Afyon, Türk Dünyasının Ekonomik Köprüsü Olma Yolunda
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Vekili Özlem Kılıçtürk, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki güçlü bağların, ortak tarih ve kültürel yakınlık sayesinde her geçen gün daha da derinleştiğini söyleyerek, 'İnanıyoruz ki iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliği şehrimizdeki temaslarla daha da pekişecektir' dedi.
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Vekili Özlem Kılıçtürk, “Türkmenistan’dan İş Fırsatları” paneli açılışında konuklara hitap etti.
“TÜRKMENİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZİ DAHA İLERİYLE TAŞIYACAĞIZ”
Afyonkarahisar’ın köklü tarihi, zengin kültürel mirası ve her geçen gün gelişen sanayi yapısıyla öne çıktığına dikkat çeken Vali Yardımcısı Özlem Kılıçtürk, “Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Mekân Ishanguliyev ve beraberindeki heyeti güzel ilimizle misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bugün burada, dost ve kardeş ülke Türkmenistan ile olan ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak, ekonomik ve ticari işbirliklerini geliştirmek adına son derece anlamlı bir buluşmayı gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyoruz. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki güçlü bağlar, ortak tarihimiz ve kültürel yakınlığımız sayesinde her geçen gün daha da derinleşmektedir. Bu sağlam temellere dayanan ilişkilerimizin karşılıklı anlayış ve işbirliği ruhuyla geleceğe taşınması bizler için son derece önemlidir. Afyonkarahisar yalnızca bir geçiş noktası değil, aynı zamanda üretim gücü, girişimcilik potansiyeli ve yatırım dostu yapısıyla bölgesel kalkınmanın lokomotif şehirlerinden biridir. Özellikle mermer sanayinde Türkiye'nin ve dünyanın sayılı merkezlerinden biri olan ilimiz, Türkmenistan ile bu alanda uzun yıllardır güçlü bir işbirliği içerisindedir. Aşkabat'ta süt-beyazı mermerlerle inşa edilmiş görkemli yapılar bu dostluğun ve işbirliğinin en somut göstergelerindendir. Şehrin sürüyetine güzellik katan, Zarafetiyle öne çıkan bu mermerlerin yüzde 90’ı Afyonkarahisar’dan gitmiştir. Bu da gösteriyor ki Türk dünyasında kültürel birliklerimizin yanı sıra ekonomik işbirliğimizle sağlam temeller üzerine kurulmuştur.” dedi.
“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ TAKDİRE ŞAYANDIR”
Dünyanın her yerinde ve her zaman olduğu gibi Türk kardeşliğinin iş birliklerle, projelerle, karşılıklı yatırımlarla daha da güçlendiğini söyleyen Kılıçtürk, şunları kaydetti:
“Türkiye ve Türkmenistan arasındaki eğitim işbirliği de takdirde şayandır. Örnek verecek olursak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi gibi Türk dilleri alanında dünyanın önde gelen akademik merkezlerinden birinde görev yapan hocalarımız yıllardır bilgisayar üretimine de katkı sunmaktadır. Bu kıymetli çalışmalar, Türk dünyasının ortak diline, ortak kültürüne ve ortak geleceğine ışık tutmaktadır. Eğitim alanındaki bu güçlü bağ sadece akademik değil, aynı zamanda gönül birliğimizin de en anlamlı simgelerindendir. İnanıyoruz ki bu tür ziyaretler iki ülke arasındaki dostluğu ve iş birliğini daha da pekiştirecek. Yeni yatırım fırsatlarının ortaya çıkmasına, ortak projelerin gelişmesine ve kalıcı ilişkilerin tesis edilmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu vesileyle başta Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Sayın Mekân Ishanguliyev olmak üzere bu değerli buluşmanın gerçekleşmesine katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara, iş dünyamızın kıymetli temsilcilerine ve nazik katılımlarıyla toplantımıza güç katan herkese içtenlikle teşekkür ederim. Bu anlamlı bir birlikteliğin hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum.”