• Haberler
  • Genel
  • Afyon süt, kırmızı et ve yumurta üretiminde Türkiye birincisi

Afyon süt, kırmızı et ve yumurta üretiminde Türkiye birincisi

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, ilin 400 bin ton süt, 23 bin ton kırmızı et ve yumurta üretimiyle Türkiye birincisi olduğunu söyledi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sultandağı Meslek Yüksekokulu (MYO) ile Sultandağı Ziraat Odası işbirliğiyle okulun konferans salonunda düzenlenen “http://m.kocatepegazetesi.com/”Tarım Kredileri”http://m.kocatepegazetesi.com/” konulu panelde, [&hellip]

Afyon süt, kırmızı et ve yumurta üretiminde Türkiye birincisi

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, ilin 400 bin ton süt, 23 bin ton kırmızı et ve yumurta üretimiyle Türkiye birincisi olduğunu söyledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sultandağı Meslek Yüksekokulu (MYO) ile Sultandağı Ziraat Odası işbirliğiyle okulun konferans salonunda düzenlenen “http://m.kocatepegazetesi.com/”Tarım Kredileri”http://m.kocatepegazetesi.com/” konulu panelde, Afyonkarahisar’ın verimli toprakları ve üretim çeşitli-liğiyle tarım kenti olduğunu söyledi.
Afyonkarahisar’ın şu ana kadar 95 milyon dolar tarım ürünleri ihracatı olduğunu ve yıl sonu itibarıyla bu rakamın 105 milyon doları bulacağını belirten Erdurmuş, şöyle konuştu:
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Afyonkarahisar, 400 bin ton süt, 23 bin ton kırmızı et ve yumurta üretimiyle Türkiye birincisidir. Bununla beraber hayvancılıkla uğraşan 60 bin işletme bulunuyor. Hedefimiz sağladığımız kredilerle işletme yapımızı büyütüp dünyayla rekabet edebilir duruma gelmektir. Gıdaları ‘ne üretirsen üret’ mantığıyla değil ‘sağlıklı ve güvenli üret’ mantığıyla üretmeliyiz. Bakanlığımız tarafından Ziraat Bankası üzerinden hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerde faizsiz kredi imkanları verilmektedir. Kırsal kalkınmayı destekleme fonlarından yüzde 50 makine ve ekipman desteği, gerçek kişilerde 150 bin TL, tüzel kişilerde ise 600 bin TL hibe destekleri verilmekte, özellikle damlama sulama yatırımlarında Sultandağı’nda 5 proje yatırımı gerçekleştirildi. Bir soğuk hava deposu yapımı tamamlandı ve hizmete açıldı. Ayrıca TARSİM kanalıyla üreticilerimizin tarım sigortaları primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmaktadır.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Türkiye’ye dünyanın 7. büyük tarım ekonomisi”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Garanti Bankası Tarım ve Kırsal Sektör Danışmanı Bora Sürmeli de son yıllarda tarımsal ekonomide ciddi ilerlemelerin olduğunu ve özel bankaların Anadolu’da yeni şubeler açtığını belirtti.
Tarım sektörünün 10 yılda önemli büyüme oranlarına ulaştığına dikkati çeken Sürmeli, şunları söyledi:
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Ekonomik kriz dönemlerinde diğer sektörlerde gerileme yaşanırken tarım sektöründe büyüme görüldü. İnsanoğlunun tarıma muhakkak ihtiyacı var. Türkiye’ye baktığımızda dünyanın 7. büyük tarım ekonomisi. Geçtiğimiz yıl Dünya Bankası verilerine göre 6. sıraya yükseldi. Fındık, kestane, kayısı, incir, zeytin ve çay gibi ürünlerde ciddi anlamda ihracat kalemlerimiz bulunuyor. Önemli artışlar ve çeşitlilik söz konusu. Tarım ürünleri enerji ile birlikte en önemli stratejik sektör haline geldi. Önümüzdeki yıllarda tarım ve gıda savaşları çıkacağı söyleniyor. Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 8,4’ünü tarım oluşturuyor. Kişi başına gelir 3 bin dolara ulaştı. Nüfusumuzun yüzde 25’i tarım ve hayvancılık sektörlerinde istihdam ediliyor.”http://m.kocatepegazetesi.com/” (AA)

Bakmadan Geçme