• Haberler
  • Gündem
  • Afyon sağlık turizminde medikal ve termal merkez olacak

Afyon sağlık turizminde medikal ve termal merkez olacak

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Sağlık Turizmi İhtisas Başkanlığı Sağlık Turizmi Çalıştayına Afyonkarahisar ev sahipliği yaptı. Çalıştay hafta sonu Korel Termal Otel'de gerçekleştirildi.'TERMAL KÜR MERKEZLERİ GEREKLİ'Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra toplantının açılış konuşmasını TÜRSAB Sağlık Turizmi İhtisas Başkanı Halil Yılmaz yaptı. Birlik üyelerini doğal termal kaynakları ile şifa veren kent Afyonkarahisar'da misafir etmekten [&hellip]

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Sağlık Turizmi İhtisas Başkanlığı Sağlık Turizmi Çalıştayına Afyonkarahisar ev sahipliği yaptı. Çalıştay hafta sonu Korel Termal Otel’de gerçekleştirildi.
“TERMAL KÜR MERKEZLERİ GEREKLİ”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra toplantının açılış konuşmasını TÜRSAB Sağlık Turizmi İhtisas Başkanı Halil Yılmaz yaptı. Birlik üyelerini doğal termal kaynakları ile şifa veren kent Afyonkarahisar’da misafir etmekten mutluluk duyduklarını söyleyen Yılmaz, “TÜRSAB Sağlık Turizmi İhtisas Başkanlığı olarak sağlık turizminin tüm segmentlerinde sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bağlı seyahat acentalarımızın uluslararası net worklerinin ve organizasyonel süreçlerin yasal zemine uygun yapılması noktasında çok ciddi katkıları bulunmaktadır. Bu çalıştayı ülkemizdeki mevzuat ve sahada yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili değerli katılımcılarımız ile gerçekleştireceğiz. Kurulan Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi yapılanması da bu noktada büyük önem taşımaktadır. Termal Sağlık Turizmini geliştirmek için yerel yöneticilerimize, politikacılarımıza, konaklama merkezlerimize, tedavi kuruluşlarına ve seyahat acentalarımıza çok iş düşmektedir. Termal Sağlık Turizminde dünyanın en yüksek potansiyeline sahip Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Almanya örneklerinde olduğu gibi ‘Termal Kür Merkezlerimizin’ oluşturulması noktasında hep birlikte eşgüdümlü çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Çalıştayımızın ülkemizde ilgili tüm sağlık turizmi paydaşlarına ışık tutması ve oluşturduğumuz sinerji ile aktif, hızlı çalışmalara yol göstereceği hususundaki inancım ile hayırlı olmasını dilerim.” dedi.
“TÜRKİYE SAĞLIK TURİZMİNDE DE ÖNDE”
TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, dünya da turizm hareketi ve ekonomisinin hızlı şekilde büyüdüğünü, Türkiye de dah ada hızlı büyüme yaşandığını kaydetti. Turizmdeki rekabetinde her geçen gün daha da arttığına temas eden Bağlıkaya, “Sahip olduğu değerleri tanıtabilen, sunduğu ürünlerle fark yaratan destinasyonların öne çıktığı bir dönemdeyiz. Yabancı ziyaretçi sayısında elde ettiğimiz başarıyı turizm gelirleri bakımından da elde etmek için kitle turizminin yanında katma değeri yüksek turizm çeşitlerine de ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunlardan birisi, belki de en önemlisi sağlık turizmidir. Türkiye; denizi kumu güneşi, tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ile turist çeken bir ülke olduğu kadar son yıllarda yapılan yatırımlar neticesinde sağlık turizmi alanında da öne çıkan destinasyonlardan biri haline geliyor.” diye konuştu.
“AFYON TERMAL TURİZMDE ÖNE ÇIKTI”
Sağlık Turizmi denince genellikle akla ilk gelenin “Medikal Turizm” olduğuna değinen Bağlıkaya, “Oysa sağlık turizminin Wellnes, Spa, Termal, İleri Yaş gibi pek çok bileşenleri ve alt başlığı var. Ülke olarak, tıbbi tedavi alanında ki gelişmelerin yanı sıra ‘Termal Sağlık Turizmi’ alanında da önemli bir potansiyele sahibiz. Sıcaklıkları 20 santigrat derece ile 110 santigrat derece arasında değişen bin 500 civarında doğal termal su kaynağımız ile jeotermal kaynakları açısından Avrupa da birinci, dünyada 7’nci sırada yer alıyoruz. Kaynak zenginliğinin yanı sıra; Termal sularımız, debileri, sıcaklıkları, fiziksel, kimyasal ve tedavi özellikleri itibariyle üstün özelliklere sahip, bu potansiyeli iyi değerlendirerek çok önemli bir mesafe kat edebiliriz. Ülkemizde termal tesisler ve kaplıcalardan faydalanan yabancı ziyaretçi sayısı 2018 yılında 600 bini aştı. Özellikle Afyonkarahisar bu anlamda son yıllarda ön plana çıkan önemli destinasyonlarımızdan biri konumunda bulunuyor.” şeklinde konuştu.
“3. YAŞ TURİZM ÖNEM KAZANDI”
Geçen yıl sonunda Afyonkarahisar genelinde ki turistik tesislere konaklama amaçlı giriş yapan kişi sayısının bir milyonu aştığını kaydeden Bağlıkaya, “Afyonkarahisar genelinde ki turistik tesislere geçen yıl sonu itibariyle sayısı bir milyonu aşan ziyaretçilerin önemli kısmını Türkler oluşturuyor. Yabancı ziyaretçilerin ilgisini arttırmamız gerektiğini de unutmamalıyız. TÜRSAB olarak ülkemizin sağlık turizmi potansiyelini her mecrada tanıtmak için biz de gayret sarf ediyoruz. Bu yönde ki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Küresel Sağlık Enstitüsü (GW) verilerine göre, 2017 yılı itibariyle termal ve mineral kaynaklar pazarının küresel büyüklüğü 56 milyar dolar civarında, bunun 37 milyar dolarlık bölümünü Spa Hizmetinde bulunduğu termal hizmetler oluşturdu. TÜRSAB olarak sağlık turizmi alanında ki gelişimi desteklemek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor ve 3’ncü yaş turizmi olarak adlandırılan turizm potansiyeli de önem kazanıyor. Yatırım ve hazırlıklarımızı ‘3’ncü Yaş Dönemi’ olarak nitelendirilen dönemde bulunan özellikle gelişmiş ülkelerde ki insanları dikkate alarak yapmalıyız. Kurumlar arası işbirliği ve işbölümü anlamında çözümler üreteceğimize inandığım çalıştayımızın verimli geçmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“5 MİLYAR DOLARLIK KAZANÇ VAR”
USHAŞ (Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.) Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya yaptığı konuşmada, sağlık turizminin çok önemli olduğunu söyledi. Sağlık turizminin Türkiye’nin en başarılı, en rekabetçi en önemli sektörlerinden bir tanesi olduğuna değinen Kılıçkaya, “Doktorlarımız, hastanelerimiz özellikle son dönemde hem özel sektör hem de kamunun ortaya koyduğu şehir hastaneleriyle birlikte çok önemli bir noktadayız. 9 şehir hastanesi açtık. Bu yatırımlarımıza eşlik eden ülkemizde çok önemli turizm aktivitelerimi, termallerimiz var. Sağlık turizminde ki başarımızı daha da ileriye taşıyabiliriz. Şu anda yaklaşık 500 bin hasta ülkemizi ziyaret ediyor. Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir kazancımız var. Bunu 20 milyar dolara ve 5 milyon hastaya çıkarmamız mümkündür. USHAŞ’ın kurulma amaçlarından bir tanesi de budur. USHAŞ kanunla kurulmuş bir şirkettir. Sağlık turizminde özellikle merkez olması beklenen ve bir çok yetkiyle donatılan bir şirkettir. Bu şirketle termal, ileri yaş bakımını ileri noktaya taşımak için gayret göstereceğiz.” ifadelerine yer verdi.
“İLK İŞ USHAŞ’I KURMAK OLDU”
AK Parti Bursa Milletvekili Op. Dr. Mustafa Esgin, TBMM’nin tatil döneminde çıkardığı ilk kanunlardan bir tanesinin USHAŞ’ın kurulma süreci olduğunu belirtti. Çalışmalarına başlayan şirketin günümüzde sektörle birlikte sonuç odaklı bir yaklaşımda olduğunu belirten Esgin, “Sağlık Turizmi Çalıştay Toplantılarının hayırlı olmasını diliyorum. Sağlık turizmi ve ülkenin hedefleriyle ilgili cümleler kurarken, bu sürece nasıl gelindiğiyle ilgili birkaç cümleyi kurmadan geçmemek gerekiyor. 15 yılda hem kamu hem özelde sağlık sektöründe çok önemli adımlar atıldı. Bunları birkaç başlıkta toplamak mümkündür. Parçalı yapıyı ortadan kaldırdık. Değişik kurumların hastaneleri vardı. DDY, PTT, SSK gibi. Bunların hepsinin SKK’nın uhdesinde eş güdüm adını verdiğimiz bir organizasyonla Sağlık Hizmet Sunumunu tek çatı altında topladık. Sosyal Güvenlik Reformu ile finansmanını birbirinden ayırmış olduk. Şehir hastaneleri ile kamusal anlamda yapılan çalışmalar başarılı oldu.” ifadelerini kullandı.
