• Haberler
  • Genel
  • Afyon Türkiye ortalamasının altında – Kocatepe Gazetesi

Afyon Türkiye ortalamasının altında – Kocatepe Gazetesi

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalar hakkında İl Müdürü Osman Çizmeci İl Genel Meclisi üyelerine bilgi aktardı. Çizmeci, Afyonkarahisar’ın il ve ilçe merkezi nüfus artışında, kilometrekareye düşen insan sayısı ve kadınların çalışma oranlarında Türkiye ortalamasının altında gözüktüğünü anlattı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, 27 Şubat 2012 tarihi itibariyle Afyonkarahisar’da [&hellip]

Afyon Türkiye ortalamasının altında

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalar hakkında İl Müdürü Osman Çizmeci İl Genel Meclisi üyelerine bilgi aktardı. Çizmeci, Afyonkarahisar’ın il ve ilçe merkezi nüfus artışında, kilometrekareye düşen insan sayısı ve kadınların çalışma oranlarında Türkiye ortalamasının altında gözüktüğünü anlattı

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, 27 Şubat 2012 tarihi itibariyle Afyonkarahisar’da göreve başladığını söyledi. Çizmeci, müdürlüğün yaptığı çalışmalar, değişiklikler ve meclis üyelerinin bilmeleri gerekenleri anlatacağını ifade etti.
ORANLAR TÜRKİYE ORTALAMASI ALTINDA
Afyonkarahisar’ın şu an için gözüken toplam nüfusunun 697 bin olduğunu dile getiren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, göç oranında dikkat çekici olanın şehrin aldığı ve verdiği göç arasındaki farkın en fazla 2008 yılında gerçekleştirdiğini bildirdi. Afyonkarahisar’ın şehirleşme oranının Türkiye’nin daha gerisinde kaldığını belirten Çizmeci; “İl ve ilçe merkezi nüfus artışı Türkiye ortalamasının biraz gerisinde. Belde, köy nüfus artışı yine biraz gerisinde kalıyor. Nüfus yoğunluğu metrekareye ya da kilometrekareye düşen insan sayısı itibariyle Afyonkarahisarımız Türkiye ortalamasından daha aşağıda. Doğurganlık hızı nüfus artışı olarak ise Türkiye ortalamasının üzerinde. Hane halkı büyüklüğünde bir aileye düşen sayıda şehir Türkiye ortalamasının üzerinde gözüküyor.” dedi.
AFYON’DA KADIN ÇALIŞAN SAYISI DA DÜŞÜK
DPT verilerinden aldığı bilgileri aktardığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, kişi başına düşen GSMH’nın yurt içi hasıla itibariyle Afyonkarahisar’ın biraz geride durduğunu söyledi. Şehrin aldığı payın yüzde 70 oranında gözüktüğünü dile getiren Çizmeci, bu tablodan tarımda çalışan nüfus oranının çok fazla olduğu verisinin çıktığını söyledi. Türkiye ortalamasına göre Afyonkarahisar’da sanayide çalışan nüfus ortalamasının daha az olduğuna işaret eden Çizmeci; “Kadınların çalışma oranı Türkiye ortalamasının yarı yarıya altında gözüküyor. Yeşil kartlı kişi olarak Türkiye ortalamasının biraz daha üzerinde.” diye konuştu. 183 Hattının yeni kurulduğunu kaydeden Osman Çizmeci, şiddete uğrayan ya da şiddet problemi olan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün görevleri kapsamında sorunu olanların bu hattan yararlanabileceklerini bildirdi. 144 Alo Sosyal Yardım hattının vakıf hizmetleri ile ilgili işlevi olduğunu dile getiren Çizmeci, Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın bağlı oldukları Bakanlığa bağlı olduğu için bünyelerinde bulunduğunu söyledi.
KAPSAMA ALANI GENİŞ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı 5 genel müdürlük, Şehit Yakınları ve Gazilerle ilgili bir Daire Başkanlığı bulunduğundan söz eden İl Müdürü Osman Çizmeci, çocuk hizmetlerinin Bakanlıklarında en büyük payı oluşturduğunu kaydetti. Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün bulunduğunu kaydeden Çizmeci; “Bizde huzurevine gelme yaşı 60’dır. Özel huzurevlerinde ise yaş 55’dir. Çocuğu olmayan ya da bakmayan kişileride kapsıyor. Biz bakanlığımızı şu şekilde ifade ediyoruz18 ile 55 yaş haricinde herkesi kapsıyoruz. Yatılı bakım kurumu olarak 18 ile 55 yaş arasındakilere nakdi yardım gerekiyorsa dağılmış ailelerde bunu yapıyoruz. Aile ve toplum hizmetleri verilmektedir. Kadının statüsü yeni çıkan yasa ile şekillendi. Kadına Şiddeti Önleme Yasası Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü’nde çalışması yapılmıştır.” şeklinde konuştu. Osman Çizmeci, Afyonkarahisar’da en çok koruyucu ailenin reklam, tanıtım ve özendirilmesinin yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu şehirde toplam 11 ailenin koruyucu aile bulunduğunu ifade etti. Çizmeci, nüfus oranına göre bu sayının yetersiz olduğunu belirtti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme