Afyon satranca doydu – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’da geçen hafta sonu düzenlenen satranç turnuvalarında çok sayıda sporcu mücadele etti Geçen hafta sonu düzenlenen yarışmalarla Afyonkarahisar adeta satranca doydu. Polis teşkilatının kuruluş yıldönümü dolayısıyla 9 Nisan Cumartesi günü Polis Meslek Yüksek Okulu'nda düzenlenen '166. Yıl Dostluk Satranç Turnuvası'na 200'den fazla yarışmacı katıldı. İl merkezindeki ilk ve orta dereceli okul öğrencilerinin yanı sıra öğrenci [&hellip]

Afyon satranca doydu

Afyonkarahisar’da geçen hafta sonu düzenlenen satranç turnuvalarında çok sayıda sporcu mücadele etti

Geçen hafta sonu düzenlenen yarışmalarla Afyonkarahisar adeta satranca doydu. Polis teşkilatının kuruluş yıldönümü dolayısıyla 9 Nisan Cumartesi günü Polis Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen “166. Yıl Dostluk Satranç Turnuvası”na 200’den fazla yarışmacı katıldı. İl merkezindeki ilk ve orta dereceli okul öğrencilerinin yanı sıra öğrenci velileri ve PMYO öğrencilerinin de yarışmacı olarak yer aldığı turnuva Küçükler, Yıldızlar ve Gençler kategorilerinde gerçekleştirildi.
Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Polis Meslek Yüksek Okulu işbirliği ile düzenlenen ve Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ile Türkiye Satranç Federasyonu Afyonkarahisar İl Temsilciliği’nin organizatörlüğünde yapılan turnuvanın direktörlüğü Kuddusi Kızılkaya, başhakemliği ise Mehmet Aytekin tarafından yürütüldü. Hakem heyeti ise şu isimlerden oluştu: İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Musa Kılıç, Eralp Akar, Mustafa Karaman, Murat Çekiç, Mutlu Yolal, Ahmet Akın, Ebubekir Çalışkan.
Polis Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda beş tur üzerinden İsviçre sistemine göre yapılan ve son derece çekişmeli geçen turnuvada Küçükler kategorisinde dereceye giren oyuncular şöyle sıralandı:
Işıklar Şeker İlköğretim Okulu’ndan Burak Aras beş puanla birinci, 27 Ağustos İÖO’dan Sabri Birlik aynı puanla ikinci, dörder puan alan PMYO’dan Ahmet Sarıkoç üçüncü, Sacit Alp Sarıkoç (Yunus Emre İÖO) dördüncü, Kuddusi Göktaş (Sadıkbey İÖO) beşinci, Ali Tunahan Dağbaşı (Ş. Karahisari İÖO) altıncı.
Yıldızlar kategorisinde ilk altı dereceye giren oyuncular da şunlar:
1. Celalettin Kızılkaya (Ticaret Borsası İÖO-5 puan), 2. İhsan İstek (H. Ahmet Yesevi İÖO-4 puan), 3. Ali İstek (H. Ahmet Yesevi İÖO-4 puan), 4. Burak Kartop (Kasımpaşa İÖO-3,5 puan), 5. Ahmet Arslan (A.Teknik ve EML- 3,5 puan), 6. Ömer Kartal (Cumhuriyet Anadolu Lisesi-3,5 puan).
Gençler kategorisindeki ilk altı oyuncu ise şöyle belirlendi:
PMYO’dan İsmail Şahin 5 puanla birinci, Selahattin Bilgen dört puanla ikinci, gene dörder puanla Ş. Karahisari İÖO’dan Ahmet Üyümez üçüncü, Mareşal F. Çakmak İÖO’dan Orhan Eyigün dördüncü, PMYO’dan Emre Fazıl Akgül beşinci, Gazi Tek. EML’den Mustafa Ademoğlu ise 3,5 puanla altıncı.
10 Nisan günü Polis Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen törenle, turnuvaya katılan ve dereceye giren her kategorinin birincisine bir adet çeyrek altın, ikincisine bir adet saat ve üçüncüsüne gömlek, 4, 5 ve 6. sırayı alan yarışmacılara ise birer adet satranç takımı, ayrıca her kategorinin birincisine altın madalya, ikincisine gümüş madalya üçüncüsüne de bronz madalya verildi.
Belediye Turnuvası kıran kırana geçti
Öte yandan Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 10 Nisan Pazar günü düzenlenen Okullararası Takım Turnuvası genç beyinlerin mücadelesine sahne oldu.
Türkiye Satranç Federasyonu İl Temsilciliği’nin katkılarıyla üç kategori üzerinden yapılan turnuvaya il ve ilçelerdeki ilköğretim okullarıyla liseler takım halinde katıldı. Turnuvada küçükler, yıldızlar ve gençler kategorisinde 244 sporcu kıyasıya bir mücadele örneği gösterdi.
Gençlerimize sporu sevdirme ve özellikle beyin sporunu teşvik etme amacıyla geçtiğimiz yıl birincisi düzenlenen satranç turnuvasının ikincisi Belediye Sosyal Tesisleri’nde üç kategori halinde gerçekleştirildi.
İsviçre sistemine göre ikişer turlu takım yarışması şeklinde yapılan turnuvanın teknik direktörlüğünü Kuddusi Kızılkaya, başhakemliğini ise İsmail Hakkı Nakilcioğlu yürüttü. Yarışmalarda Murat Kutlu, Musa Kılıç, Mehmet Gelişgen ve Hayrani Genç hakem olarak görev aldı.
Turnuva sonunda ilk üç dereceyi paylaşan okullar şöyle belirlendi:
Küçükler kategorisi:
1. Çay Atatürk İÖO, 2. Çay Kurtuluş İÖO, 3. 27 Ağustos İÖO (dörder puan)
Yıldızlar kategorisi:
1. Kurtuluş İÖO, 2. Yüksel Varlı İÖO (dörder puan), 3. Kasımpaşa İÖO (iki puan).
Gençler kategorisi:
1. Gazi Anadolu Teknik Lisesi (dört puan), 2. Cumhuriyet Anadolu Lisesi, 3. Teknik Lise ve EML (ikişer puan).
Geleneksel hale getirilecek
Belediyespor Kulübü İdarecisi İbrahim Yılmaz, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ikincisi düzenlen satranç turnuvasının bundan sonra geleneksel nitelik kazanacağını ifade ederek turnuvaya katılan tüm sporculara ve görev alan hakem heyetine teşekkür etti. Yılmaz; “Belediye Başkanımız Burhanettin ��oban’a da vermiş olduğu destekten dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.
7-8 Mayıs 2011 ve 28-29 Mayıs 2011 tarihlerinde tekrarlanacak olan turnuvalar sonunda her kategoride dereceye giren ilk üç takıma madalyalar verilirken turnuvaya katılan tüm sporculara da çeşitli hediyeler takdim edilecek.

Bakmadan Geçme