Afyon'da 24 sektöre teşvik var
İl Defterdarı Mustafa Ceylan yeni teşvik uygulamalarıyla ilgili olarak yatırımcılara bilgi verdi Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan Afyonkarahisar'ın da içinde bulunduğu 3. teşvik bölgesiyle ilgili bilgiler verirken, Afyonkarahisar'da hangi sektörlerin teşvik kanunu kapsamında olduğunu ve teşvikten yararlanmak isteyenlerde aranan şartlar hakkında açıklamalarda bulundu.24 sektöre teşvik varBilindiği üzere 4706 sayılı kanunun ek 3. Maddesine istinaden YATIRIMLARDA DEVLET [&hellip]
İl Defterdarı Mustafa Ceylan yeni teşvik uygulamalarıyla ilgili olarak yatırımcılara bilgi verdi
Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan Afyonkarahisar’ın da içinde bulunduğu 3. teşvik bölgesiyle ilgili bilgiler verirken, Afyonkarahisar’da hangi sektörlerin teşvik kanunu kapsamında olduğunu ve teşvikten yararlanmak isteyenlerde aranan şartlar hakkında açıklamalarda bulundu.
24 sektöre teşvik var
Bilindiği üzere 4706 sayılı kanunun ek 3. Maddesine istinaden YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMI HAKKINDA KARAR’ın 16 temmuz 2009 tarih ve 27290 sayılı resmi gazetede 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yayınlandığını, bu karara parelel olarak 3 eylül 2009 tarih ve 27338 sayılı resmi gazetede yayınlanan KAMU TAŞINMAZLARININ YATIRIMLARA TAHSİSİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR yürürlüğe konulduğunu belirten Defterdar Ceylan, “Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında ilimiz Afyonkarahisar 3. Bölgede yer almakta olup, bu bölgede 24 sektörde yatırım yapılabilecektir” dedi. Defterdar Ceylan bu sektörleri şöyle sıraladı:
“1-Madencilik, taşocağı yatırımları 2-Gıda ürünleri ve içecek imalatı 3-Entegre hayvancılık yatırımları 4-Seracılık 5-Battaniye imalatı 6-Deri giyim eşyası imalatı 7-Derinin tabaklanması ve işlenmesi 8-Akıllı ve çok fonksiyonlu tekstil 9-Döşemelik parke, kaplama, kontraplak, yonga, levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 10-Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı 11-Metalik olmayan mineral ürünleri imalatı 12-Metal eşya imalatı 13-Makine ve teçhizat imalatı 14-Büro,muhasebe ve bilgiişlem makineleri imalatı 15-Elektrikli makine ve cihazları imalatı 16-Radyo ,televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 17-Motorlu kara taşıtı ve yan sanayi 18-Mobilya imalatı 19-Otel 20-Öğrenci yurtlan 21-Lisanlı depoculuk 22-Eğitim hizmetleri 23-Hastane yatınım ve huzurevi 24-Tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri
YATIRIMCILAR İÇİN ÖZET BİLGİLER:
Defterdar Mustafa Ceylan, Teşvikten yararlanacak yatırımcılar ve yararlanma şartlarıyla ilgili şu bilgileri aktardı.
a) Hazine Müsteşarlığınca verilmiş yatırım teşvik belgesi sahibi olan,
b) Taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilecek toplam yatırım tutarı, Defterdarlığımızca bu taşınmazlara takdir edilecek rayiç değerin tarım ve hayvancılık yatırımı için bir, turizm yatırımları için iki, diğer yatırımlar için üç katından az olmayan (ancak, toplam sabit yatırım tutarı 500.000,00 TL’den az olmayan),
c) Talep edilen taşınmazın bulunduğu ilçenin mülkî sınırlan içinde organize sanayi veya endüstri bölgesi bulunması hâlinde, bu bölgelerde yer alabilecek yatırımlar için tahsis edilecek boş parsel bulunmaması veya bu bölgelerde yapılması uygun görülmeyen yatırımlardan olması şartlarını taşıyan,
ç) Taahhüt edilen yatırımın en az %20’sini karşılayacak miktarda net özkaynağa sahip olan,d)Yatırımın ne şekilde finanse edileceğini beyan eden,
e) Taahhüt edilen yatırımın toplam tutarı 10.000.000,00 TL’yi aşan yatırımlarda fizibilite raporu ve finansman tablosunu veren,
f) Bu Usul ve Esaslarda belirtilen diğer şartları yerine getiren,
Gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilir.
Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ve iş ortaklıkları bu teşvikten faydalanamaz.
Teşvik şekli
(1) Teşvikten yararlanacaklar lehine; taşınmazlar üzerinde, ilk yıl için emlak vergi değerinin %3 oranında takdir edilecek bedel karşılığında 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilebilir.
(2) İrtifak hakkı tesis edilen veya kullanma izni verilen taşınmazlar üzerindeki yapı ve tesislerin işletilmesinden elde edilen hasılattan, bunların üçüncü kişilere kiralanması dâhil pay alınmaz.
(3) Üzerinde kamuya ait ve ihtiyaç dışı bina ve müştemilât ile henüz faaliyete geçmemiş yatırım bulunan taşınmazlar da emlak vergi değerinin %3 oranında belirlenecek bedel üzerinden değerlendirilir.
Yatırıma elverişli taşınmazların yatırımcılara duyurulması
(1) Taşınmaz maliki idarelerce bu Usul ve Esaslar kapsamında değerlendirilmeküzere belirlenen taşınmazlar, bulundukları yerlerdeki ticaret, sanayi ve ziraat odalarınabildirilir. Taşınmaz ilana çıkılması uygun görülen taşınmazlar en az 2 aylık başvuru süresiverilerek dönemler halinde ilan edilir ve bu ilanlar başvuru tarihine kadar taşınmaz MaliyeBakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) ve Defterdarlığımız internet sayfalarında dayayımlanır.
(2) Taşınmaz maliki idarelerce belirlenen taşınmazlar, T��rkiye genelindeyayımlanan tirajı en yüksek ilk on gazeteden Basın İlan Kurumunca belirlenecek birisinde birdefa yayınlanır. Son ilan tarihi ile komisyona müracaat tarihi arası 30 günden az olamaz.
Başvuru
(1) Yatırımcı; yönetmelik Ek-l’de yer alan talep formunu doldurarak, Ek-2’de yeralan yatırımcılardan istenecek belgeler ve Ek-6’da yer alan yatırım bilgi formu ile birliktemaliki idarenin taşınmazının bulunduğu yerdeki birimine başvurur.
(2) Başvuru sırasında yatırımcı, 2.000.00 TL’yi Defterdarlığımız MuhasebeMüdürlüğüne yatırarak, buna ilişkin makbuzu diğer belgelerle birlikte Defterdarlığımıza verir.Bu bedelin yatırıldığına ilişkin makbuz olmaksızın başvurular kabul edilmez.
İstihdam
(1) Yatırım teşvik belgesinde belirtilen istihdam edilecek işçi sayısına, yatırımkonusu işletmenin faaliyete geçtiği tarihten itibaren beş yıl süreyle uyulması zorunludur.
(2) İstihdam edilecek işçi sayısı beş yıllık ortalama üzerinden değerlendirilir.
(3) Üretime katkı sağlamak amacıyla hizmet satın alınmak suretiyle sağlananistihdam, taahhüt edilen istihdam sayısı içerisinde değerlendirilmez.
Bedel(1) Ön izin bedelsizdir. (2) İlk yıl irtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergi değerinin %2’sidir. (3) İrtifak hakkı ve kullanma izinlerinde, ikinci ve müteakip yıllar kullanma izni ve irtifak hakkı bedelleri, cari yıl bedelinin Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE-bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim) oranında artırılması suretiyle hesaplanır.
Yatırımcıya destek unsurları
1) Vergi indirimi, 2) Sigorta primi işveren hissesi desteği, 3) Yatırım yeri tahsisi, 4) Faiz desteği, 5) Gümrük vergisi muafiyeti, 6) KDV istisnası, Uygulanabilir.
Kamu taşınmazlarının yatırımlara tahsisine ilişkin usul ve esaslarda belirtilen açıklamalar doğrultusunda Defterdarlığımızca hazineye ait taşınmazlar taranmış olup, 22 adedi il merkezinde 3 adedi de İnsaniye ilçemizde olmak üzere 25 adet taşınmaz tespit edilerek Bakanlığımızın onayı ile 26.04.2010 tarihinde Defterdarlığımız web sitesinde ilan edilmiştir. Ayrıca ilan edilen taşınmazlar Afyonkarahisar Belediyesi, Ticaret Odası,Ticaret Borsası ve Ziraat Odası Başkanlıklarına gönderilmiştir.
İlan edilen taşınmazlar üzerinde 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince yatırım yapacak gerçek tüzel kişilere 30.06.2010 tarihine kadar süre verilmiştir.Yatırımcıların istenilen bilgi ve belgelerle birlikte Defterdarlığımıza müracaatları halinde kendilerine gerekli yardım ve bilgilendirme yapılacaktır.”