Afyon sınırı 9 kez aştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Şahin, hava kirliliği iddialarına cevap verdi. Ekim-Kasım ayları 2011 verilerinin 2010 verilerinden daha düşük olduğunu kaydeden Şahin, Partikül maddede en yüksek kısa vade sınır değerinde Afyonkarahisar’da Ekim ayında 9 kez sınırın aşıldığını söyledi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Şahin ve Çevre Etki [&hellip]

Afyon sınırı 9 kez aştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Şahin, hava kirliliği iddialarına cevap verdi. Ekim-Kasım ayları 2011 verilerinin 2010 verilerinden daha düşük olduğunu kaydeden Şahin, Partikül maddede en yüksek kısa vade sınır değerinde Afyonkarahisar’da Ekim ayında 9 kez sınırın aşıldığını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Şahin ve Çevre Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenleyerek, Ankara’da hava kirliliği iddialarına cevap verdi.
Türkiye genelinde katı yakıtların denetlenmesiyle ilgili olarak 16 büyükşehirin 11’inde ve geri kalan 65 şehrin 28’inde belediyelere yetki devri yaptıklarını söyleyen Şahin, “Yetki devri yapılan belediyelerin uygunsuz yakıtların ve yakma sistemlerinin denetimi, baca temizliği, baca bakım ve onarımının zamanında yapılması, hava kirliliğinin önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Herhangi bir yerleşim yerinde birkaç saat veya gün sınır değerlerinin aşılmasıyla o ilde hava kirli-liği vardır demek yanlış olur. Herhangi bir tedbir alınmasın demek de yanlış olur. Sonuç olarak tüm paramet-reler ve ortalamalar değerlendirildiğinde ülke genelinde hava kirliliği geçen yıla oranla azalma göstermektedir. Bununla birlikte tüm tarafların özellikle sınır değer ve eşik değerlerinin günlük aşıldığı illerde konu valiliklerce hassasiyetle takip edilmelidir. Vatandaşlarımız da kömür alırken, kaliteli kömür alması, en iyi yanmanın sağlanacağı yakma sistemini alması, yakıt dışında atık ve artıklar yakmaması ve uyarılara uyması gerekmektedir” diye konuştu.
Partikül ölçümlerinde ise Kasım ayında sadece 9 istasyonda 2010 yılı aynı dönemine göre artma meydana geldiğini ifade eden Şahin, 38 istasyonda azalma olduğunu kaydetti. Şahin, “Partikül maddede en yüksek kısa vade sınır değeri aşımları (180 mikrogram/metreküp), Ekim ayında Afyon (9), Ankara (Sıhhiye-7), Batman (5), Kasım ayında Ankara (Sıhhiye-15) Hatay İskenderun (15) ve Düzce de (12) gerçekleşmiştir. PM10 ve SO2 için uyarı eşik değerlerinin aşılma değerlerine bakıldığında, Ekim-Kasım ayları 2011 verileri 2010 verilerinden daha düşüktür” diye konuştu. (AA)

Bakmadan Geçme