“TURİZİMDE İLK AKLA GELEN AFYON”
Toplantının son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz yaptı. Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu belirten Tutulmaz şöyle konuştu:
“İlimiz neredeyse her gün bir konferans ya da çalıştaya ev sahipliği yapıyor.  Sağlık Turizmi Çalıştayı ilimiz için önemlidir. Afyonkarahisar hem Sağlık Turizmi açından hem de turizmin diğer alanları açısından önemli merkez. Bundan 10 yıl önce birisi bana Afyonkarahisar turizmin önemli merkezlerinden birisi olacak deseydi ben inanmazdım. Çünkü yaklaşık 37 yıldır buradan Ankara’ya gidiyorum. Yılda 5-6 kez yaptığım bu yolculukta hep Afyon’dan geçtim. Gördüğüm yer genelde lokum satıcıları ve alışveriş alanları. Şehir merkezine girmiyorduk bile. Ancak buraya Vali olarak atandığımda gördüm ki Afyonkarahisar’ın çok önemli turizm değerleri mevcut. Afyonkarahisar Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinde birisi olabilecek konumda. Hatta bu oldu diyebiliriz. Artık turizm denince akla ilk gelen il Afyon oluyor. Bu bizleri oldukça mutlu etti. Biz bu değeri hak ediyoruz.”
“HEDEFTA 75 BİN YATAK KAPASİTESİ VAR”
Afyonkarahisar’da 4 termal turizm bölgesi bulunduğunu belirten Tutulmaz şunları söyledi:
“Termal yatak kapasitemiz 27 bindir. On bir tane 5 yıldızlı otelimiz var. 4 yıldızlı otellerimiz de var. Aynı anda 27 bin kişi termal tesislerden faydalanabiliyor. Bu rakam çok önemli ama yeterli değil. Şuanda 12 bin yatak kapasiteli yeni tesisler inşaat aşamasında, ya da tamamlanma noktasındadır. 12 bin yatak kapasitesi de yolda. Kalkınma planlarında ilimiz adına ön görülen yatak kapasitesi 75 bindir. Bu demek oluyor ki biz henüz yolun yarısındayız. Mevcut yatak kapasitemiz kadar daha yatağa ihtiyaç var. Bazılarının da niteliklerinin artırılmasına ihtiyaç var. Bu bizim önümüzde büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.”
“SAĞLIK ENDÜSTRİ BÖLGESİ
İLAN EDİLECEK”
Termal turizmin yanında medikal sağlık turizm alanında da kentin önemli bir potansiyele sahip olmaya başladığını kaydeden Tutulmaz sözlerine şöyle devam etti:
“İki yıl önce AKÜ ikiye ayrıldı ve Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi adından yeni butik bir üniversitemiz kuruldu. Bu üniversitemizin kuruluş amacı da termal ve medikal sağlık turizmi alanında Afyon’u daha iyi bir konuma taşımaktır. Sağlık Turizmi alanında çalışmalar yapmak ve tıbbi medikal anlamdaki desteği sağlamak ta diğer bir amaç. Üniversitemiz çok yeni ama ilerleyen süreçte sağlık turizmi alanında daha aktif bir şekilde göreceğiz. Valilik olarak bizler üniversitemiz ve diğer kurumların işbirliği ile ‘Termal Kent’ Projemiz var. Bu proje kapsamında üniversitemiz yanında 750 dönümlük bir alan ayrıldı. Bu proje için yatırımla ilgili bazı kolaylıkların sağlanması açısından Sayın Cumhurbaşkanımıza bazı talepler iletildi. Önümüzdeki günlerde bazı kanuni düzenlemeler ile Sağlık Endüstri Bölgesi ilan edilerek ilave teşviklerle yeni yatırımlar sağlamaya çalışacağız. Bu proje ile günde 3 bin kişiye rehabilitasyon hizmeti verilebilecek bir kampüs oluşturulacak. Bu alanda çalışmalar hızla devam ediyor. Birkaç yıl içinde çözümlenecektir. Bu projeyi gerçekleştirebilirsek Afyon artık sağlık turizminin hem medikal hem de termal anlamda önemli ir merkezi olacak.”
“AFYON ÇANAKKALE KADAR BİLİNECEK”
Afyonkarahisar’ın tarihi önemini de değinen anlatan Vali Tutulmaz, ilin tarih açısından da kilit bir şehir olduğunu belirterek, “İlimizi zaferin merkezi olarak tanımlıyoruz. Zaferin kazanıldığı bölgelere yapılacak yeni projeler ile tarih açısından da önemli bir destinasyon merkezi olacağız. Afyon’da Çanakkale kadar bilinecek.” dedi.
Çalıştay açılış toplantısına; Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Bursa Milletvekili Op. Dr. Mustafa Esgin, USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, TÜRSAB Başkanı Firuz B. BağlıkayaTürsab Sağlık İhtisas Başkanı Halil Yılmaz ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme