• Haberler
  • Genel
  • Afyon'un Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyorlar

Afyon'un Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyorlar

Afyonkarahisar Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selcen Merve Bayrak, Afyonkarahisar'da unutulmaya yüz tutmuş kültür ürünlerini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalara imza attıklarını belirtti.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın himayelerinde Afyonkarahisar’da açılan Olgunlaşma Enstitüsü, şehrin kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynuyor. Basın mensuplarına kurum hakkında bilgi veren Afyonkarahisar Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selcen Merve Bayrak, “Kurumumuz unutulmaya yüz tutmuş geleneksel kültürümüzü ortaya çıkarmaya yönelik bir kurum. 

Afyon'un Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlıyız. Sayın Valimiz de desteklerini bizden esirgemiyor. Çok güzel ve hızlı ilerliyoruz. Burası ana binamız. Bir de ek binamız var Devlet Hastanesi'nin yan tarafında. Ek binamızda atölyelerimiz bulunuyor. Orada öğretmenlerimiz ve usta öğreticilerimiz var.

 Öğretmen ve usta öğreticilerimiz unutulmaya yüz tutmuş geleneksel kültürümüzü ortaya çıkarmaya yönelik saha çalışmalarına çıkıyorlar. Köylerimize, ilçelerimize, merkezdeki köylerimize, ilçelerimize gidiyorlar. Burada gördüğümüz tüm sergi alanında sergilenen ürünler, kıyafetler, el nakışları oralardan toplanılan kıymetli ürünler. Hepsinin bir hikayesi, hepsinin yıllanmışlığı var. En az 70 yıllık ürünlerimiz var. 100-150 yıllık kilimlerimiz kıyafetlerimiz ve iğne oyalarımız, nakışlarımız var” dedi.

Afyon'un Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyorlar

SALAR BAŞBEZİ ÜRETİLECEK

Bayrak, açıklamasına şöyle devam etti:
“Afyon'un kültüründe, gastronomi alanında biz çok ilerdeyiz. Gastronomi alanında yiyecek içecek hizmetleri bölümümüz var, eğitim bölümümüz var, araştırma, geliştirme bölümümüz var ve tanıtım, pazarlama bölümümüz var. Öğretmenlerimiz hummalı şekilde çalışmalarını yapıyorlar. Keçe bizim kültürümüzün önemli, kıymetli, unutulmayı tutmuş bir kültürü.

Öğretmenlerimiz ve usta öğreticilerimiz bunları gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorlar şu an. Kıyafetlerimiz eskiden 100 yıllık gelinliklerimiz var. Şu an bindallı şeklinde kullanılıyor ama eski kıyafetlerimizi ortaya çıkarıyorlar. Sayın Valimizin de çok kıymet verdiği Salar Başbezi var. Onları bulduk. Dokuma tezgahında kendi öğretmenlerimizin usta öğreticilerimiz dokuyarak iğne oyaları ile birlikte Salar Başbezini de gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyoruz.”

Afyon'un Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyorlar

PROJE BAZLI EĞİTİMLER OLACAK

Afyonkarahisar Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selcen Merve Bayrak, Olgunlaşma Enstitüsü’nde eğitim verilip verilmediğine ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:
“Şu an eğitimimiz kurumumuzda yok, ama Enstitü bünyesinde 2 yıllık ve 4 yıllık eğitimlerimiz var. Burada usta öğreticilerimiz ve öğretmenlerimiz çalışıyorlar. Yaptığımız çalışmalar proje çalışmaları. Kurs adı altında yapmıyoruz. Biz ilk önce projelerimizi yazıyoruz, Bakanlığımıza sunuyoruz. Bakanlık onaylarsa o proje kapsamında çalışmalarımıza başlıyoruz. Ama o projede bizim öğretmenlerimiz ve usta öğreticilerimiz çalışıyor.

Afyon'un Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyorlar

 Yani projemizde mesela kilim kültürü unutulmayı istiyormuş. Biliyorsunuz ki Bayat'ta kilim kültürü unutulmuş. Bir tek Bayat'ta yok bu. Sinanpaşa'da var, Emirdağ'da var. Fakat hepsinin motifleri çok farklı. Bizim amacımız bunları gün yüzü için gelecek nesilleri aktarmak. Eğitimlerimiz 2 yıllık ve 4 yıllık olacak. 18-40 yaş arasında öğrencilerimizi başvurularına alacağız. 2 yıllık eğitime katılanlar ve 4 yıllık eğitime katılanlar kendi katıldıkları eğitim bazında sertifikalar alacaklar ve onlarla da işlere girmeye başlayacaklar. Biraz akademik bir kurumuz, üst bir kurumuz, proje kurumuyuz. Bu yüzden de kıymetli bir kurumuz.”

Afyon'un Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyorlar

Bakmadan Geçme