Afyon yeşil bir kuşağa dönüşecek

Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, orman varlığını genişletme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi. Kalyoncu, 2011 yılında 16 milyon fidan dikildiğini bu yıl 60 bin dekarlık sahanın ağaçlandırılacağını ifade etti. İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, 15 yıl sonra Afyonkarahisar’ın artan orman varlığı sayesinde yeşil bir kuşak haline geleceğini belirtti İşletme Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar çalışmalarını her zaman ağaçlandırmanın oluşturduğunu [&hellip]

Afyon yeşil bir kuşağa dönüşecek

Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, orman varlığını genişletme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi. Kalyoncu, 2011 yılında 16 milyon fidan dikildiğini bu yıl 60 bin dekarlık sahanın ağaçlandırılacağını ifade etti. İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, 15 yıl sonra Afyonkarahisar’ın artan orman varlığı sayesinde yeşil bir kuşak haline geleceğini belirtti

İşletme Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar çalışmalarını her zaman ağaçlandırmanın oluşturduğunu belirten Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, şehrin ağaçlandırılması için gereken geniş arazileri bulunduğundan söz etti. Ağaçlandırma alanındaki yatırımlarla toprak muhafaza ve iklim düzenleme yararlarının sağlandığını kaydeden Kalyoncu; “Ağaçlandırma çalışmaları Afyonkarahisar’ın geleceğine yön tutacak çalışmalardır. Bizim bu seneki hedeflerimiz yine geçen yıl yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarının üzerine çıkmak olacak. Bununla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor.” dedi. Orman İşletme Müdürlüğü’nün mevsimsel çalıştığını 2012 yılı ağaçlandırma çalışmalarına Kasım ayı itibariyle başladıklarını ifade eden İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, bu çalışmaların bazı yörelerde devam ettiğini kaydetti.
Akarçay havzası ağaçlandırılacak
Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, Akarçay havzasında toprak taşınmasını önleme amacıyla arazide geniş bir ağaçlandırma çalışması yapılacağını bildirdi. Akarçay projesi kapsamında yapılacak ağaçlandırma ile toprak varlığının korunup geleceğe ışık tutulacağını kaydeden Kalyoncu; “Şehir içerisinden geçen Akarçay’ı yapacağımız ağaçlandırma çalışmaları ile koruyup geleceğe ışık tutucağız. Bununla ilgili 2 bin 750 hektarlık bir sahada çalışmalarımız devam ediyor. Bin hektarlık kısımda çalışmaları bitirdik. Mevsim şartlarına göre bu yıl içerisinde çalışma bitirilecek. Çay ilçesinin Cumhuriyet köyünde bir çalışmamız var. Burada da 950 hektarlık bir alanda ağaçlandırma çalışmasını bitirdim. Çalışmayı bitirdik hatta dikime başladık. Ama kar yağışı ve don nedeniyle ara verdik. Yine Gazlıgöl beldesinde böyle bir çalışmamız olacak. Termal turizmin olduğu bölgeye önem veriyoruz.” diye konuştu.
Yoğunluk ağaçlandırma çalışmaları
Turizm için yeşil doku ve görselin önem taşıdığını belirten İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, Gazlıgöl beldesinde önemli bir çalışma yürütüldüğünü, Akarçay havzasında yürütülen çalışmaların Gecek kaplıcasını da çevreleyen bir yeşil kuşak çalışması olacağını söyledi. Zafer Kent Ormanı’ndan Özdilek AVM’ye kadar olan kısımdaki damlama sulamalı sistemin uygulandığı ormanın faal ve başarılı bir çalışma olduğunu aktaran Kalyoncu; “Afyonkarahisar içerisinde 2011 yılında yaptığımız ağaçlandırma çalışmaları içerisinde tamamlama dikimlerimizi bitirdik. Sandıklı ilçesinde bazı çalışmalarımız var. Orada da geniş bir alanda Ekinhisar-Başağaç diye tabir ettiğimiz 650 hektarlık bir sahada dikime başladık. Yoğun olarak yapacaklarımız ağaçlandırma çalışmalarımız olacaktır.” şeklinde konuştu.
Artık iki işletme
müdürlüğü var
Reklarasyon ve piknik yeri düzenleme çalışmalarının da yapılacağını anlatan Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, projelendirilen çalışmaların sırayla hayata geçirileceğini ifade etti. Bu yıl İscehisar ilçesinde bir kent ormanı kurma hedeflerinin bulunduğunu aktaran Kalyoncu; “ORKÖY daha önce ayrı bir genel müdürlük olarak hizmet verirken Bakanlığımızın yeni yapılanmasıyla birlikte bizim bünye-mize geldi. Oradaki faaliyetlerimizde çeşitlenerek devam edecek. Afyonkarahisar’da sözleşmeli fidan alımı var. Vatandaşlarla sözleşmeler yapılıyor. Bu düzenleme ile birlikte şehrimize yeni bir fidanlık müdürlüğü kuruldu. Bu şekilde iş hızlı yürürken eğitici ve öğretici anlamda da hizmetler verilecek. Şehrin Orman İşletme Müdürlüğü bir tane iken şu anda Dinar kısmında da ayrı bir müdürlük kuruldu. Böylece o bölge artık Isparta iline bağlı değil. Şu anda ilde merkez ve Dinar müdürlükleri olmak üzere 2 tane müdürlük var. Bunlar Eskişehir Bölge Orman Müdürlüğüne bağlı.” ifadelerini kullandı.
Örnek fidanlıklar köylere verilecek
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun sürekli vurguladığı, önem verilen çalışmalardan biri olan köylerde ceviz badem fidancılığının yaygınlaşmasına ağırlık verildiğini söyleyen Metin Kalyoncu, bu ağaçlandırmaların gelir arttırıcı özelliği olduğunu hatırlattı. Bununla ilgili çalışmaların çoğunun tamamlandığnıı belirten Kalyoncu şöyle konuştu: “Özel ağaçlandırma yasası uzunca bir zamandan beri var. Teşkilatımızın önem verdiği bir yasaydı. Amaç kırsal kalkınmanın sağlanıp, köylerimizin gelirlerinin arttırılmasıydı. Bakanlığımız arazileri bedava olarak 49 yıllığına tahsis ediyor. Yapılan masraflarıda Bakanlığımız ödüyor. Köy tüzel kişiliklerinde böyle bir avantajda var. Şahıslarda arazi tahsisi yine ücretsiz yapılıyor. Ama kredilendirme usulü ile süspanse edilebiliyor. Afyon’da öncülük olabilecek yerlerde ceviz, badem türlerine uygun arazileri tespit ettik. Onları kendimiz dikeceğiz. Sulama imkanınıda bu çalışmada baz aldık. Fidanlar dikildikten sonra protokelle bu arazileri köylere vereceğiz. Burada oturan insanlarımızın gelirlerinin artmasını amaçlıyoruz. İlimiz genelinde yaklaşık 25 köy ve belde de bu çalışma devam ettiriliyor.”
Çalışmalar meyvesini
15 yıl sonra verecek
Kar yağışının toprağın su tutmasını sağlayan önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, fidan dikimlerini ilkbahar ve sonbahar şeklinde uyguladıklarını dile getirdi. Sonbahar dikimlerinin bitirildiğini, ilkbahar dikimlerine doğru hazırlıklar yapıldığını kaydeden Metin Kalyoncu şunları söyledi: “Donun kalkmasıyla birlikte ekibimiz ve herşeyimiz hazır. Ağaç dikme çalışmalarına devam edeceğiz. Biz Maliye’den tahsis aldığımız veya bozuk mera arazilerinden tahsis aldığımız yerleri ağaçlandırıyoruz. Bu yıl için 6 bin hektara tekabül edecek şekilde 60 bin dekarlık sahada ağaçlandırma planlanıyor. Büyük ihtimalle bu planlamanın üzerinde ağaçlandırma yapacağız. 2011 Yılında tüm programlarımızı yerine getirdik. Hedeflerimizin üzerinde bir çalışmayı tamamladık. 16 Milyon fidan hakikaten Afyon için ciddi bir rakamdır. On beş yıl sonra Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun bizlere gösterdiği hedefler doğrultusunda yapılan ağaçlandırma çalışmalarının kıymeti o zaman anlaşılacak. Afyon yeşil bir kuşak haline gelecek.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme