'Afyon yük ve yolcu taşımacılığında çığır açacak'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Afyonkarahisar'da ulaşım ve iletişim yatırımları için 8 milyar 980 milyon lira harcama yapıldığını kaydederek, Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT projesinin tamamlandığında Afyonkarahisar’ın yük ve yolcu taşımacılığında çığır açacağını söyledi   Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Akrones Termal Otel’de Belediye Başkanları ve kurum amirleri ile bir araya geldi. Karaismailoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, [&hellip]
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Afyonkarahisar’da ulaşım ve iletişim yatırımları için 8 milyar 980 milyon lira harcama yapıldığını kaydederek, Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT projesinin tamamlandığında Afyonkarahisar’ın yük ve yolcu taşımacılığında çığır açacağını söyledi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Akrones Termal Otel’de Belediye Başkanları ve kurum amirleri ile bir araya geldi. Karaismailoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, 2003 yılından bu yana laf değil icraat ürettiklerini ifade etti.
Akrones Termal Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Av. İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Altyapı Yatırmları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar ve belediye başkanları katıldı.
“YAPILAN YATIRIMLAR
ŞEHRE DEĞER KATIYOR”
Toplantıda konuşan ve Afyonkarahisar’ın ekonomik, sosyal, kültürel ve turizm alanında genel potansiyeline ilişkin bilgiler veren Vali Gökmen Çiçek, “Mermerin başkenti, tüm yolların kavşak noktasında Türkiye’yi doğudan batıya, kuzeyden güneye bağlayan 7 ilin tam merkezinde olan, ihracatında metropolerle yarışan üst lige çıkmış bir Afyonkarahisar. İhracatımız 363 milyon dolar, bunun yüzde 60’ını mermer oluşturuyor. Termal turizm alanında 27 bin yatak kapasitesi ive 10 adet 5 yıldızlı oteli ile yılda 1 milyondan fazla turist ağırlayan bir ildir. Yurtdışında ve birçok büyükşehirde çok sayıda hemşehrimiz yaşamaktadır. 7 Organize Sanayi Bölgesi var. Ulaşım ve altyapı bakanlığı olarak şehrimize yapılan yatırımlar ve projeler ile hem ülkemiz sanayisi hem de Afyonkarahisar sanayisi değer kazanmaktadır. Bu kadar önemli bir il Afyonkarahisar’da çok ciddi yatırımlar devam ediyor. Bugün (dün) bu alanda sizlere iletmek istediğimiz talepleri dinlemek için buraya geldiniz, onur verdiniz, şeref verdiniz tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR ADETA TÜRKİYE’NİN KESİŞİM NOKTASINDA YER ALIYOR”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise konuşmasının başlangıcında, adı Kurtuluş Savaşı ile özdeşleşen, Büyük Taarruz’un planlarının yapıldığı, Batı Cephesi Komutanlığının karargahı olan, Başkomutanlık Meydan Muharebesinin yönetildiği, güzel ve tarihi şehir olarak tanımladığı Afyonkarahisar’da olmaktan onur duyduğunu ifade etti. Ulaşım ve haberleşme yatırımları hakkında bilgiler veren Bakan Karaismailoğlu, doğu batı ayırt etmeden 3 bini aşkın şantiyeyle her gün daha ileriye gittiklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Güzel ülkemizin güneyinden kuzeyine, doğusundan batısına, tüm yolları Afyon’dan geçiyor. Afyonkarahisar adeta Türkiye’nin kesişim noktasında yer alıyor. Söz konusu yol olunca, ulaşım olunca 18 yıldır belirlediğimiz hedefler doğrultusunda ülkemiz için durmaksızın çalışıyoruz. 2003 yılından bugüne laf değil icraat üretiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde hayata geçirdiğimiz yakın, orta ve uzun vadeli hedeflerimizle halkımızın refahını artırmak, ülkemizin rekabetçi gücünü geliştirmek için gece gündüz demeden doğu batı ayırt etmeden 3 bini aşkın şantiyemizle her gün daha ileriye gidiyoruz. 2003 yılından bugüne geçen 18 yılda ülkemizdeki ulaşım ve haberleşme yatırımları için 907 milyar lira yatırım yaptık. 2003 yılında 6100 km’lik bölünmüş yol uzunluğunu bugün 28 bin km’lere çıkardık. 26 havalimanını bugün 56’ya, 81 ülkeye yapılan uçuş rotasını bugün 173’e çıkardık. Uzaydaki haberleşme uydularımızı da artırıyoruz. Türksat 5A’yı kasım ayının sonunda, Türksat 5B’yi de 2021 yılının 2. Çeyreğinde, ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı uzaya gönderiyoruz.”
“DEMİRYOLUNDA YÜK TAŞIMA
MİKTARINDA 2028 HEDEFİ
150 MİLYON TON”
Türkiye demiryolunda Çin, Londra arasındaki orta kuşak ipek demiryolu hattının önemli bir geçiş güzergâhında yer aldığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Demiryollarında 2003 yılında Yüksek Hızlı demiryolu bulunmazken bugün 1213 km YHT hattı bulunmaktadır. 2009 yılında Ankara-Eskişehir hattı ile başlayan YHT seferlerine 2011 yılında Ankara-Konya ile devam ettik. 2014’te Eskişehir-Pendik, 2019’da da Marmaray projesi ile Gebze-Halkalı arasında YHT demiryolu hattımızı tamamladık. 2020 yılına kadar Ankara-Eskişehir hattında 16.6 milyon, Ankara Konya hattında 13.3 milyon, Konya İstanbul hattından da 3.5 milyon yolcu taşıdık. Yıllık ortalama yolcu sayımız 44.8 milyonu geçmektedir. Türkiye’de demiryolu ile taşınan yük miktarında da 2020 yılında 30 milyon tona ulaşılırken, 2023 hedefimiz 45 milyon ton, 2028 hedefimiz ise 150 milyon ton olarak belirlenmiştir. Ülkemiz demiryolunda Çin, Londra arasındaki orta kuşak ipek demiryolu hattının önemli bir geçiş güzergâhında yer alıyor. Bu hat üzerindeki Bakü-Tiflis-Kars demiryolu 2023 yılına kadar Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmini 4.4 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarma hedefimize önemli katkı sağlayacaktır. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi ve 1915 Çanakkale köprüleri ile birlikte İstanbul-İzmir otoyolu ülkemizin prestijli projelerindendir. Teknolojik altyapı ve hizmet süreçleri bakımından gelişmiş, dijitalleşmiş ve güvenli bir demiryolu ağına sahi olmak için çalışıyoruz. Bugünden sonra demiryolu ağlarındaki mevcut yatırımları hızla hayata geçirmeyi öncelikli hale getiriyoruz.” diye konuştu.
“AKILLI SİSTEMLERİ
YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”
Haberleşme alanında da Türkiye’yi zirveye çıkarmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Bakan Karaismailoğlu açıklamalarına şöyle devam etti: “Haberleşme alanında mobil abone sayımızı 83 milyona çıkarırken, 15 milyon 300 sabit internet sayımızı da artırdık. Fiber Hat uzunluğumuz 4 bin 400 km’ye çıkardık. İstanbul Çamlıca tepelerinde görüntü ve manyetik alan kirliği oluşturan TV ve radyo antenlerini kaldırarak yapımını tamamladığımız küçük Çamlıca TV ve Radyo Kulemize taşıdık. 29 Eylül 2020 tarihinde kamuoyuna açıkladığımız Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ile 2020-2023 eylem planlarında da ifade ettiğimiz gibi tüm ulaşım ve iletişim modlarında akıllı sistemleri yaygınlaştıracağız.”
“AFYONKARAHİSAR’DA ULAŞIM VE
İLETİŞİM YATIRIMLARI İÇİN 8 MİLYAR
980 MİLYON LİRA HARCAMA YAPILDI”
Afyonkarahisar’da yapılan ulaşım ve haberleşme yatırımları konusunda da bilgiler veren Bakan Adil Karaismailoğlu, Afyonkarahisar’da ulaşım ve iletişim yatırımları için 8 milyar 980 milyon lira harcama yapıldığını belirtti. 2003 yılına kadar il genelinde sadece 54 km bölünmüş yol yapılırken, son dönemlerde bu uzunluğun 10 kat artarak 575 km’ye çıkarıldığına değinen Bakan Karaismailoğlu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “551 km’si devlet, 476 km’si il yolu olmak üzere toplam karayolu ağını 1027 km’ye çıkardık. Afyonkarahisar’da karayolu ağımızın yüzde 60’ını bölünmüş karayolu standardında yaptık. Tüm bu yatırımlara ilaveten Afyonkarahisar’da devam eden 4 adet karayolu projesi için 822 milyon liralık kaynak ayrıldı. Devam eden karayolu yatırımlarından Afyon-Şuhut yolunun uzunluğu 23.6 km’dir. Projenin 12 km’lik bölümünü tamamladık. Yol yapım ihalesi de şartlı tasfiye sürecindedir. 2020 yılında hedeflenen 9.5 km’lik yol yapım işi tamamlandıktan sonra mevcut ihale sona erecektir. Kalan bölüm ile ilgili yeni bir ihaleyi en kısa sürede yapacağız. 75 km’lik Akşehir Afyon yolunu bölünmüş ve sıcak kaplama yol olarak tamamladık. Eksik kalan aşınma imaratlarını da 2021 yılı içinde tamamlayacağız.”
“AFYONKARAHİSAR YÜK VE YOLCU
TAŞIMACILIĞINDA ÇIĞIR AÇACAK”
Son olarak devam eden yol yapım çalışmaları ve Yüksek Hızlı Tren projelerine ilşkin konuşan Bakan Karaismailoğlu, “53 km’lik Çay-Bolvadin Emirdağ yolunun 46 km’sini bölünmüş yol olarak tamamladık. Projemizde zemin toprak ve sanat yapılarını da çalışmaları tamamlayarak 2021 yılında hizmete açacağız. 64 km’lik Emirdağ-Davulga-Yuınak yolunun Afyonkarahisar il sınırları içindeki 45 km’lik bölümünde toprak ve sanat yapılarıyla birlikte üst yapım ve mobilizasyon çalışmalarını yapıp 2022 yılında hizmete açacağız. Afyonkarahisar için çok önemli olan yatırımlardan biri kuşkusuz demiryolu yatırımı. Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT projesi tamamlandığında Afyonkarahisar yük ve yolcu taşımacılığında çığır açacak. Projede TCDD Genel Müdürlüğünün yürüttüğü altyapı çalışmalarında yüzde 40’a yakın ilerleme katedildi. Projenin kalan kısmı en kısa sürede yapılacaktır. Projenin çalışmalarında Afyon-Banaz arası 80 km altyapı ikmal çalışması hatipler geçişi 6.6 km altyapı çalışması Manisa kuzey geçişi 14.9 km altyapı işleri, Salihli geçişi 30 km altyapı geçişi, Polatlı-Afyon 152 km altyapı ikmal işleri Polatlı-Konya geçişi 5.5 km altyapı olmak üzere 289 km altyapı işi yapacağız. Projelerin ihalesini 6 Ekim tarihinde imzaladık. En kısa sürede çalışmalar başlayacak. Afyonkarahisar’ı Yüksek Hızlı Trenle İstanbul’a, Ankara’ya ve İzmir’e bağladığımız bu önemli projemiz sayesinde 824 km’lik mesafeli seyahat süresini 14 saatten 3.5 saate düşüreceğiz. Bu ülke için yapılan her yol geçtiği yere hayat veriyor. Evliyalar ve kahramanlar şehri Afyonkarahisar’dan herkese sevgi saygılımı iletiyorum.” şeklinde konuştu.
Bakan Adil Karaismailoğlu konuşmasının ardından Belediye Başkanlarına söz vererek ulaşım ve altyapı noktasında sıkıntılarını ve taleplerini dinledi.
>> Kocatepe Haber Merkezi