Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onur Bayram
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Afyon Valiliği’nden Bakırköy olur mu?

Onur Bayram 6 Şubat 2010 Cumartesi 02:00:00
  İl Genel Meclisi ile Belediye Meclisi’nde, Afyonkarahisar Valiliği ve Belediye’ye ait Emek Tesisleri’nin yıkılmasıyla ilgili görüşleri takip eden süreçte yıkımla ilgili çalışmalar başladı. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın bu konuda bir çalışma yaptığını ve alanın yıkım sonrası görünü-münü şimdiden oluşturmak için proje hazırlıklarına başladığını öğrendim. Önümüzdeki günlerde bölgenin yıkım sonrası görünümünün photoshopta hazırlanmış bir görüntüsünün yayınlanacağına inanıyorum.
Valilik ve Emek Tesisleri’nin yıkılacağı ile ilgili haberlerin ardından eski Otogar alanı ile Halil Ağa Semt Pazarı’nın kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirileceğini duyduğum günlerdeki heyecanı yaşadım. Benim bildiğim anlamıyla kentsel dönüşüm yapıldığı şehirde yeni yaşam alanları ve insanlara nefes aldıracak sosyal alanlar yaratacak projeleri kapsıyor. Oysa ki ilimiz de kentsel dönüşüm belediyeye gelir getirecek bina dikme olarak algılandı. Umarım Valilik ve Emek Tesisleri’nin yıkımı da benzer bir para kaynağı olarak görülmez.
Yukarıdaki fotoğraf Afyonkarahisar’a ilk geldiğim yıllara ait bir uzun pozlama denemesiydi. Fotoğrafta görünen heykel bence bu şehrin en güzel kent mobilyalarından biriydi. Anıt Park ve Zafer Müzesi’ne yakınlığı nedeniyle Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı gereği kaldırılan bu heykelin yerini şu an kaç kişinin bildiğini merak ediyorum. Bir fil heykeline bile ev sahipliği yapan ilimizde bu heykele kent merkezinde sanırım yer bulunamamış. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı temalı bu güzel heykel taa şehrin 25 kilometre dışındaki Cumhuriyet Tesisleri’nin önüne götürülmüş…
Heykel örneğinde olduğu gibi Anıt Park’ın ve Zafer Müzesi’nin varlığı yıkılması planlanan Valilik ve Emek Tesisleri’nin yerine yapılacak projenin iyi hazırlanmış olmasının önemini gösteriyor. Bu bölgede Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ileride yıkım ya da düzeltme kararı almasına neden olacak bir proje bölgeyi yap boz tahtasına çevirir. Bu nedenle projeyi hazırlayanların bence bölgenin bu özel durumunu da göz önünde bulundurmalarında yarar var.
Antalya Valiliği de bir buçuk yıl önce yıkılarak kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındı. Antalya’daki ilk valilik binası olan ve yıkılan valiliğin yapımının ardından bir ilkokul olarak kullanılmaya başlanan binanın restorasyonun ardından Antalya Valiliği ilk binasına dönmüş oldu. Yıkılan binanın yerine ise havuzlar ve oturma alanları bulunan yeşil alan oluşturuldu. Özellikle havuzların gerisindeki renk değiştiren ve zıplayan su oyunları hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.
Bizim kentsel dönüşümümüzde ilimizin hava şartlarından dolayı belki bu kadar havuz yapılamaz. Valilik Kavşağı’ndaki trafik sıkışıklığı nedeniyle de projenin bir kısmı yol olarak ayrılabilir. Ancak projeyi hazırlayanlar lütfen bu kez yeraltını da kullanmayı denesinler. Antalya’da onlarca battı çıktı ve yer altı çarşısı yapılırken, bu şehre göre kayaç yapısı çok da yumuşak olar ilimizde neden yer altını hiç kullanmıyoruz anlamam mümkün değil. Gidenler bilir İstanbul’un en büyük ilçelerinden Bakırköy’de çarşıyı yeraltında metrelerce kat eden bir yer altı çarşısı bulunuyor. Afyonkarahisar’ın kış şartları düşünüldüğünde yer altı çarşılarının ilimiz için çok daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Valilik Kavşağı’ndan bir Bakırköy yaratabilir miyiz bilmiyorum. Bölgede battı çıktı yapılabilir mi ya da trafiği rahatlatır mı? Bu seçenek de trafik uzmanlarınca değerlendirilmeli. Şehrimizin geleceği için bulunmaz bir fırsat ve ortak düşünce yapısı yakalandı. Bu sinerjinin herkesçe kabul görecek bir oluşuma dönüşmesini umarım.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER