• Haberler
  • Genel
  • Afyon, termal başkent olacak – Kocatepe Gazetesi

Afyon, termal başkent olacak – Kocatepe Gazetesi

Turkiyeturizm.com adlı internet sitesi, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile yapılan bir habere yer verdi. İnternet sitesine verdiği demeçte Afyonkarahisar’ın termal turizm potansiyelini değerlendiren Vali Balkanlıoğlu, 'Afyon dünya markası ve dünyanın termal başkenti olacaktır' dedi Türkiye turizminin nabzını tutan www.turkiyeturizm.com adlı internet sitesinde Ünal Başusta imzalı haberde Afyonkarahisar’ın turizm mekanları ve gezilecek yerlerine değinildi. Haberde Afyonkarahisar [&hellip]

Afyon, termal başkent olacak

Turkiyeturizm.com adlı internet sitesi, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile yapılan bir habere yer verdi. İnternet sitesine verdiği demeçte Afyonkarahisar’ın termal turizm potansiyelini değerlendiren Vali Balkanlıoğlu, “Afyon dünya markası ve dünyanın termal başkenti olacaktır” dedi

Türkiye turizminin nabzını tutan www.turkiyeturizm.com adlı internet sitesinde Ünal Başusta imzalı haberde Afyonkarahisar’ın turizm mekanları ve gezilecek yerlerine değinildi. Haberde Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun görüşleri yansıtıldı. Haberde şu ifadelere yer verildi:
“Afyon’un Türkiye’nin doğu-batı ve kuzey-güney ekseninin kesiştiği yerde olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu, İstanbul, Antalya, İzmir, Eskişehir ve Ankara yollarının da ortasında bulunan kentin kısa bir moladan sonra hiç durmadan devam edenlerin ‘yolgeçen hanı’ konumundan çıkarılması gerektiğini belirtti. Bu güzergahı kullananların Afyon’da birkaç gün dinlenmeleri, sağlık ve şifa arayanları ise haftalarca ağırlanabileceği potansiyele sahip bulunduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, bölgedeki turizmcileri harekete geçirdi. Kamu ile turizmcileri bir araya getiren Vali Balkanlıoğlu ortaklaşa çalışmalara başladı. Afyon’u dünya markası yapmak için imkanları bulunduğunu belirterek, havaalanı ve alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla Antalya’nın yaptığı atılımları gerçekleştireceklerini belirtiyor.”
Frig Vadisi tanıtılacak
Frig Vadisi ile ilgili görüşlerini internet sitesine açıklayan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Amacımız Frig Vadisi yolumuzun öncelikle yurt içinde, sonra yurt dışında tanıtılması ve gündeme getirilmesi, buradan insanların gelip geçeceği bir güzergâh belirlenmesi ve bu güzergâh boyunca da insanların konaklaması, barınması, gerektiğinde medeni ve insanı ihtiyaçlarını giderileceği mekânlar oluşturulması, bu sayede bütün dünyadan insanların bu 3 ilimizi ve buradaki kültürel ve tabi dokuyu ile tarihi dokuyu görmesini temin etmektir. Türkiye biliyorsunuz ki dünyanın en önemli yollarını ve rotalarını barındıran bir coğrafyadır. Bu üç ilimiz de kültürel yolların ve rotaların kesiştiği bir yerdedir. UNESCO şuana kadar iki rotaya logosunu verdi ve akredite etti. Bunlardan biri Evliya Çelebi yolu, bir diğeri de Frig yoludur” dedi.
Bakım merkezine dönüşeceğiz
Haberde işlet sahibi ves Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı Ali Acar’ın da görüşlerine yer verildi. Acar, “Afyon yaşlılar için bakım merkezine dönüşecektir. Uzun süre kalacak yabancılar için onlara rahat ve huzurlu olduğu kadar, sıkılmadan hoşça zaman geçirebilecekleri alt yapı çalışmalarının düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
“Afyon turizmi için neler yapılmalı?”
Öte yandan Afyonkarahisar ile ilgili haberi hazırlayan Ünal Başusta, aynı internet sitesinde bir de köşe yazısı yazdı. Başusta, “Afyon turizmi için neler yapılmalı” başlıklı yazısında özetle şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu benzeri büyük ödüllü en önemli isimlerin katılacağı Enternasyonal Frig Vadisi Dağ Bisiklet Yarışı organize edilmelidir. Bunun için bürokrasi dahil her kesimden destek ve hizmet alınmalıdır. Kapadokya’da olduğu gibi Frig Vadisi’de dünyadaki film yapımcılarına tanıtılmalıdır. Yapılacak önemli isimli ve büyük bütçeli filmlere her türlü maddi ve material desteği verilmeli kolaylıklar sağlanmalıdır. İnşaatı süren Afyon havaalanıyla turizm bölgesi arasındaki yollar aynı sürede hazır olmalıdır. Yolların peysaj çalışmalarına özen gösterilmelidir. Afyon’a gelenlerin ilk intibalarının önemli olduğu her zaman hatırlanmalıdır. Roma döneminde önemli bir mermer merkezi olan İscehisar’da (Docimeion) binlerce yıldır mermer çıkarılıyor. Roma döneminden sonra ve Selçuklular zamanında da İscehisar mermer ocakları işletildı. Mermercilik konusunda önemli bir yeri olan İscehisar mermer ocakları günümüzde de önemini koruyor ve son teknoloji ile üretim yapılan bir merkez haline gelmiştir. Afyon’da mermer ve mermer mozayik atölyelerine turistler için tur yapılabilir. Turistlerin Afyon’dan ayrılırken evleri ve bahçeleri için özel siparişler verebilecekleri alışveriş talepleri olacaktır. Antik çağın heykel mermerleri ve sütunlarının çoğu buradan götürüldü. Afyon’da ilkçağlardan beri mermercilik ve mermer sanatları yapılıyor. Antik kabartmalarda mermer taşıyan kağnılar var. Bacakale Antik Mermer Ocağı’nın İscehisar ilçesinde düzenlenen Mermercilik Festivali uluslar arası olmalıdır. Dünyanın en iyi mermer ustaları ve heykeltraşları arasında büyük ödüllü antik devir benzeri heykel ve süsleme sanatları yarışması yapılmalıdır. Kazanan eserler antik eser barındıran turistik şehirlerimizdeki parkları süslemelidir. Turistler devamlı olarak fotoğraf çektirecekleri obje arayışı içindedirler. Türkiye’de böylesine bir sanat imkanı vardır ve bundan mümkün olduğu kadar istifade edilmelidir. Afyon’un markası mermer sanatları olmalı ve bu mümkün olduğu kadar öne çıkarılmalıdır. Afyon’da birçok kaliteli termal resort inşa halindedir. Mevcutlarla beraber, yeni yapılan tesisler ve hava alanının faliyete geçmesiyle Avrupa’nın yaşlanan nufusuna hizmet verebilecek duruma gelecektir. En kısa zamanda bol ağaçlı yürüyüş ve bisiklet yolları yapılmalı. Afyon’da birbirinden uzak mükemmel tesislerden çıkarak yürüyüş yapmak isteyenleri hiçte hoş olmayan manzara karşılıyor. Otellerin mükemmel peysaj uyguladıkları bahçeleri de 15 günlük misafirlik için oldukça küçük ve sıkıcı kalıyor.
Afyon turizmiyle ilgilenenler tedaviye gelen turistleri küçük otel bahçelerinde döndürmek yerine dışarıya çıkartabilmeliler. Bunun için kanala ve ilerde serpilecek ağaçlarla güzelleşecek ormana çıkmaları sağlanmalıdır. Afyon’da tedavi amaçlı kurulan otellerini ağaçlı yaya yolları ve bisiklet yollarıyla birbirlerine bağlamaları gerekir.”

Bakmadan Geçme