Afyon, tanıtım sorununu çözerek markalaşacak

Yaklaşık 6 ay önce Afyonkarahisar Valiliğine atanan, Vali Mustafa Tutulmaz ile görevi, özel yaşamı ve Afyonkarahisar hakkındaki görüşleri, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yayınlanan Beldemiz Dergisi'nde okuyucularla buluştu. Vali Tutulmaz'ın sorulara cevapları şöyle:-Göreve başladığınızda karşılaştığınız ilk sorun neydi?Göreve başladığımda ilimiz açısından gözlemlediğim ilk sorun tanıtım sorunu oldu. Bu kadar çok değeri içerisinde barındıran ilimizin yeterince tanınmadığı kanaatine [&hellip]

Yaklaşık 6 ay önce Afyonkarahisar Valiliğine atanan, Vali Mustafa Tutulmaz ile görevi, özel yaşamı ve Afyonkarahisar hakkındaki görüşleri, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yayınlanan Beldemiz Dergisi’nde okuyucularla buluştu. Vali Tutulmaz’ın sorulara cevapları şöyle:
-Göreve başladığınızda karşılaştığınız ilk sorun neydi?
Göreve başladığımda ilimiz açısından gözlemlediğim ilk sorun tanıtım sorunu oldu. Bu kadar çok değeri içerisinde barındıran ilimizin yeterince tanınmadığı kanaatine vardım. Bunu her fırsatta ve her ortamda belirttim. Hemen bu hususta çalışmalara başladım. İlimiz son yıllardaki gerek termal turizmi, gerekse yol üzerindeki trafiği dolayısıyla ülkemiz açısından konuma gelmiştir. Afyonkarahisar gerek yolların kesiştiği yer olması, gerek doğal kaynaklarının zenginliği ve zaferin kazanıldığı topraklar olması hasebiyle potansiyeli yüksektir. Afyonkarahisar termalin başkenti, sahip olduğu yatak kapasitesi ile farklı bölgelerde farklı özellikleri olan termal sularıyla ve bu termalin farklı şekillerde kullanılmasıyla bu unvanı hak ediyor. Bu değerleri geleceğe taşıyabilmek ve bu değerlerden hem bölge insanımızı hem de ülkemizi daha iyi faydalandırabilmemiz adına farklı çalışmaların yapılması gerekiyor. Termal tesislerimizin kapasitesinin tamamen doldurulması hatta artırılması iyi tanıtım yapılmasıyla mümkün olacaktır. Tanıtımı profesyonelce yapacağız. Öncelikle yatırımcılarımızın bu konuda gayretli olmalarını, istekli olmalarını kendilerine tavsiye ediyoruz. Bundan sonraki sürece yönelik neler yapabileceğimiz ile ilgili çalışmalar yaparken bir taraftan da tanıtım faaliyetlerimizi artırmamız gerekiyor. İl düzeyinde yaptığımız toplantılarda gördüğümüz en büyük talebin havayolu ulaşımının daha aktif hale getirilmesi yönünde olduğudur. İlimiz karayolu ulaşımı açısından çok mükemmel bir konumdadır. Dolayısıyla karayolu ulaşımında bir sıkıntımız yoktur. Demiryolu ulaşımı da kısa süre sonra inşallah hızlı trenle önemli bir oranda giderilmiş olacaktır. Ancak havayolu ulaşımı yurt dışından gelenler için önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu konuda da verimli bir sonuç alırız.
-Afyonkarahisar’a atandığınızda ne hissettiniz ve öncesinde Afyon’la ilgili bilginiz var mıydı?
Atama kararını öğrenmemin ardından, memleketim olan Antalya’ya yakın olması nedeniyle tabi ki sevindim. Afyonkarahisar ili hakkında, çeşitli tarihlerde bölge illerinde kaymakam ve idareci olarak görev yapmam, ayrıca ilimizin geçiş yollarının kavşak noktası nedeniyle bilgim vardı.
DAHA İYİNİN PEŞİNDE OLACAĞIZ
– Gelmeden önce nasıl bir Afyon hayal ettiniz? Buna karşılık geldiğinizde nasıl buldunuz?
Kesinlikle beklentimin üstünde bir Afyonkarahisar bulduğumu ifade etmek istiyorum.
– Sizce Afyonkarahisar sahip olduğu değerlere istinaden (termal, gıda, mermer, tarih vb.) bugün çevremizdeki diğer illere kıyasla hak ettiği konumda mı?
İlimiz bölge illere ve sahip olduğu değerlere istinaden hak ettiği konumda değildir. Biz, Afyonkarahisar’ı ilk önce ülkemizde daha sonra dünyada marka şehirlerden biri haline getirmeliyiz.
– Afyonkarahisar’ın tanıtımının yeterince yapıldığını düşünüyor musunuz? Başka neler yapılabilir?
Daha önce tanıtıma yönelik yürütülen çalışmalara haksızlık etmemek gerekir. Ancak bu dönemde ilimizi daha iyi nasıl tanıtabiliriz sorusuna cevap aramaya çalıştığımızı bildirmek isterim.
– Kurum müdürlerinin performanslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Halkımıza ve vatandaşlarımıza sunmuş olduğumuz hizmetlerin ideal olan seviyeye çıkartılması için, kurum müdürlerimiz ve çalışanlarımızla birlikte performansları maksimum düzeye çıkarmak için gayret sarf ediyoruz.
– Başarıyı yakalamak için görevlendirme süresi sizce ne kadar olmalı?
Başarıyı yakalamanın en önemli etkenlerinden biri de istikrardır. Her hizmet sektörü için istikrar süresi farklı olabilmektedir.
– İlimiz siyasetçileriyle ilişkilerinizi değerlendirebilir misiniz? Afyon’un sorunlarını siyasilerle birlikte ortak bir paydada çözebildiğinizi düşünüyor musunuz?
Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun liderliğinde tüm milletvekillerimizle birlikte Afyon’umuzun sorunlarını çözmek, Afyon’u daha iyi yaşanılabilir bir kent haline getirmek için büyük bir çaba içerisinde olduğumuzu ifade etmek isterim.
VATANDAŞ, 24 SAAT ULAŞABİLİR
– Halkla olan ikili ilişkilerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Ulaşılabilir bir Vali olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Halkımızın içinden gelen biri olarak, onlarla iç içe olmak, onların sorunlarını dinlemek, çözüme kavuşturmak, birlikte sevinip, birlikte üzülmek en önem verdiğim hususlardan birisidir. Onun için yıllardan beri kamu hizmetinde görev yapmama rağmen telefon numaramı hiç değiştirmedim ve herkese vermekten hiç çekinmem. Afyonkarahisar’da görev başladıktan hemen sonra da her fırsat ve her ortamda telefon numaramı isteyen herkese verdim.
Bunun için vatandaşlarımız da dâhil olmak üzere herkes bana 24 saat ulaşabilmektedir. Vatandaşlarımızın sorunlarının doğru ve zamanında çözülebilmesi için tabii ki belirli bir plan ve program dâhilinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
AKADEMİK BAŞARI ARTIYOR
– Afyon eğitim sıralamasında nasıl? Sizce başarılı mı? Başarıyı artırmak için neler yapılmalıdır?
Bakanlığımız ve YÖK tarafından son dört yıldır iller bazında eğitimde başarı sırası verilmemektedir. Ancak il olarak bizim kendi yaptığımız değerlendirmeler neticesinde; her yıl bir önceki yıla göre başta Merkez ilçemiz olmak üzere il geneli puan ortalamamız artış göstermektedir. Ortaokuldan liselere geçişte kısmen Türkiye ortalamasının üzerindedir.
liselerden üniversiteye geçişte YGS’de akademik liseler Türkiye ortalaması üzerindedir. Ancak meslek liselerini dâhil ettiğimizde Türkiye ortalamasına yakın bir durumdadır.
Üniversiteye yerleşme sınavı olan LYS de ise Türkiye ortalamasının bir hayli üzerinde bir başarımız söz konusudur.Ancak bu başarıyı biz yeterli görmüyoruz. Henüz hedeflediğimiz noktada olmadığımızı düşünüyoruz. Akademik başarı dışında, sosyal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlerde Milli Eğitim Bakanlığının aktarmış olduğu veriler doğrultusunda başarılı olduğumuzu görüyoruz. Gerek TÜBİTAK projelerinde, gerek Bakanlığın düzenlemiş olduğu projelerde ve Ulusal Ajansın düzenlediği AB projelerinde başarımızın çok iyi olduğunu ifade edebiliriz. Akademik başarının artırılmasında; destekleme ve yetiştirme kurslarımıza katılımın artırılması, veli ve aile eğitimlerinin verilmesi, başarılı okullarımızda uygulanan koçluk sisteminin tüm okullarımızda yaygınlaştırılması, okuma alışkanlığının kazandırılması, kitap fuarlarının düzenlenmesi, taşımalı eğitimde yoğunluğun azaltılması,gayreti içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim.
-Adrese dayalı eğitim sistemine göre, ailelerin çocuklarını mahallesindeki bir okula göndermesi gerekiyor. Ancak ilimizde ‘çocuğum daha iyi okulda okusun’ düşüncesiyle ikametgâh değişiklikleri yapılarak farklı okullar tercih ediliyor. Bu durumda devreye okul servisleri giriyor ve özellik sabah-akşam trafiğin yoğunluğu daha da artıyor. Bu konuda bir çalışmanız var mı?
Adrese dayalı kayıt sistemine göre eğitim yapılmasına rağmen hemen hemen tüm illerde olduğu gibi bizim ilimizde de başarılı olarak algılanan okullarımıza yığılmalar olmaktadır. Bu da okul servislerimizin ve trafik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır.
Bu hususta; her yıl en iyi okul eve en yakın okul ilkesinden hareketle hem velilerimize hem de okul yöneticilerimize kayıt sistemine dikkat edilmesi hususunda uyarılar ve yönlendirmelerde bulunuyoruz.
Özellikle başarı durumu zayıf algısı olan okullarda koçluk sistemini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.
Bakanlığın getirmiş olduğu liselere geçişteki yeni uygulama sistemiyle bu sorunun asgari seviyeye ineceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte servislerin yoğun bir şekilde denetim ve kontrollerini yapmaya çalışıyoruz.
HAYAT KALİTESİ YÜKSELECEK
– 6 aylık tecrübenize bakarak, Afyon’da en çok önem verdiğiniz konu nedir?
Afyon ilini daha iyi yaşanılabilir kent haline getirmek, ilimizin mevcut potansiyel değerlerini en doğru şekilde tanıtmak, ildeki yaşayan halkımızın yaşam kalitesini yükseltilmesi için gayret göstermektir.
– İl merkezinde hiç Vali izlenimi vermeden yalnız başınıza gezdiniz mi?
Hafta içi mesai günleri nedeniyle yalnız başına gezemiyorum. Ancak özellikle hafta sonlarında bu tür geziler yapmaktayım. Ayrıca hava şartlarının müsait olduğu günlerde işyerine farklı yollardan yürüyerek gidip gelmekteyim.
– Afyonkarahisar’da 6 aylık görev sürenizi geride bıraktınız. Afyonkarahisar halkını tanımlayabilir misiniz?
Halkımız soğuğu ile meşhur Afyon’un sıcak insanları. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesinin temellerinin atıldığı bu topraklarda yaşayanların torunları olarak, vatan toprağı, şanlı bayrağı ve diğer kutsalları için canını feda etmeye her zaman hazır olan Anadolu’nun vefakâr insanları diyerek tanımlayabiliriz.
– Yerli otomobil çalışmaları başladı, şu anda birçok şehrin siyasileri ve ileri gelenleri fabrikanın kendi şehirlerine kurulması için kamuoyu oluşturuyor. Sizin bu konuda bir girişiminiz var mı?
Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu öncülüğünde diğer milletvekillerimiz, bürokratlarımız, sanayici ve işadamlarımızla birlikte yer ve arsa tahsisi yapılmış, hazırlanan dosya Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın bilgisi dâhilinde ilgili Bakanlığa ve üretici babayiğitlere teslim edilmiştir.

AFYON KÜLTÜR
SOKAĞI KURULUYOR

-Sokak sağlıklaştırma tamamlandığında, bölgedeki tarihi sokakların turizme kazandırılması için yapılacaklar nelerdir?
Kentsel sit içerisinde Afyonkarahisar Belediyesi ile işbirliği içerisinde bir sokak tespit ederek bu sokağı “Afyon Kültür Sokağı” olarak turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Bu kültür sokağında Afyonkarahisar’daki keçeciler, ebru ve hat sanatçıları, küçük sanat galerileri, halı, kilim ve her türlü hediyelik eşya satan dükkânlar, iğne oyası yapan kadınlar, vb. ürünlerini sergileyip satış imkânı bulacaklar. İlimize gelen ziyaretçi sayısı artarken ilimizin tanıtımına katkıda bulunmuş olacağız.
– Afyonkarahisar’da kurumların yaptığı sosyal projeler sizce yeterli mi?
Sosyal Devlet ilkesiyle insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için gerçekleştirilen projeler hiçbir zaman yeterli değildir. Vatandaşlarımız her zaman daha iyisine layık olduğu için biz de sosyal projelerimiz nasıl arttırılabilir, onun çabası içerisindeyiz.
– Afyonkarahisar Belediyesi ile birlikte yürüttüğünüz sokak sağlıklaştırma çalışmaları ne aşamada?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün, 2015 yılı bütçesinden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ödenek gönderilmiş olup, Valiliğimizce 28.02.2017 tarihinde işin ihalesi yapılmış, 16.03.2017 tarihinde yüklenici firmaya yer teslimi yapılmıştır. Restorasyon çalışmaları proje kapsamında 3 aks üzerinde toplam 41 adet imar adası içerisinde yapılacaktır. 185 adet imar parseli içerisinde bulunan yaklaşık 180 adet tescilli ve tescilsiz yapılarda basit onarım türünde restorasyon çalışmaları başlamıştır. Bu yılsonuna 2017 yılı sonuna kadar 49 evin restorasyonunun bitirilmesi hedeflenmektedir. Çalışmalar 2019 yılsonuna kadar devam edecektir.

AFJET İYİ BİR KONUMDA

–AFJET çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz? İleride AFJET ile ısınma alanını genişletmeyi düşünüyor musunuz?
Jeotermal kaynak yenilenebilir enerji kaynağı olmakla birlikte uygun reenjeksiyon şartları sağlandığında ve rezervuarın kendini yenilemesiyle sonsuz bir enerji kaynağıdır. Bunu yaparken üretim ve reenjeksiyon dengesini çok iyi analiz etmek ve buna göre projeler yapmak gerekmektedir. Bundan dolayı Afjet, 2010 yılında yaptığı projeye uygun olarak şuan itibariyle konut ısıtmasında 24.900 KE (Konut Eşdeğer) bölgesel ısıtmaya ulaşmasının yanında yaklaşık 7.000 yatak kapasitesine sahip termal otellerin ısıtma ve kullanım suyunu sağlamaktadır. Buna ilave olarak; 300 dönüm sera ısıtması ve atıl enerjiden de 3,2 MWh elektrik üretimi yapmaktadır. Sahanın yenilenebilir ve sürdürülebilirliği açısından önümüzdeki 3 yıl içerisinde saha gözlem ve testleri tamamlanana kadar ilave yatırım ve gelişim düşünülmemektedir.

Bakmadan Geçme