Afyon'a 16 bin tarım işçisi gelecek
Afyonkarahisar İl Hıfzıssıhha Meclisi'nce alınan kararlar doğrultusunda tüm marketlerde sadece temel gıda maddeleri, temizlik ürünleri ve hayvan mamaları satılabilecek. Öte yandan mevsimlik tarım işçilerinin geliş-gidiş, konaklama ve yaşam alanlarına yönelik salgın tedbirleri çerçevesinde düzenlemeler yapıldı   Afyonkarahisar İl Hıfzıssıhha Meclisi Üyeleri Vali Gökmen Çiçek Başkanlığında toplanarak oybirliği ile yeni kararlar aldı. MARKET SATIŞLARI TEMEL GIDA [&hellip]
Afyonkarahisar İl Hıfzıssıhha Meclisi’nce alınan kararlar doğrultusunda tüm marketlerde sadece temel gıda maddeleri, temizlik ürünleri ve hayvan mamaları satılabilecek. Öte yandan mevsimlik tarım işçilerinin geliş-gidiş, konaklama ve yaşam alanlarına yönelik salgın tedbirleri çerçevesinde düzenlemeler yapıldı
Afyonkarahisar İl Hıfzıssıhha Meclisi Üyeleri Vali Gökmen Çiçek Başkanlığında toplanarak oybirliği ile yeni kararlar aldı.
MARKET SATIŞLARI TEMEL GIDA MADDELERİNİ İÇERECEK
İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan genelge doğrultusunda marketlerde zincir ve süper marketler dâhil vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyeceği bildirildi. Bu çerçevede yarından itibaren zincir ve süper marketlerde dâhil tüm marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri, parfümeri ve makyaj malzemeleri satılabilecek. Daha önce getirilen alkollü ürün satış kısıtlamasının yanı sıra elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmemesi kararı alındı.
GİRİŞ ÇIKIŞLAR
VALİLİK VE İLGİLİ MÜDÜRLÜK İZNİNE BAĞLI
İl Hıfzıssıhha Meclisi’nce mevsimlik tarım işçilerine yönelik koronavirüs tedbirleri kapsamında ilde tarımsal üretim kapasitesinin korunması ve arttırılması amacıyla alınması gereken tüm tedbirler planlanacak. İlgili kurum, kuruluş ve meslek odalarınca eksiksiz uygulanması sağlanacak. Bu kapsamda; Mevsimlik tarım işçilerinin ile giriş çıkışları ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile ilgili valiliklerin izin verme şartına bağlı olarak gerçekleşecek. Bu şekilde ile mevsimlik tarım işçisi hareketliliği olduğu takdirde işçilerin yola çıktıkları iller ‘çıkış ili’ Afyonkarahisar ‘varış ili’ olarak tanımlanacak. Ayrıca Afyonkarahisar’dan diğer illere tarım işçisi gitmesi durumunda Afyonkarahisar çıkış ili olarak tanımlanacak.
AFYON’DA 16 BİN 175 KİŞİLİK İŞÇİ POTANSİYELİ VAR
Afyonkarahisar’ın tarımsal potansiyelinin yüksek olması nedeniyle hasat döneminde her yıl varış ili olarak merkeze bağlı köylere Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana illerinden bin 500 işçi geldiği bildirildi. Başmakçı’ya Adıyaman, Adana, Şanlıurfa, Eskişehir, Isparta illerinden 670 işçi, Bolvadin’e Şanlıurfa, Adana illerinden 200 işçi, Çay’a Şanlıurfa’dan bin 500 işçi, Dazkırı’ya Şanlıurfa’dan yüz işçi, Dinar’a Şanlıurfa’dan bin 750 işçi,Emirdağ’a Adana, Bursa, Şanlıurfa, Eskişehir, Osmaniye, Aksaray illerinden bin 165 işçi geliyor. İhsaniye’ye Şanlıurfa’dan 500 işçi, Kızılören’e Diyarbakır, Şanlıurfa, Van illerinden 70 işçi, Sandıklı’ya Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Nevşehir, Kırşehir, Van, Şırnak, Mardin, Mersin illerinden 750 işçi, Sinanpaşa’ya Şanlıurfa, Diyarbakır, Balıkesir illerinden bin 670 işçi geldiği kaydedildi. Sultandağı’na Mardin, Van, Hakkâri, Şırnak, Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa illerinden 4 bin işçi, Şuhut’a Şanlıurfa’dan 2 bin 500 işçi olmak üzere Afyonkarahisar’a toplamda 16 bin 175 kişilik işgücü potansiyeli bulunuyor. İlgili il valiliklerine muhtemel sayılar bildirilecek.
UYGUNLUK BELGESİNE
GÖRE SEYAHAT BELGESİ DÜZENLENECEK
Mevsimlik tarım işçileri ikamet ettikleri illerinden çalışacakları illere hareket ederken;İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 25 Mart 2020 tarihli yazısı doğrultusunda iş ve işlemleri yürütülecek. Mevsimlik Tarım İşçilerinin konaklama alanları ilgili genelge ile belirtilen temel ihtiyaçlarının giderilmesine dair tedbirlerin yanı sıra, korona virüs salgının yayılmasının engellenmesi için; İl ve İlçe Hıfzıssıhha Meclis Kararları doğrultusunda süreç yönetilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı mevsimlik tarım işçileri konusunda yasal düzenleme yapana kadar; tarım işçilerinin çalışmak amacıyla il içinde, Afyonkarahisar’dan diğer illere veya diğer illerden ile taşınması için yapılan başvurular Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri değerlendirecek. Bu şekilde uygunluk belgesi düzenlenerek Valilik ve Kaymakamlıklarca “Uygunluk Belgesi”ne göre “Seyahat İzin Begesi” düzenlenecek.
SOSYAL MESAFEYE
ÖZEN GÖSTERİLECEK
Mevsimlik tarım işçilerinin konaklayacakları tesis, konteyner, çadır ve yatak aralarının en az 1,5 metre olacak şekilde yerleştirilmesi, sosyal alanlarda aralarında kişiler arası sosyal izolasyon mesafenin en az 1.5 metre korunması sağlanacak. Ayrıca kapalı alanın sıklıkla havalandırılması, havalandırılamıyor ise mesafenin en az 3 metre şeklinde arttırılacak. Çadırlar arası mesafenin arttırılması, bu yolla yerleşke alanında nem ve ıslaklığın en aza indirilebileceği ortamın oluşturulacak. İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerince sağlık hizmetlerinin verilmesi ve devamlılığının sağlanacak. Mevsimlik tarım işçilerinin konakladıkları alanlar yerel yönetimlerce düzenli olarak dezenfekte edilecek. Yerel halkla temasları sosyal mesafeyi koruyacak şekilde en az seviyeye indirilecek tedbirler alınacak.Yerel yönetimler tarafından konaklama alanları ve çalışma ortamları içilebilir, kullanılabilir uygun su temin edilecek. Katı ve evsel atıkların bertarafı ve çevre koşullarının denetlenmesi, bu konu ile ilgili olarak İl Özel İdaresi ve mahalindeki belediye imkânlarından faydalanılacak. Gelen kişilere yönelik konaklanan alanlarda su kaynaklarının yanında su bulunmasının belediyeler tarafından temin edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin toplu olarak bulundukları alanları mutlaka tuvalet, banyo gibi kalıcı veya seyyar alanlar oluşturulacak. Gerekli hijyen şartları sağlanıp, gerekli temizlik malzemeleri bulundurulacak. Bu hususta AFAD İl Müdürlüğü ve mahallindeki belediye imkânlarından faydalanılacak.
MOBİL TUVALETLER İLGİLİ İDARECE SAĞLANACAK
19 Mart 1971 tarihli “Lağım Mecrası İnşası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik” hükümlerine göre oluşturulması gereken kapalı ve sızdırmaz çukurlu veya taşınabilir mobil tuvaletler Belediye sınırları ve mücavir alanlarda Belediye Başkanlığı ve ilgili İlçe Belediye Başkanlıkları tarafından, bu alanlar dışında ise ilgili özel idare tarafından sağlanacak. Çocuklar için oluşturulan alanların temizliğine önem verilecek. Gebe, loğusa, bebek, engelliler ve 65 yaş üzeri bireyler için gerekli halk sağlığı tedbirleri alınacak. Yaşam alanlarında sivrisinek, karasinek, kene vb. haşerelerle mücadele Belediye Başkanlığı ve ilgili İlçe Belediye Başkanlıkları tarafından, bu alanlar dışında ise ilgili özel idare tarafından yapılacak. >> Mustafa ERTÜRK’ün Haberi