Afyon'a SiT Kurulu şart – Kocatepe Gazetesi

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün Afyonkarahisar Belediyesi'nin bazı projelerini yavaşlatması, bazı projelerine engel olması zaman zaman gündeme geliyor. Belediye'nin önünü açacak yolu ise 2008 yılında Kütahya buldu. Kütahya'da 2008 yılında Eskişehir'den bağımsız bir Bölge Kurulu oluşturuldu. Afyonkarahisar'da Bölge Kurulu oluşturulması hâlinde, işlemler hızlanacak. Afyonkarahisar'ın yukarı ve eski mahallelerinde Belediye'nin yatırımları tartışılırken gündeme gelen [&hellip]

Afyon’a SiT Kurulu şart

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar Belediyesi’nin bazı projelerini yavaşlatması, bazı projelerine engel olması zaman zaman gündeme geliyor. Belediye’nin önünü açacak yolu ise 2008 yılında Kütahya buldu. Kütahya’da 2008 yılında Eskişehir’den bağımsız bir Bölge Kurulu oluşturuldu. Afyonkarahisar’da Bölge Kurulu oluşturulması hâlinde, işlemler hızlanacak.

Afyonkarahisar’ın yukarı ve eski mahallelerinde Belediye’nin yatırımları tartışılırken gündeme gelen “SİT alanı içinde olup olmama” tartışmasının önüne, Afyonluların girişimiyle geçilebilir. Afyonkarahisar’ın bağlı olduğu Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kente uzak olması, Belediye yetkililerinin Kurul’un her toplantısına çok sayıda dosyayla gitmesi, Eskişehir’deki Kurul’un gündemini yoğunlaştırıyor.
4 BİNİ AŞKIN DOSYA
Afyonkarahisar’daki yetkililerin, Eskişehir’deki uzmanların yükünü hafifletecek gelişme ise, merkezi Afyon olan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kurulması. Eskişehir’de kültür varlıkları ile ilgili 5 bini aşkın dosya bulunuyor. Afyonkarahisar’da ise bu sayı 4 bini aşıyor. Eskişehir’deki bir uzman, örneğin Dazkırı’da bir inceleme yapmak için 2 günlük bir mesai harcamak zorunda kalıyor.
KÜTAHYA, 2008’DE AYRILDI
Bir şehrin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden ayrılması ise siyasi erkin talebine bağlı. Afyonkarahisar’ın komşusu Kütahya, siyasi erkin olumlu görüş bildirmesi neticesinde, 2008 yılında Eskişehir’den ayrıldı. Aynı yıl, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kuruldu. Müdürlük, Kütahya’nın yanı sıra Uşak’ı da incelemeye başladı.
KURULURSA İŞLEMLER HIZLANIR
Afyonkarahisar’da Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü oluşturulması durumunda, Afyon’a bağlanması muhtemel vilayet ise Isparta olarak görülüyor. Antalya Kurulu’na bağlı Isparta’nın coğrafî ve kültürel bakımdan Afyon’a yakın olması, bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Bunun için Antalya Kurulu’nun da olumlu görüş bildirmesi gerekiyor. Afyon’da kurul oluşması hâlinde, SİT alanları ile ilgili işlemlerin hızlanması bekleniyor.

Haber-Yorum: Murat ARISOY

Bakmadan Geçme