• Haberler
  • Gündem
  • Afyon tarihinin 8 bin yıl öncesine dayandığı belgelendi

Afyon tarihinin 8 bin yıl öncesine dayandığı belgelendi

Afyonkarahisar'ın tarihinin daha da eskilere dayandığı hazırlanan 'Bilimsel Araştırma Raporu' ile belgelendi. Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde yapılan açıklamada, Afyonkarahisar’a ait en erken yerleşim izlerinin günümüzden 8000 yıl öncesine kadar gittiği belirtilerek, 'İnsanoğlunun toprağa yerleşmeye başladığı ve zirai faaliyetlerin önemli bir yer tuttuğu bu dönem, literatürde Neolitik (Cilalı Taş) Çağ olarak isimlendiriliyor. Bu dönem, [&hellip]

Afyonkarahisar’ın tarihinin daha da eskilere dayandığı hazırlanan “Bilimsel Araştırma Raporu” ile belgelendi. Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde yapılan açıklamada, Afyonkarahisar’a ait en erken yerleşim izlerinin günümüzden 8000 yıl öncesine kadar gittiği belirtilerek, “İnsanoğlunun toprağa yerleşmeye başladığı ve zirai faaliyetlerin önemli bir yer tuttuğu bu dönem, literatürde Neolitik (Cilalı Taş) Çağ olarak isimlendiriliyor. Bu dönem, MÖ 9000-5400 yılları arasını kapsıyor.” denildi.
ÇOK SAYIDA YERLEŞİM YERİNDE
BULUNTULAR ELE GEÇİRİLDİ
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak başkanlığında Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez koordinesinde yürütülen kazılar neticesinde, Susuz Kasabası Eyüboğlu Mevkii Yörük Yatağı ve Çeşmealtı höyükleri, Susuz Kasabası Darboğazlar Mevkii, Organize Sanayi içinde Çapak Höyük, Çukurköy Cenkçi Höyüğü, Bolvadin Gövem Mevkii, Çobanlar Pani Höyük, Sinanpaşa Eyice Höyük, Şuhut İçildi Höyük, Hocalar Çalca Asarın Tepe, Dinar Büyük Çataltepe gibi yerleşmelerde bu dönemi temsil eden buluntular ele geçirildi.
İLK TUNÇ ÇAĞ
YERLEŞMESİNE RASTLANILDI
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yapılan araştırmalara göre; bu yerleşmelerin ilk defa ortaya çıkışının kabaca MÖ 6000 yıllarına kadar gittiği kaydedilerek, “Ele geçen buluntular, söz konusu dönemde Afyonkarahisar ve çevresinde yaşayan nüfusla; Göller Yöresi, Konya Ovası, Kütahya-Eskişehir ve Denizli çevresinde ikamet eden nüfusun birbirleri ile bağlantıları olduğunu göstermektedir. MÖ 5400-3200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik (Bakırtaş) Çağ’da da bu etkileşim devam etmektedir. MÖ 3200-2000 yıllarında; bir başka deyişle İlk Tunç Çağı olarak adlandırılan dönemde ise yoğun bir nüfus artışı ve buna bağlı olarak gelişen çok sayıda yerleşmenin var olduğu görülüyor. Afyonkarahisar sınırları içerisinde bu döneme ait 300 civarında yerleşme veya mezarlık olduğu tespit edilmiştir. Yani hemen hemen her modern kasaba ve köy yakınlarında bir ya da birkaç tane İlk Tunç Çağ yerleşmesine rastlanmaktadır.” denildi.
BOLVADİN ÜÇHÖYÜK’TE ORTA
TUNÇ ÇAĞI İZİNE RASTLANILDI
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Bolvadin ilçesinde yer alan Üçhöyük’te de Orta tunç Çağı izlerine rastlanıldı. Bu yerleşme bazı bilim insanları tarafından MÖ 2. bin yıl yazılı kaynaklarında ismi zikredilen Puruşhanda ile eş tutuluyor. Üçhöyük yerleşmesi konumundan dolayı önemli doğu-batı yollarının kesişme noktasındadır ve verimli bir zirai alan üzerinde yer almaktadır. Bu yerleşmenin dışında Sandıklı’da 1935′ li yıllarda W. Lamb tarafından kazılan Kusura, Menteş Höyük, Kızılören Ekinova Höyük, Başmakçı Yakaköy-Kocahöyük, Dazkırı Ağılların Önü, Evciler Kocahöyük, Dinar Dikici Höyük, Alparslan Höyük, İsmail Höyük, Şuhut Karaadilli Hasanlı Höyük, Sinanpaşa Ayvatlı, Küçükhöyük, Kınık Höyük, Emirdağ Hisar, Tezköy, Çayır (Manahoz), Merkez İsmailköy Çorca’nın da isimleri sayılabilir. Yapılan araştırmalar sırasında 80 civarında höyüğün hâlihazır haritası yapılarak bunların bir kısmı yayınlar aracılığıyla bilim dünyasına tanıtıldı.”

Bakmadan Geçme