Afyon’da 19 ekip duman avında

Tütün ve tütünlü mamullerin kapalı alanlarda tüketim yasağı doğrultusunda denetim ekiplerince günlük olarak yapılan rutin denetimler dışında 184 SABİM hattına yapılan ihbarlarda titizlikle değerlendiriliyor.2030’DA 8 MİLYON KİŞİHalk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lütfi Akgün, tüm dünyada yaygın bir bağımlılık türü olan tütün ve dumanında bulunan zararlı maddelerin, insan sağlığına çok büyük zarar verdiğini hatırlattı. Tütünün en [&hellip]

Tütün ve tütünlü mamullerin kapalı alanlarda tüketim yasağı doğrultusunda denetim ekiplerince günlük olarak yapılan rutin denetimler dışında 184 SABİM hattına yapılan ihbarlarda titizlikle değerlendiriliyor.
2030’DA 8 MİLYON KİŞİ
Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lütfi Akgün, tüm dünyada yaygın bir bağımlılık türü olan tütün ve dumanında bulunan zararlı maddelerin, insan sağlığına çok büyük zarar verdiğini hatırlattı. Tütünün en yaygın kullanım şeklinin sigara olduğunu kaydeden Dr. Akgün; “Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise pasif sigara içimine, yani sigara içilen ortamlarda dumana maruz kalmaya bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir. Sigara dışında farklı şekillerde tüketilen tütün de aynı zararlı etkilere sahiptir. Ülkemizde 4207 Sayılı ‘Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi ile birlikte sigarasız bir toplum olma yönünde önemli bir yol alınmıştır” dedi.
UYARMA BİTTİ,
DİREK PARA CEZASI
Dr. Lütfi Akgün, 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi yasasının yürürlüğe girmesinden sonra sigara satışlarında yüzde 5 civarında düşüş meydana geldiğini ifade etti. Bu sayede sigara içenlerin oranında azalma olurken kapalı yerlerde sigara içme yasağının pasif içicilikle, sigara dumanına maruz kalma oranlarını azalttığına değinen Dr. Akgün; “2008 yılında yürürlüğe giren kanun gereğince 2009 yılından itibaren bütün Türkiye ile birlikte Afyonkarahisar’da da tütün denetim ekipleri tarafından denetimler başlamıştır. Halk Sağlığı Müdürlüğü, Belediye ve Emniyet Müdürlüğünce görevlendirilen personelden oluşan denetim ekipleri tarafından, kapalı alanlar sürekli denetim altında bulundurulmakta ve yasağın delinmesi engellenmektedir. Yasağa uymayan kurum ve işletmelere 2013 yılına kadar öncelikle uyarı cezası verilirken, sonra uyarı cezasına gerek görülmeden direk idari para cezası (İPC) kesilmeye başlanmıştır” diye konuştu.
DÖRDÜNCÜ İHLALDE İŞLETME KAPATILIYOR
Geçen yıl yasak ve uygulanan cezalar hakkında ilgili Vali Yardımcısı başkanlığında ildeki kamu kurumlarına ve işletme sahiplerine eğitimlerle ceza uygulamalarındaki işleyiş konusunda bilgi verildiğini aktaran Dr. Akgün şöyle konuştu: “Yapılan denetimler sonucu yasayı ihlal ettiği belirlenen işletmelere, ilk ihlal ise temel para cezası miktarınca; eğer 2. ihlal ise temel para cezasının iki katı; 3. ise üç katı olarak idari para cezası uygulanmaktadır. Eğer aynı işletme 4 ve daha fazla yasa ihlalinde bulunursa kapatma cezası uygulanmaktadır. Kapatma cezası 10 günden 30 güne kadar verilebilmektedir. Denetim ekiplerince günlük olarak yapılan rutin denetimler dışında 184 SABİM hattına yapılan ihbarlar sonucunda rutin dışında anında denetim yapılmaktadır.”
19 AYRI EKİP DENETLİYOR
Afyonkarahisar’da Valilik makamı adına yapılan denetimlere ait sayısal veriler hakkında bilgi veren Dr. Lütfi Akgün şunları söyledi: ” Geçen yıl il genelinde; 5008’i il merkezinde olmak üzere toplam 11.008 işletmeye; 7 bin 412′ si il merkezinde olmak üzere toplam 16 bin 453 rutin denetim yapıldı. Rutin denetimde tespit edilen ihlal sayısı ise il merkezinde 46, toplamda 79’dur. Denetim ekibi il merkezinde 2 olup her ilçede bir ekip olmak üzere toplam 19 tanedir. İhbar üzerine yapılan denetim il merkezinde 111 olup, toplamda 157’dir.”
ŞİMDİLİK KAPATMA
CEZASI YOK
İhbar üzerine yapılan denetimlerde tespit edilen ihlal sayısının il merkezinde bir tane olduğuna temas eden Dr. Akgün şu ifadeleri kullandı: “Geçen yıl toplam 8 işletmeye kapatma cezası verildi. Bu yıl Ocak ayında 497’si il merkezinde olmak üzere toplam bin 576 denetim yapıldı. Sekizi il merkezinde toplam 10 işletmeye ihlal gereği idari para cezası uygulandı. Şubat ayında ise 441’i merkezde, toplamda bin 372 denetim gerçekleştirildi. İl merkezinde 6 olmak üzere toplamda 11 işletmeye idari para cezası uygulandı. İki aylık dönemde kapatma cezası uygulaması gerektirecek bir durum görülmedi.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme