• Haberler
  • Genel
  • Afyon, tarımsal işletmede de sayılı illerden

Afyon, tarımsal işletmede de sayılı illerden

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Hayvancılık, Tarım ve Teknolojileri Fuarı, hem katılımcı firma hem de ziyaretçi sayısından yüzleri güldürdü. Afyonkarahisar'ın önemli bir tarım kenti olduğunu hatırlatan Vali İfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar'ın tarımsal işleme tesisleri bakamından da Türkiye’de sayılı illerinden biri olduğunu ifade etti Afyonkarahisar Kültür Park ve Fuar Alanı’nda bu yıl üçüncü kez açılan Hayvancılık, Tarım ve [&hellip]

Afyon, tarımsal işletmede de sayılı illerden

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Hayvancılık, Tarım ve Teknolojileri Fuarı, hem katılımcı firma hem de ziyaretçi sayısından yüzleri güldürdü. Afyonkarahisar’ın önemli bir tarım kenti olduğunu hatırlatan Vali İfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın tarımsal işleme tesisleri bakamından da Türkiye’de sayılı illerinden biri olduğunu ifade etti

Afyonkarahisar Kültür Park ve Fuar Alanı’nda bu yıl üçüncü kez açılan Hayvancılık, Tarım ve Teknolojileri Fuarı, yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Tarım sektöründeki 154 firmanın stant açtığı fuarın açılışında konuşan Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya, üçüncüsü düzenlenen fuara gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirtti.
Tarım ve hayvancılık ile ilgili bir fuarının düzenlenmesi için en uygun illerden birinin Afyonkarahisar olduğunu belirten Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’ın tarım ve hayvancılık sektörüne ait rakamsal bilgiler verdi. Serteser, “Afyonkarahisar, ülke genelinde haşhaş üretiminde yüzde 26,4, vişne üretiminde 19,6 üretim oranıyla Türkiye birincisi. Muşmula üretiminde yüzde 8’le ikinci sırada. Turşuluk salatalıkta 3, arpa ve patateste 4 ve şeker pancarında ise 5. sırada. Bu verileri ele aldığımızda gıdada önemli bir noktada olduğumuz açıkça görülüyor. Hayvancılıkta da çok iyi noktadayız. Türkiye’deki yumurta tavuklarının yüzde 13,6’sı Afyonkarahisar’da ve bu konuda Türkiye birincisiyiz. Büyükbaş hayvanda 12, küçükbaş hayvanda ise 13. sıradayız. Türkiye’de canlı hayvan değerine sahip altıncı iliz. Bu demek oluyor ki tarım ve hayvancılıkta bu kadar özelliğe sahip bir ilde böyle bir fuarın yapılması çok doğal” şeklinde konuştu.
KALİTE VE GIDA
GÜVENİRLİLİĞİNDE YARIŞACAĞIZ
Fuarda müdürlük olarak da bir stant açtıklarını hatırlatarak, çalışmalarının gıda güvenliği üzerine yoğunlaştığını hatırlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, fuarların teknolojik son gelişmelere paralel olarak, üretici ile alıcıyı buluşturan en önemli merkezler olduğunu dile getirdi. Afyonkarahisar’da tarım ve hayvancılığın ilerlemesi için yeni projeler ürettiklerini kaydeden Arap, “Et ve süt sektörüne yönelik kalite ve gıda güvenilirliğini arttıracak çalışmalar yaptık. Bunlar olmazsa olmaz çalışmalar. Artık gıda güvenilirliği gündemimize oturmuş durumda. Marka olmak istiyorsak kalite ve gıda güvenirliliğinde yarışacağız” dedi.
Türkiye’nin muhtelif yerlerinde düzenlenen tarım fuarlarını desteklediklerini ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise Türkiye çiftçisinin hem bilgiyle hem de teknolojiyle tanışması açısından bu fuarların fevkalade önemli olduğunu söyledi. Bu fuarların amacına daha hızlı şekilde erişebilmesinin de çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, bu konuyla ilgili alınması gereken tedbirleri de her platformda dile getirdiklerini vurguladı.
TARIMSAL
İŞLEME TESİSLERİ
BAKIMINDAN SAYILI
İLLERDEN BİRİYİZ
Tarımın önemine değinerek, tarım ile teknolojinin ortak kullanımının getirdiği faydaları anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, fuarın ilk iki seneye göre daha görkemli ve kalabalık olduğuna dikkat çekti. Fuarın, gelecek yıllarda hem çeşit hem de dizayn bakımından daha da iyiye gideceğine inandığını söyleyen Vali Balkanlıoğlu, ” Afyonkarahisar’ın potansiyeli var. Son 10 yılda kabuğunu kırdı ve daha hızlı ilerliyor. Tarım ve hayvancılıkta bazı durumda birinci derecede özel konsepte sahip. Sadece tarımsal üretim değil, tarımsal işleme tesisleri bakamından da Türkiye’de sayılı illeri başındayız. Bu Afyonkarahisar’ın önemini arttırıyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmalarından ardından Vali Balkanlıoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a teşekkür plaketi verdi. Fuara destek veren kurumların yöneticilerine plaket takdim edilen fuar protokolün stantları gezmesiyle devam etti. Hatay’la ünlenen künefenin tanıtıldığı bir stantta üzerinde Afyonkarahisar Valiliği yazılı bir künefe şov yapıldı. Künefelerin şerbetini Vali Balkanlıoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Başkan Çoban’ın birlikte gezdiği fuarda renkli görüntüler oluştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Tarım sektörü yangın içinde

‘Tarım, Hayvancılık ve Teknolojisi’ fuarına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık ve don nedeniyle tarım sektörünün
yangın içinde olduğunu söyledi. Siyasilerden tarım sektörü için destek beklediklerini ifade eden Bayraktar, et fiyatlarının makul seviyeye gerilediğini, ithal et lobisinin fiyat yüksek söylemlerine dikkatli yaklaşılması gerektiğini vurguladı

Fuar Alanı’nda düzenlenen ‘Tarım, Hayvancılık ve Teknolojisi’ fuarına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yerel seçimlerin ardından belediye başkanlarına çağrıda bulundu. Başkanlardan sulak alanlarını korunmasını isteyen Genel Başkan Bayraktar, verimli tarım arazilerini imara açılmaması gerektiğini söyledi. Enerji ve tarım sektörü gelecek yüz yıla damgasını vuracak iki önemli stratejik sektör olduğunu kaydeden Bayraktar, tarım sektörünün rehabilite edilerek, mevcut kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kuraklık ve don nedeniyle zarar gören çiftçiler için siyasilerden destek isteyen Genel Başkan Bayraktar, “Tarım sektörünün çok ciddi sıkıntıları var. Bugün Eskişehir’deki ziraat odası başkanlarının yağmur duasına çıktığını öğrendim. Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde kuraklık ne yazık ki sektörümüzde ve çiftçilerimizi çok üzdü. Bunun dışında don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Birçok vilayetimizde özellikle meyve ağaçlarımız dondan önemli ölçüde etkilendi. Tabiri caizse bu sektöre yangın düştü. Ateş düştüğü yeri yakar. Şu an tarım sektörü bir yangın içinde. Siyasilerimizden de ‘seçim bitti sizi unuttuk’ beklememeleri beklentisi içindeyiz. Sadece iktidara değil muhalefete de tüm siyasilerimize söylüyorum; seçim bitti ama çiftçimizin sorunu var.” dedi.
ET LOBİSİ HORTLADI
Sulama yatırımlarının önemine değindi Şemsi Bayraktar, miras hukukunun TBMM gündemine geldiğini hatırlattı. Miras hukuku değiştiğinde arazi parçalanması sona erdireceğini vurgulayan Bayraktar, hayvancılığın gelişmesinin et fiyatlarını düşüreceğini anlattı. Et fiyatlarının makul seviyelerde olduğunu söyleyen Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugünlerde bir lobi ile mücadele ediyoruz. Kurban bayramından evvel et ithalat lobisi hortladı. Tarım Bakanlığı ile beraber mücadele verdik. Bakanlığımız bu ithalatın önlenmesi noktasında çok ciddi duruyor. Et fiyatları bugünlerde makul seviyelere geldi. Bakın yüksek demiyorum makul seviyeye geldi diyorum. Et lobisi hortladı; ‘ithalat lazım’, ‘tüketiciye ucuz et yedirmek lazım’ söylemiyle ithalat et kapısını açmaya çalışıyorlar. Ahırları doldurmadan üretimi arttırmadan bu ülkede tüketicinin arzu ettiği kalite ve fiyatta et yemesi mümkün değildir.”
Süt sanayicisine de uyarılarda bulunan Bayraktar, alım fiyatlarıyla markette satım fiyatları arasındaki dengesizliğin sektöre zarar verdiğini ifade etti. Sanayicinin süt fiyatlarını oldukça düşük tuttuğunu, çiftçiden ucuz süt satın aldığını değinen Bayraktar, “Fiyatları biraz yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz. Buradan da sanayicimize sesleniyorum, lütfen bindiğiniz dalı kesmeyin. Üreticiden ucuza aldığınız sütü marketlerde ucuza satmıyorsunuz. Yarın eğer ben sürdürülebilir üretim noktasında olamazsak, zannetmeyin ki, dünyada ucuz et, ucuz süt bulacaksınız. Böyle bir şansınız artık yok. Çünkü dünyada gıda fiyatları üzerinde manipülasyonlar başladı. Arz talep dengesi talep yönünde değişik nedenlerle bozuldu. Gıda fiyatları bu spekülasyon neticesinde hızlı bir şekilde yukarı doğru gidiyor. Türk insanının gıda güvencesini sağlama adına, Türk çiftçisinin üretmesine herkesin ihtiyacı var. Herkesin aklını başına alması lazım.” şeklinde konuştu. >> Onur BAYRAM’ın haberi

Bayraktar: Çiftçimiz için
sahada olmaya devam edin

Tarım ve Teknolojileri Fuarı için Afyonkarahisar’a gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Afyonkarahisar Ziraat Odası’nı ziyaret etti. Bayraktar, Afyonkarahisar’daki oda başkanlarına çiftçi için “sahada olun tavsiyesinde” bulundu

Afyonkarahisar Ziraat Odası’naı ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, odaya Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya’yla birlikte geldi. Afyonkarahisar oda yönetiminin yanı sıra ilçelerdeki ziraat odası başkan ve temsilcilerinin de katıldığı ziyarette Bayraktar, kuraklık ve don nedeniyle bu yıl fiyatlarda artış yaşanabileceğini söyledi. Çiftçinin tarım sigortasına yeterli ilgi göstermemesinin kendi dezavantajına olduğunu kaydeden Bayraktar çiftçi için hem siyasiler hem de sigorta ekspertizlerinde başkanlara daha dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu.
“Milletvekillerini boş bırakmayın” tavsiyesinde de bulunan Bayraktar, çiftçinin desteklenmesi için sık sık destek ve görüşmeler yapmaları gerektiğini kaydetti. Ziyarette Genel Başkan Bayraktar’a yapılan çalışmalarla ilgili bilgi de veren Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya’ya, Bayraktar’ı Afyonkarahisar’a görmekten duydukları memnuniyeti aktardı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme