• Haberler
  • Genel
  • Afyon, trafikte örnek olacak – Kocatepe Gazetesi

Afyon, trafikte örnek olacak – Kocatepe Gazetesi

Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlık ve Ulaştırma Bakanlıkları ile Türkiye’de uyguladığı ve Ankara ile Afyonkarahisar’ı pilot il seçtiği Güvenli Trafik Projesi’nde sosyal farkındalık etkinlikleri başladı. Proje sorumlularının konuyla ilgili seçtikleri slogan ise hedefi özetliyor: 'Afyonkarahisar, Türkiye’ye örnek oluyor.' Dünya Sağlık Örgütü’nün trafik kazalarını bir halk sağlığı sorunu olarak görmesini ilan etmesinin ardından dünya genelinde 10 ülkede [&hellip]

Afyon, trafikte örnek olacak

Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlık ve Ulaştırma Bakanlıkları ile Türkiye’de uyguladığı ve Ankara ile Afyonkarahisar’ı pilot il seçtiği Güvenli Trafik Projesi’nde sosyal farkındalık etkinlikleri başladı. Proje sorumlularının konuyla ilgili seçtikleri slogan ise hedefi özetliyor: “Afyonkarahisar, Türkiye’ye örnek oluyor.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün trafik kazalarını bir halk sağlığı sorunu olarak görmesini ilan etmesinin ardından dünya genelinde 10 ülkede başlayan Güvenli Trafik Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da sosyal farkındalık etkinlikleri yapıldı. Mayıs ayı sonuna kadar yapılacak sosyal farkındalık etkinliklerinde emniyet kemeri takma ve alkolsüz araç kullanma gibi temalar ön plana çıkacak. Sosyal farkındalık etkinlikleri ile ilgili ilk çalışma, İkbal Termal Otel’de düzenlenen kahvaltıyla başladı. Burada konuşan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, vatandaşları hız yapmamaları konusunda uyardı. Formula-1 yarışçılarından da örnek veren Ertürk, “Bir Formula-1 yarışmacısına soruyorlar, ne kadar hız yapacağınızı nasıl ayarlıyorsunuz, diye. O da cevap veriyor: 99’la giderseniz geride kalırsınız, 101’le giderseniz spin atarsınız’. Hiçbirimiz yarışçı değiliz, dolayısıyla hıza ihtiyacımız yok” dedi.
Kahvaltının ardından bilgilendirme toplantısına geçildi. Bilgilendirme toplantısında ilk sözü alan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Maria Cristina Profili, her yıl dünyada 1,2 milyon kişinin trafik kazaları neticesinde hayatını kaybettiğini bildirdi. Profili, kazaların bu hızda devam etmesi halinde 2030 yılında trafik kazalarının dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk 5’e gireceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler’in devreye girdiğini aktaran Profili, 2011-2020 arasındaki 10 yılın trafik kazalarını azaltma için mücadele edilecek 10 yıl olarak belirlendiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü Proje Koordinatörü Dr. Serap Şener ise dünyada 3 dakikada bir çocuğun trafik kazaları nedeniyle yaşama veda ettiğini vurguladı.
Bilgilendirme toplantısının bitimiyle birlikte Afium Alışveriş Merkezi’nin bahçesindeki platforma ve uygulama sahalarına geçildi. Burada etkinliği izleyen Sahipata İlköğretim Okulu öğrencilerine “Güvenli Trafik” şapkalarının dağıtıldığını gören Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Profili, “Şapkalarınızı taktığınız gibi emniyet kemerinizi de takır” uyarısında bulundu. Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, idarecilerin halk sağlığını korumakla yükümlü olduğunu hatırlatırken Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise bölünmüş yolların artmasıyla ölümlü kazalarda azalma yaşandığına dikkat çekti.
Konuşmaların ardından sosyal farkındalık etkinliklerinin en eğlenceli kısmına geçildi. Özel olarak hazırlanmış ve insan görüşünü, 120 (1.20) promil alkol almış bir insanın görme algısına benzeten gözlüklerle topa vurmaya çalışan protokol heyetinin oldukça zorlandığı görüldü.
Emniyet kemerinin takılmaması sonucu oluşacak tehlikelerin anlatıldığı standdan sonra kaza sonucu takla atan aracın taklit edildiği simulasyon cihazına geçildi. Basın mensuplarının gönüllü olduğu bu simulasyonda yine “Eğer emniyet kemeri takılmamış olsa neler olurdu”nun cevabı seyredenlerle beraber düşünüldü. Kavşak noktası olması yoldan geçen vatandaşların da ilgi gösterdiği simulasyon gösterili projenin sabahki ayağı ilköğretim öğrencilerine trafik kurallarını anlatan tiyatro oyunu ile son buldu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme