• Haberler
  • Gündem
  • Afyon’a yabancı turist gelmiyor – Kocatepe Gazetesi

Afyon’a yabancı turist gelmiyor – Kocatepe Gazetesi

19. Ulusal Turizm Kongresi, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış programı ile başladı.Sağlık Turizmi ana temasıyla düzenlenen kongrenin açılış oturumuna Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 19. Ulusal Turizm Kongresi Dönem Başkanı Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Afyonkarahisar Sağlık [&hellip]

19. Ulusal Turizm Kongresi, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış programı ile başladı.
Sağlık Turizmi ana temasıyla düzenlenen kongrenin açılış oturumuna Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 19. Ulusal Turizm Kongresi Dönem Başkanı Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır ve AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir ile birlikte çok sayıda akademisyen, sektör temsilcisi ve öğrenciler katıldı.
93 BİLDİRİ SUNULACAK
Kongrenin açış konuşmasını yapan AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, Ulusal Turizm Kongresinin 1999 yılından beri yapılan en geniş katılımlı ve prestijli turizm kongresi olduğunu belirtti. AKÜ Turizm Fakültesi olarak kongreyi almak için 2016 yılında aday olduklarını söyleyen Özdemir, “Aday olmak için ilimiz yöneticilerinden referans almıştık. Kongrenin teması olarak da Afyonkarahisar ile özdeşleşen bir tema olması nedeniyle sağlık turizmi temasına karar verildi. 2018 yılı Haziran ayı itibari ile bildirileri kabul etmeye başladık. Yaklaşık 120 bildiri elimize ulaştı. 120 bildirinin içinden hakemlik sürecini tamamlayarak 93 bildiri kongre otelimizde dinleyicilerin dikkatine sunulacak.” diye konuştu.
“TURİZM BİR ÇOK BİLEŞENİ OLAN BİR SEKTÖR”
Afyonkarahisar İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise turizmin birçok bileşenleri olan bir sektör olduğuna vurgu yaptı. Ulusal Turizm Kongresinin Afyonkarahisar’da yapılmasının önemine değinen Tanır, “Bu kongre turizmin başkenti olan ve termal turizmin başkenti olarak bilinen Afyonkarahisar için önemli bir katkı sağlayacaktır. Ulusal anlamda da bilimsel verilerin analiz yayınlarının yapılması ve vizyon oluşturmasında önemli rol oynayacaktır.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR İÇİN TERMAL
6 HARFTEN DAHA ÇOK ŞEY İFADE EDİYOR”
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ise Afyonkarahisar’ın son 10 yılda yaptığı atılımlarla termalin başkenti olduğunu belirterek, “Afyonkarahisar için termal altı harfli kelimeden çok daha fazla şey ifade etmektedir” dedi. Serteser, termalin Afyonkarahisar’daki kullanım alanları ile ilgili olarak ise, “Termal ilimizde konutların ısıtılmasında, teknolojik seralarda, elektrik enerjisi üretiminde ve en önemlisi turistik tesislerimizde kullanılmaktadır. Termal, şehrimizin gelişimindeki en önemli lokomotifi olmuş durumdadır” diye konuştu. Serteser, Afyonkarahisar’ın sağlık turizminde merkez olma yolunda ilerlediğini gördüklerini belirterek, “Bu konuda şehrimizde kurulmuş olan valiliğimiz, belediyemiz ve şirketi, ticaret odasının ortak olduğu Afjet A.Ş.’nin önemli bir rolü olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“AFYONKARAHİSAR TERMAL
TURİZMİN LOKOMOTİF DESTİNASYONU”
19.Ulusal Turizm Kongresi Dönem Başkanı Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise Ulusal Turizm Kongresinin Türkiye’nin en köklü turizm kongresi olduğunu ve bazı yıllarda kesintiye uğrasa bile 1999 yılından beri sürdürdüklerini belirtti. Ana teması sağlık turizmi olan kongrenin AKÜ ev sahipliğinde yapılmasının önemine değinen Karamustafa, “Afyonkarahisar, sağlık turizminin üç temel bileşeninden birisi olan termal turizmin ülkemizdeki lokomotif destinasyonlarından birisidir. Prof. Dr. Mustafa Solak’ın da sağlık turizmine ciddi katkılarının 2012 yılındaki Sağlık Turizmi Kongresi ile olduğunu biliyoruz. Bu anlamda AKÜ’nün bu kongreye bu ana tema ile ev sahipliği yapmasını son derece önemli görüyoruz.” diye konuştu.
Turizmden daha fazla gelir elde edilmesi için farklı turizm türlerine yönelmenin gerekliliğine değinen Karamustafa, şöyle konuştu:
“Ülkemizde ana turist ürünü niteliğinde olan, deniz-kum-güneş odaklı turizm elbette ki bizim çekirdek ürünümüz ve bu ürün gelişerek devam da etmeli. Biz 2013 yılında Kayseri’de inovasyon temasıyla yaptığımız kongrede vurguladığımız üzere; turizmden daha fazla gelir elde edebilmemiz için başta sağlık turizm olmak üzere farklı turizm alanlarına yönelmek zorundayız. Sağlık Bakanlığımızın bu konuya vermiş olduğu önem de aşikârdır. Türkiye gerek hekimlerin niteliği gerek sağlık altyapısındaki gelişim, değişim ve dönüşümlerle sağlık turizmi alanında rekabet edebilecek duruma gelmiştir. Ama maalesef tanıtım eksikliğinden hak ettiğimiz payı sağlık turizmi alanında alamamaktayız.”
“ÜNİVERSİTELER ŞEHİRLERİN
 VİZYONER KURULUŞLARIDIR”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise turizm ile ilgili sunumunun yer aldığı panel öncesi yaptığı konuşmada AKÜ ile ilgili bilgiler verdi. 1992 yılında kurulan üniversitenin 43 bin 800 öğrenci, bin 100 akademisyen ve bin çalışan ile her yıl büyüdüğünü ifade eden Solak, “Büyüdükçe bağrımızdan iki üniversite de kuruldu. 2006 yılında Uşak Üniversitesi ve geçtiğimiz Mayıs ayında da AFSÜ kurulmuş bulunmaktadır. İçimizde tematik kampüslerden birinde de bu üniversitemiz Türk yükseköğretiminde yerini almış bulunmakta” dedi. Solak, “Üniversiteler şehirlerinin vizyoner kuruluşlarıdır. Öne çıkıp; teknoparklarıyla, araştırma enstitü ve merkezleriyle ve 80 bilim disiplini içerisindeki öncelikli 28 bilim alanıyla topluma yön vermeye çalışan ve özellikle inovasyon çalışmalarını başlatan kuruluşlardır. Turizm de bunlardan birisidir. Bu nedenle AKÜ belli tematik alanlarda çalışmalara devam edecektir” şeklinde konuştu.
“AFYONKARAHİSAR TARİH
TURİZMİNDE DE ÖNEMLİ YERE SAHİP”
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ın turizm alanında ön planda olan değerlerin deniz dışında hepsine sahip olarak bu alanda ender şehirlerden birisi olduğunu kaydetti. Afyonkarahisar’ın sağlık turizminde öncü bir şehir olması dışında tarih turizminde de ilk akla gelebilecek şehirlerden birisi olduğu dile getiren Tutulmaz, “Tarih denince Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun temeli bu topraklarda atılmıştır. Büyük Taarruz burada başlamıştır, ülkemiz için, devletimiz için, milletimiz için çok önemli bir merkezdir. Çanakkale ne kadar önemliyse Afyonkarahisar da tarihimiz için bu denli önemlidir. Tarih turizmi açısından vazgeçilmez yerlerden birisidir. Şuanda bazı illerde tarihi konakların turizme kazandırıldığı söylenir. Bunlara bakarsanız birkaç konaktan ibarettir. Ancak Afyonkarahisar’daki tarihi konaklar mahalle bazındadır. Mahalleye girdiğiniz anda tamamen tarihi konaklar ile karşı karşıyasınız. Bu zenginlik bile bizim tarihi kültürel değerlerimizin turizme kazandırılması için önemlidir.” dedi.
“1,8 MİLYAR DOLARLIK
BEKLENTİ SÖZ KONUSU”
Açılış konuşmalarının ardından geçilen Sağlık Turizmi panelinin ilk sunumunu AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak gerçekleştirdi. Turizm sektörünün bazı ülkelerde gayri safi milli hasılanın yüzde 9’una kadar etkili olduğunu söyleyen Solak, “Önemli ülkelerde her 11 kişiden biri bu alanda çalışıyor. Dünya ihracatının yüzde 6’sı ila yüzde 9’u turizm sektöründen besleniyor. 3,2 trilyon bazı yerlerde 3,7 trilyon oranında önemli bir pazar var. Her yıl turizme katılanların sayısı yüzde 4 oranında artıyor ve gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30 iken gelişme 2030 yılında yüzde 57 olması bekleniyor. Bu da bu trendi gösteriyor. Özellikle 2030’da bakacak olursak 1,8 milyar dolarlık bir beklenti söz konusu” diye konuştu.
“PASTANIN YÜZDE 50-55 ORANI
AVRUPA TARAFINDAN ALINIYOR”
Amaca göre turizm hareketlerinden bilgiler veren Solak, “Yüzde 53’ü eğlence, dinlenme, tatil yüzde 27’si sağlık ziyareti. İkisini topladığınız zaman özellikle Afyonkarahisar için ve Afyonkarahisar ile benzer konumdaki Denizli, İzmir, Yalova, Balıkesir gibi iller için önemli rakamlar. Yani yüzde 60-70 oranına talip olmamız gerekir. Diğerleri de bunun tamamlayıcısı. Ama uluslararası turist sayılarının hareketine baktığımız zaman Avrupa hep önde. Yıllara göre rakamlar hep artıyor. Sonra Asya ve Pasifik ülkeleri ve Amerika diye gidiyor. Yani pastanın yüzde 50-55’i Avrupa tarafından alınıyor.” dedi.
“2023 HEDEFİMİZ 500 BİN YATAK,
15 MİLYON TURİST”
Afyonkarahisar’ın Frigya Turizm Merkezi içerisinde yer aldığından önemli doğa ve kültür turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Solak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kültür turizmine yönelik potansiyel, kazı, restorasyon, alan düzenlemeleri ve benzeri çalışmalarla turizme kazandırılacak. Bölgede kültür ve turizme ek olarak turizm çeşitliliğinin sağlanması için golf alanının planlanmasına kadar hedefte bunla tarif ediliyor. Ayrıca bölgede yer alan ufak çaplı kanyon, gölet, baraj ve benzeri değerlerin doğal doğa ve macera turizmi kapsamında düzenlenecektir. Bölgenin diğer turizm türleriyle entegrasyonu sağlanacak. Frigya turizm gelişim bölgesinde ulaşım bağlantılarının çeşitlendirilmesi ve niteliklerin yükseltilmesine yönelik çalışmalar yapılarak büyük çaplı termal turizmleri kurulacak. Türkiye zengin bir yapıya sahip. 4 ana destinasyondan toplanıyor. Her destinasyon kendine özgün iklim ve bitki örtüsüne sahip ve her destinasyonda farklı termal özellikleri var. Her termal su aynı tanımda, aynı içerikte değil. Afyonkarahisar birinci etapta termal turizm kentleri ve bölgesinde yer alıyor. Yüksek Planlama Kurulu bu kararını 1993 yılında bir kanundan esinlenerek çıkarmış. Bizim termal sularımızın yıkanma amaçlı kullanma dışında; insan sağlığı, zindelik, rekreasyon, eğlence, dinlence ve spor tesisleri gibi imkanların yer aldığı tüm yıl boyunca hizmet verebilecek tesisler oluşturmak hedeftir. Bir markalaşma ve tanıtım boyutu kazanılması bu çalışmalarda isteniyor. Bunu yaparken de kür parkı, kür merkezi, konaklama entegrasyonu sağlayan uluslararası standartlarına sahip tesislerle turizm sayısı ve turist gelirlerinin arttırılması hedefleniyor. 2018 yılında termal sağlık turizminde orta banda bakacak olursak. 100 bin yatak, 1,5 milyon turist 600 bini tedavi amaçlı olmak üzere 3 milyar dolar beklenti vardı. 2023 hedeflerimiz ise 500 bin yatak, 15 milyon turist, dünyanın en önemli Avrupa’nın ise birinci termal destinasyonu olmak.”
“AFYONKARAHİSAR TERMAL ŞEHİR ŞARTLARINI TAŞIYOR”
Afyonkarahisar’ın termal şehir açısından Türkiye turizm stratejisi 2023 şartlarını taşıdığını kaydeden Solak, “Onuncu 5 yıllık kalkınma planında kümelenmeye de uygun bir bölge. Oteller, hastane ve spor tesislerinin yer aldığı bir kümelenme Kalkınma Bakanlığının olmazsa olmaz bir ön şartı olarak gündemimizde. Coğrafi konum olarak yolların kesiştiği bir bölge, otoyol projeleri, 15 havalimanının ortasında ve özellikle otellere 35 km ile 85 km mesafedeki Frigya Termal Turizm Bölgesi dört tane alt merkezden oluşuyor. Bunlar Gazlıgöl, Heybeli, Hüdai ve Ömer Gecek. Şehir merkezinin ağırlığı Ömer Gecek bandında. Belki bazılarınız ilk defa duyacak, bu bölge 1993 yılında 2434 sayılı Turizm Teşvik Kanunu ile turizm merkezi olarak ilan edilmiş. Bu dayanak alınarak yeni maddeler şekilleniyor. Ömer Gecek’te litresinde 5 bin 367 miligram mineral var” diye konuştu.
“YABANCI TURİST ÇOK GELMİYOR”
Afyonkarahisar’a yabancı turistin çok gelmediğini ifade eden Solak, “Bizim üniversiteler olarak, tesisler olarak, işletmeler olarak yabancıyı çekecek önlem ve altyapıyı gözden geçirmemiz gerekiyor. Kongremizin oturumlarında da gündeme gelecektir bu konu. Yabancı turist ziyaretçi sıralamasında Denizli ilk sırada, yerlide ise Afyonkarahisar ilk sırada. Termal tesislerde konaklamaya baktığımızda ise Afyonkarahisar’a 2017’de bakanlık belgeli tesisler açısından 463 bin, belediye belgeli tesisler açısından ise 128 bin turist gelmiş. Her 4-5 termal turistten 1’i Afyonkarahisar’a gelmiş. Kendi içinde termal turistler açısından kıyaslama yaptığımız zaman belli bir mesafe aldığımızı görüyoruz” dedi.
“Sağlık Turizmi” ana teması ile gerçekleştirilen 19. Ulusal Turizm Kongresi, bugün Korel Termal Otelde düzenlenecek olan gala yemeği ile sona erecek.

“PAMUKKALE İÇİN 5 YIL UĞRAŞTIK”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’tan sonra Sağlık Turizmi sunusu gerçekleştiren Dr. Turgay Sehil, Pamukkale’nin sağlık kentine dönüşmesi için yaklaşık 5 yıldır yoğun çabalar harcadıklarını söyledi. Sehil, “Aslında bölgesel kaplıca niteliğinde iki tane örnek var. Birisi Afyonkarahisar diğeri de Denizli’dir. Bölgesel termalcilik unsurlarını ele alırken sağlık ve turizm bileşenlerini buluşturan noktaların ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Almanya’da yaklaşık 370 tane sağlık kenti var. 6 ay boyunca hastalar dışarı çıkamıyor. Oraya kimse gitmek istemiyor. Bizim bu anlamdaki avantajlarımızın en öne çıkanı iklimimizdir” dedi.

Bakmadan Geçme