• Haberler
  • Genel
  • Afyon sağlıklı yaşam merkezi Türkiye'ye model

Afyon sağlıklı yaşam merkezi Türkiye'ye model

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, sadece Afyonkarahisar'da uygulanan egzersiz programının obezite ile mücadele de alternatif bir yöntem olduğunu fizyoloji kongresinde anlattı. Akgün, egzersiz programının uygulandığı Sağlık Yaşam Merkezi'nin Türkiye'ye örnek olacağını vurguladı. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Hacettepe Üniversitesi fizyoloji kongresine kurum olarak verdikleri iki ayrı bildirinin detaylarını anlattı TÜRKİYE'DE TEK AFYON'DADr. Lütfi [&hellip]

Afyon sağlıklı yaşam merkezi Türkiye’ye model

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, sadece Afyonkarahisar’da uygulanan egzersiz programının obezite ile mücadele de alternatif bir yöntem olduğunu fizyoloji kongresinde anlattı. Akgün, egzersiz programının uygulandığı Sağlık Yaşam Merkezi’nin Türkiye’ye örnek olacağını vurguladı. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Hacettepe Üniversitesi fizyoloji kongresine kurum olarak verdikleri iki ayrı bildirinin detaylarını anlattı

TÜRKİYE’DE TEK AFYON’DA
Dr. Lütfi Akgün, Halk Sağlığı Afyonkarahisar Müdürlüğü olarak Hacettepe Üniversitesi Fizyoloji kongresine biri sözlü diğeri poster çalışması olmak üzere iki ayrı bildiri sunulduğunu kaydetti. Sözlü bildiride Afyonkarahisar’da 2008 yılından beri uygulanan çalışmadan söz eden Dr. Akgün; “Obezite Merkezi Egzersiz Polikliniğinde bir program uyguluyorduk. Bu programın bilimsel temellerini fizyoloji kongresinde Türkiye’nin dört bir yerinden gelen egzersiz duayeni uzmanlara uyguladığımız programı anlattık. Bizim yapmış olduğumuz bu çalışma Amerikan Spor Derneği’nin kriterlerine dayanarak hazırlanmış bir projedir. Bu çalışma Türkiye’de tek Afyon’da uygulanıyor. Biz burada bunun bilimsel temellerini insanlara anlatarak ikna ederek çalışmanın kurumsallaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Şişmanlıkla mücadele edelim deniliyor. Ama mücadele şeklinin cevabı yok. Şişmanlık bir halk sağlığı sorunudur.” dedi.
300 HOCAYA HİTAP EDİLDİ
Şişmanlıkla mücadelede kullanılacak bir silah olarak geliştirdikleri egzersiz programının insanlara anlatılması gerektiğini bildiren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, fizyoloji kongresinde ilk bildiri de Afyonkarahisar’da Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin faaliyetlerini anlattıklarını söyledi. Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin kurulup, hasta kabulüne başlandığını aktaran Dr. Akgün; “Çalışmalarımızı bildiri haline getirerek Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde insanların beslenmeleri, hareketlerinin düzenlenmesi, devamlılığının sağlanması, motivasyonun arttırılacağı eğitimlerin ne şekilde verileceğini anlattık. Bunun dışında Annelik Okulumuzda da doğum öncesi ve sonrası gebelik egzersizliklerimizi içeren bir poster bildirisi hazırladık. Sözlü bildirimizin yanı sıra posteri de kongre de sunduk. Yaklaşık 300 hocamıza Afyon’da yapmış olduğumuz egzersiz reçetelendirmesini anlattık. Alternatif bir metodu bilim insanlarına sunduk.” diye konuştu.
SUNUM BEĞENİ
TOPLADI
Sağlık sorunu olan şişmanlığın insanlara maliyet getirmeden, zorluk çıkarmadan, sağlık sorunu riski oluşturmadan etkili bir egzersiz reçetelendirmesin de bulunduklarını söyleyen Dr. Akgün; “Bizim egzersizimizin özelliği koşu ayarında olmasıdır. Tempolu, kademeli bir egzersiz uygularken, insanları koşturmuyoruz. Ama koşmuş kadar aktif bir enerji harcattırıyoruz. Biz fizyoloji kongresinde bunun bilimselliğini anlattık. Süresi itibariyle hareketlerin içeriği, vücut eklemleri ve kasların nasıl çalıştığını, egzersizin zamanlaması, egzersiz ortamının ayarlanması gibi unsurları anlattık. İki metrekarelik alanda insanların rahat hareket edebilecekleri alanda bu egzersiz programının yapılabileceğini bildirdik. Bu egzersiz programlarının uygulayan kişiler üzerinde farkındalık oluşturduğumuzu, sağlığın değerinin netleştiği ve pek çok hastalık tetikleyicisinin fazla kilolar olduğu bilincini aşıladığımızı aktardık. Sunumumuz bilim insanlarınca beğenildi.” şeklinde konuştu.
Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme