Afyon yeterli sanayi yatırımı almamış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2011 Nisan ayında hazırlanan ve ilgili Bakanlık tarafından 2011 yılı Ağustos ayı içerisinde yayınlanan 81 İl raporlarında Afyonkarahisar ile ilgili ilginç tespit ve bilgilere yer verildi. Bakanlık tarafından hazırlanan Afyonkarahisar raporunun ilk satırında “İlde yerel sermaye birikimi olmasına rağmen bu sermaye birikimi sanayi yatırımlarına kanalize edilememektedir. İl 5084 sayılı [&hellip]

Afyon yeterli sanayi yatırımı almamış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2011 Nisan ayında hazırlanan ve ilgili Bakanlık tarafından 2011 yılı Ağustos ayı içerisinde yayınlanan 81 İl raporlarında Afyonkarahisar ile ilgili ilginç tespit ve bilgilere yer verildi.

Bakanlık tarafından hazırlanan Afyonkarahisar raporunun ilk satırında; “İlde yerel sermaye birikimi olmasına rağmen bu sermaye birikimi sanayi yatırımlarına kanalize edilememektedir. İl 5084 sayılı Kanun kapsamında yatırımlarda öncelikli bölge olmasına rağmen yeterli sanayi yatırımı alamamıştır.” İfadelerine yer verildi.

Afyon bölge ticaretinde önemli bir kavşak
afyonisadamlari.com sitesinin derlediği araştırmaya göre yayınlanan raporun devamında İl ticari hayatı ile ilgili şu bilgilere yer verildi. “Afyonkarahisar’ın çeşitli bölge merkezlerinin bir birine bağlayan kara ve demir yolu ulaşım ağının merkezinde olması, ilin bölge ticaretinde önemli bir kavşak olduğunu göstermektedir. Zaman içerisinde bu özelliğinin Türkiye ticaretindeki önemi fark edilerek, çeşitli ticaret merkezlerinin ve ko-naklama tesislerinin kurulmaya başlaması, ilin ticaretini önemli ölçüde etkilemektedir. Afyonkarahisar’dan diğer illere satışı yapılan mallar; çimento, canlı hayvan, lastik ayakkabı, sucuk, taze et, yün ve yapağı, sebze ve meyve, lokum ve kaymak, hububat, un, bitkisel yağ, hayvan yemi, çeşitli tohumlar, malt, konveyör bandı, inşaat tuğlası ve bunun gibi mallardan oluşmaktadır. Diğer illerden Afyonkarahisar’a giriş yapılan mallar ise; manifatura, konfeksiyon, tuhafiye, inşaat malzemeleri, sebze ve meyve, gıda maddeleri, oto yedek parçaları, sanayi hammaddeleri, ilaç, mefruşat, kösele ve kavafiye gibi mallardır.” denildi.
Afyon ege bölgesi sanayisinin
yüzde 7’sini oluşturuyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yayınlanan rapora göre İlimizde mevcut olarak üretim yapan iki büyük işletmenin merkezi Afyonkarahisar da bulunmuyor. Bu doğrultuda Merkezi Ankara da bulunan Alkoloid fabrikasından yapılan yüklü miktarda ihracat, İlimiz ihracat rakamlarına dahil edilmediği bildirildi. Aynı durumun çimento sektöründe iç piyasada büyük bir pazara sahip olan merkezi İstanbul da bulunan Çimento fabrikası içinde geçerli olduğu ifade edildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Afyonkarahisar raporunda, İl sanayisinin Ege Bölgesi kapsamında yer alan bilgilerine de yer verildi. Bu bağlamda Afyonkarahisar Sanayisi, Ege Bölgesi Sanayisinin yüzde 7’lik kısmını oluşturuyor. İzmir % 37’lik bir oran ile bölge illeri arasında birinci sırada yer alırken, İzmir’i sırasıyla % 18 ile Denizli, % 11 ile Manisa, % 9 ile Uşak, % 7 ile Afyonkarahisar, % 7 ile Aydın, % 6 ile Muğla, % 5 ile Kütahya, takip ediyor. Afyonkarahisar da sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısının 740 olarak verildiği raporda, İlimizin toplam sanayi işletmeleri içerisinde % 1’lik bir oran ile sanayisi gelişmiş iller arasında yer aldığı bildirdi.
Afyon AR-GE’de geride
İlgili Bakanlık tarafından hazırlanan raporun AR-GE ve Kalite Kontrol Birimleri araştırmasında ise İlimiz ile ilgili çarpıcı sonuçlara rastlanıyor. Yayınlanan raporda, AR-GE birimi bulunan sanayi işletmesi sayısı 24 olarak belirtilirken, çalışan sayısı 57, kalite kontrol birimi bulunan sanayi işletmesi sayısı 104 ve çalışan sayısı 179 olarak belirtildi. Raporun yayınlanan bu bölümünde 740 Sanayi işletmesine sahip olan İlimizin, özellikle AR-GE birimi yapılanmasında oldukça geride kaldığı sonucu ortaya çıkıyor.
Yayınlanan raporda en dikkat çekici bölüm ise “İlde yerel sermaye birikimi olmasına rağmen bu sermaye birikiminin sanayi yatırımlarına kanalize edilemmesi” Bu analizi doğrulayan rakamlar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayınladığı 81 İl raporlarının Afyonkarahisar bölümünde açıkça görülüyor.
Raporda yer alan orakamlar ise şöyle: Afyonkarahisar İlinde bulunan sanayi işletmelerinin % 46’sı mikro ölçekli, % 45’i küçük ölçekli, % 8’i orta ölçekli, % 1’i büyük ölçekli işletmelerden oluşuyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme