• Haberler
  • Genel
  • Afyon, turizmin gözde mekanları arasına giriyor

Afyon, turizmin gözde mekanları arasına giriyor

İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) tarafından hazırlanan Türkiye Turizm Piyasaları Araştırma Raporu’nun Haziran 2011 sayısını yayımladı. Raporda Afyonkarahisar’ın da önemli turizm kentleri arasına girmeye başladığı belirtilerek 2009 yılında kentin otellerde 550 bin turist ağırladığı belirtildi İGD'nin hazırladığı Türkiye Turizm Piyasaları Araştırma Raporu yayımlandı. Aylar süren titiz bir çalışma sonucunda hazırlananı raporda İGD, Türkiye'de bulunan ve turizm [&hellip]

Afyon, turizmin gözde mekanları arasına giriyor

İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) tarafından hazırlanan Türkiye Turizm Piyasaları Araştırma Raporu’nun Haziran 2011 sayısını yayımladı. Raporda Afyonkarahisar’ın da önemli turizm kentleri arasına girmeye başladığı belirtilerek 2009 yılında kentin otellerde 550 bin turist ağırladığı belirtildi

İGD’nin hazırladığı Türkiye Turizm Piyasaları Araştırma Raporu yayımlandı. Aylar süren titiz bir çalışma sonucunda hazırlananı raporda İGD, Türkiye’de bulunan ve turizm yatırımcılarının yeni gözdesi olacak merkezlere dikkat çekti.Rapor, Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen 2009 yılı sonrasına ait turizm yatırım teşvik belgelerinin bölgelere dağılımı incelendiğinde, Antalya ve Muğla’nın ağırlıkta olduğu otel pazarının Anadolu’ya kaymaya başladığını gösteriyor. Aynı zamanda illere ait turizm potansiyellerinin detaylı bir şekilde incelendiği raporda, yatırımcıların geleceğe ait planlarına ışık tutuyor.
Turizmde öne çıkan iller
Raporun sunuş kısmında Afyonkarahisar’ın da turizm yönüyle öne çıkacak iller arasında olduğu belirtiliyor. Sunuş kısmında şu ifadelere yer veriliyor:
“Bu çalışma, tüm Türkiye için genel ekonomik yapı ve turizm potansiyeline ait verilerin yanı sıra, turizm sektöründeki kimlikleriyle öne çıkmış ya da öne çıkmaya aday olan Adana, Afyon, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Konya, Nevşehir, Trabzon ve Van illerinin konaklama tesislerinin dağılımı, sayısı ve bu tesislerdeki konaklama istatistiklerinin araştırılmasını kapsamaktadır.
Bu araştırma raporu hazırlanırken, özel ve resmi kurumların veritabanlarına ulaşılmış, Türkiye’de turizm sektörü için kapsamlı bir literatür araştırması yapılmıştır.”
550 bin turist konakladı
Afyonkarahisar’a özel bir bölüm ayrılan raporda, kentin turizm potansiyeli tablolar ve haritalarla da gözler önüne seriliyor. 2009 yılında Afyonkarahisar’daki otellerde 550 bin turist ağırlandığı belirtilen raporda 4 yıldızlı otellerde konaklanacak iller arasında Afyonkarahisar’daki gecelik kişi başı fiyatın 35 Avro olduğu hatırlatılıyor. Kentin bu yönüyle 4 yıldızlı oteller arasında konaklanacak en ucuz şehir olduğu vurgulanı-yor.
Rapora göre benzer bir durum, 3 yıldızlı otellerin kişi başı gecelik ortalama fiyatlarında da yaşanıyor. Verilere gecelik kişi başı ortalama konaklama fiyatının Denizli ve Afyonkarahisar’da 25 Avro olduğu, diğer illerde ise bu fiyatın daha yüksek olduğu vurgulanıyor.
Geniş yer ayrıldı
İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) tarafından hazırlanan Türkiye Turizm Piyasaları Araştırma Raporu’nun Haziran 2011 sayısında Afyonkarahisar’a ayrılan bölümde şu ifadelere yer veriliyor:
“Afyon’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan 2009 verilerine göre, 11 adet Turizm Bakanlığı Onaylı, 50 adet Belediye Onaylı olmak üzere toplam 61 adet konaklama tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin Afyon’un ilçelerine dağılımını incelediğimizde, Turizm Bakanlığı Onaylı Tesislerin yüzde 67’si termal turizm ile öne çıkan Afyon Merkez İlçe’de bulunmaktadır. Belediye Onaylı Tesislerin ise yüzde 36’sı yine Merkez İlçe’de yer almaktadır. Konaklama istatistiklerine baktığımızda ise, konaklama için en çok tercih edilen ilçe yine, talebin ve bunun sonucundaki tesis yoğunluğunun da bir sebebi olarak Merkez İlçe’dir. 2009 yılında, Afyon’da yaklaşık 550 bin adet ko-naklama (tesise giriş) hesaplanmıştır. Bu konaklamaların yüzde 61’i Afyon Merkez’de, yüzdex 20’si Sandıklı’da, yüzde 19’u ise diğer ilçelerde gerçekleşmiştir. Sandıklı, Afyon Merkez, İhsaniye ve Bolvadin olmak üzere 4 farklı ilçede 4 ayrı kaplıca alanı bulunmaktadır. Bu bölgelerden en çok tercih edilenler Sandıklı ve Afyon Merkez’deki tesislerdir. Merkez’de bulunan Ömer Gecek Kaplıcaları’ndaki toplam yatak kapasitesi yaklaşık 1.800 olup, bölgede iki adet 5 yıldızlı otel bulunmaktadır. Sandıklı Kaplıcaları’ndaki yatak kapasitesi yaklaşık 1.300, Bolvadin Kaplıcaları’ndaki 450 ve Gazlıgöl Kaplıcaları’ndaki yaklaşık 1.000 yatak olup, Afyon’daki termal tesisin toplam yatak kapasitesi yaklaşık 4.550’dir. Afyon’daki 4 tane kaplıcanın tümü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Bu merkezler İhsaniye-Gazlıgöl Turizm Merkezi, Sandıklı-Hüdayi Turizm Merkezi, Bolvadin-Heybeli Turizm Merkezi ve Afyon-Ömer Gecek Turizm Merkezi’dir. Ayrıca Afyon, Türkiye’nin Kuzey-Güney bağlantısında bir geçiş noktası olmasından dolayı, geçici konaklama tesisleri ve kendine has ürünleriyle bir Gurme Turizmi Merkezi”olarak kabul edilmektedir.”

Bakmadan Geçme