Afyon'da 210 bin sigara tiryakisi var
Sigara Bırakma Polikliğinde sigarayı bırakma kararı alan herkese yardımcı olunduğunu açıklayan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Türker Bahçeli, Türkiye’de 17 milyon insanın sigara içtiğini, Afyonkarahisar’da da tahminen 210 bin kişinin sigara bağımlısı olduğunu söyledi. Başhekim Bahçeli, toplum sağlığı ve gelecek nesillerin sigara içmeden ve içmekten vazgeçerek korunabileceği gerçeğini yineledi. Poliklinik 3 aydır faaliyette Göğüs Hastalıkları [&hellip]
Sigara Bırakma Polikliğinde sigarayı bırakma kararı alan herkese yardımcı olunduğunu açıklayan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Türker Bahçeli, Türkiye’de 17 milyon insanın sigara içtiğini, Afyonkarahisar’da da tahminen 210 bin kişinin sigara bağımlısı olduğunu söyledi. Başhekim Bahçeli, toplum sağlığı ve gelecek nesillerin sigara içmeden ve içmekten vazgeçerek korunabileceği gerçeğini yineledi.
Poliklinik 3 aydır faaliyette
Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Türker Bahçeli, Sigara Bırakma Polikliniği’nin verdiği hizmet ve çalışmalarını anlattı. Göğüs Hastalıkları Hastanesi bünyesinde yaklaşık olarak 3 ay önce Sigara Bırakma Polikliniğini hizmete açtıklarını belirten Dr. Bahçeli, polikliniğin randevu sistemi ile çalıştırıldığını ifade etti. Sigara bırakma kararını alan hastaların ayak üzeri tedavi edilecek kişiler olmadığına dikkat çeken Başhekim Türker Bahçeli; “Sigarayı bırakmak bir süreç tedavisidir. Randevularla bir hafta, 15 gün ve bir aylık şekilde tedaviler uyguluyoruz. Öncelikle hastanın bu konuda yani sigarayı bırakma noktasında kararlı olmasını bekliyoruz. Kişinin kararı önemli. Sigara bağımlılık nedeni. Sigara içerisinde ki nikotin bağımlılık yapan bir madde. Hasta karar verdiği bildirdiğinde ondan bir milad isti-yoruz. Örneğin, hastanın doğum günü, çocuğunun evlilik tarihi, torunun dünyaya geldiği tarih olabilir. Hastanın belirlediği tarihte biz tekrar hastayı kabul ediyoruz. Hastalarımıza uyguladığımız 6 soruluk bir test var. Bu testte nikotin bağımlılık düzeyini ölçüyoruz. Nikotin düzeyini tespit ettikten sonra ilaç ya da nikotin tedavisi şeklinde tedavi uyguluyoruz. Eğer nikotin verme kararı aldıysak nikotin sakızları veya bantlarını tercih ediyoruz. Onlarla tedaviyi uyguluyoruz. Hastanın nikotin bağımlılık düzeyine göre yöntem değişiyor.” dedi.
Rol modeller sorumlu davranmalı
Sigara bırakma tedavisi uygulanan hasta ile belirli aralıklarla görüştüklerini söyleyen Başhekim Dr. Türker Bahçeli, tedaviye başlamadan önce akciğer filmi, solu-num fonksiyon testi ölçümlerinin yapıldığını ifade etti. Üç aylık hizmet süresi boyunca Sigara Bırakma Polikliğinde yüksek bir başarı elde edildiğine işaret eden Başhekim Bahçeli; “Vatandaşın kararlı olması önemliydi. Bizim hastalarımızın çoğu KOAH’lı, astımlı hastalardır. Her birinde sigaranın yan etkisi kendisini çok daha fazla gösteriyor. Yüzde 90 oranında KOAH da sigara etken faktör. Aynı şekilde yüzde 90′ oranda akciğer kanseride temel etken. Dünya da kanıtlanmış şekilde geçerlidir. Önerimiz hiç kimsenin sigara içmemesi. Tütün ürünleri ile ilgili kanunun yürürlüğe girmesinden sonra çok daha faydalı oldu. Eskinden de kanun vardı ama uygulanırlığı, yaptırım gücü yoktu. Şu anda kanun uygulanıyor. Çok iyi oldu. Bilinçlenme ve farkındalık yaratmak çok önemli. Temiz hava, dumansız hava sahası kavramı ortaya çıktı. Basına, eğitimcilere bu konuda çok görev düşüyor. Kanun yapıcılar zaten gerekeni yaptılar. Vatandaş da üzerine düşeni yapmak durumunda. Okulda öğretmenler, evde anne baba çocuğa rol model olmak zorundalar. Anne babasının sigara içtiğini gören çocukta bir özenti oluşuyor. Sigarayı alan kişinin beyinde ki nikotin reseptörlerine tütün bağlanarak mutluluk hormonu salgısını arttırıp insana geçici bir haz veriyor. Bağımlı insan sigarayı kullanmadığında sigara isteği oluşuyor. Oluşan yoksunlukta konsantirasyon bozukluğu, sinirlilik olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü nikotin bağımlılığını bir hastalık olarak kabul etti.” diye konuştu.
Lüften sigara içmeyelim
Nikotin bağımlılığını bir hastalık olduğuna vurgu yapan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Türker Bahçeli, pek çok kanser türünde sigara kullanımının neden olarak özetledi. Sigara Bırakma Polikliniğine yaklaşık 30 hastanın tedavi için devam ettiğini aktaran Başhekim Bahçeli sözlerine şöyle devam etti: “Sigara bırakma kararı alan herkes polikliniğimize başvurabilir. Ayrıca 213 18 40 numaralı telefondan randevu alarak bize başvuru yapabilirler. Uzman hekimlerimiz tarafından gerekli profesyonel yardım veril-mektedir. Bu tedaviyi her hekimin vermesi mümkün değil. Çünkü bu işin eğitimini almak lazım. Biz bu eğitimi Prof. Dr. Esra hocamızı bizzat Afyonkarahisar’a davet ederek aldık. Çünkü bu iş özel uzmanlık gerektiriyor. Her hekimin bunu vermesi mümkün değil. Bunun eğitim alınmalı. Bizim hekimlerimizin hepsi bu eğitimi aldılar. Gayet başarılı bir şekilde Sigara Bırakma Polikliniklerimiz üzerine düşeni yapmaktadır. Lütfen sigara içmeyelim. Böylece toplumu ve çocuklarımızı koruyalım. Sigaranın sağlık kadar önemli etkisi de ekonomidir. Sigaranın verdiği zararları giderebilmek için bir sürü paralar harcıyoruz. Türkiye de 17 milyon sigara içen insan var. Bunların günlük maliyeti ise 30 milyon dolardır. Bu korkunç bir rakam. Bununla yapılan çalışmalarda ne kadar hastane, demiryolu, uçak alınabileceği takdirini vatandaşlara bırakıyoruz. Sigara içme yaşı çok düştü. Afyonkarahisar’da da tahminen 210 bin insanımızın sigara içtiğini söyleyebiliriz.” (Kocatepe)