü bir çalışma olarak ifade edebilirim.
Burcu Aydın: Restorasyon çalışması kapsamında kaç ev kaldı?
Mehmet Tanır: Afyonkarahisar’da tarihi yapılar içerisinde toplam 468 kurul onaylı tarihi yapımız var. Bunun 368 adedi yapılacak. 126 adedi tamamlanmış oldu. Şunu da ifade etmekte yarar görüyorum; Sayın Afyonkarahisar Valimiz Gökmen Çiçek tarihimizin, kültürümüzün korunmasına ciddi anlamda önem gösteriyor. Bu da önümüzde ki zamanda buranın fonksiyon kazandırılması için bize talimatları oldu. Tarihi yapıları onarmak, restore etmek yetmiyor. Bunlara fonksiyon kazandırmak lazımdır. Kimi yerler alışveriş merkezi olacak kimi yerler kafe olacak. Kimi yerler kitap kafe olabilir. Sanat sokakları oluşturabilir. Biz Afyonkarahisar Belediyemizle birlikte Mimarlar Odamız ve içerisinde üniversitemizin de bulunduğu çalışmalar yaptık. Gastronomi Sokağı, Sanat Sokağı gibi çalışmalar yapıldı. İnşallah Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in desteğiyle çalışmalar daha da ileri noktaya gidecektir.
Burcu Aydın: Bu çalışmalarda paydaşlarınıza yönelik neler söylersiniz?
Mehmet Tanır: Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in çok ciddi desteğini aldığımızı ifade etmek istiyorum. Kendilerinin önderliğinde bu çalışmaları daha da öteye taşıyabileceğiz. Bu vesile ile Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e teşekkür ediyorum. Önümüzde ki zamanda bu bölge de önemli çalışmaları başlatacağını ifade edebilirim. Mesela bu bölgede buranın turizme kazandırılması adına Karahisar Kalesinin eteğinde bulunan tarihi yapı Benlioğlu Konağını Belediyemiz restore etti. Bilindiği üzere 2019 yılının Ekim ayında Afyonkarahisar UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girdi. Bu markalaşma noktasında çok önemli bir adımdı. Burayı UNESCO’ya verilen sözler arasında Gastronomi Evi de vardı. Bunu Belediyemiz hızlı bir şekilde tamamladı. Bu çalışmayı yürütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Benlioğlu Konağı şu anda Gastronomi Evi olarak restore edildi. Belediyemizce teşrifi yapılmaktadır. Bunu da önemli bir adım olarak ifade edebiliriz.
Burcu Aydın: Konuya ilaveniz var mı efendim?
Mehmet Tanır: Şunu söylemek istiyorum; Afyonkarahisar’ın zengin kültürünün bizim için çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Olayı sadece orada ki binaların restorasyonu olarak görmemek lazımdır. Olayın şöyle bir boyutu da var. Bir tarafta M.Ö bin 350’de Afyonkarahisar’ın sembollerinden Karahisar Kalesini görülüyor. Kale Hitit Krali 2. Mürşil zamanında yapılmıştır. Bir tarafta da 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çalışmalarıyla dünya geçici kültür mirası listesine giren Ulu Camiini görüyoruz. Yine Afyonkarahisar’da Mevleviliğin ikinci merkezi olan Mevlevihane’yi görüyoruz ki burasının 3 yüz binin üzerinde ziyaretçi aldığını görüyoruz. Mevlevihane’den aşağıya doğru indiğimizde iki yıldır aktif hale gelmiş olan Taşhan insanların nefes alabildikleri ve el sanatlarının satılabildiği bir mekân olarak Taşhan’ın da çok önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini görüyoruz. Bu bölge hakikaten turistlerin ilgisini çekebilecek birçok zenginlikleri içinde barındırıyor. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

DİĞER VİDEOLAR

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti