• Haberler
  • Genel
  • Afyon sağlık turizminde markalaşmak için çok ideal

Afyon sağlık turizminde markalaşmak için çok ideal

Anemon Hotel'de düzenlenen Anadolu'nun Markaları Yarışması ilk tanıtım toplantısına katılan Yard. Doç. Dr. Fatoş Karahasan, dünyada sağlık ve güzellik turizminin geliştiğini belirterek Afyonkarahisar'ın bu açıdan çok şanslı olduğunu söyledi Finansbank, Capital ve Ekonomist Dergilerinin Anadolu'daki şirketlere özel yarışması 'Anadolu Markaları yarışması Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen toplantıyla başladı. Geçen yıl dünyayı etkisi altına alan krizden ABD'nin Avrupa'dan önce [&hellip]

Afyon sağlık turizminde markalaşmak için çok ideal

Anemon Hotel’de düzenlenen Anadolu’nun Markaları Yarışması ilk tanıtım toplantısına katılan Yard. Doç. Dr. Fatoş Karahasan, dünyada sağlık ve güzellik turizminin geliştiğini belirterek Afyonkarahisar’ın bu açıdan çok şanslı olduğunu söyledi

Finansbank, Capital ve Ekonomist Dergilerinin Anadolu’daki şirketlere özel yarışması ‘Anadolu Markaları yarışması Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen toplantıyla başladı. Geçen yıl dünyayı etkisi altına alan krizden ABD’nin Avrupa’dan önce çıktığını hatırlatan Finansbank Özel Bankacılık Müdürü Murat Sağman toplantıda yaptığı sunumda, bu durumun uzun vadede Dolar – Euro paritesine yansıyacağını ifade etti. Dolar’ın yükselmesini, Euro’nun ise düşmesini beklendiğini anlatan Sağman, Dolar – Euro paritesinin 1.20 seviyesinde olacağı tahmininde bulundu. Türkiye’de doların 1.60 kadar yükselmesi beklediğini de söyleyen Sağman, altında en yüksek fiyata ulaşmadığını, yükselmeyi sürdüreceğini belirtti. Afyonkarahisar gözlemlerini yazdığı sosyal paylaşım sitesinde Afyonkarahisar’la ilgili yazılan olumlu yorumları açıklayan Fatoş Karahasan ise, Afyonkarahisar’ın sağlık turizminde markalaşmak için en ideal şehirlerden biri olduğunu anlattı.
Afyon pek çok sektörde
faaliyet gösteren başarılı
şirketlere sahip
Finansbank sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri ile Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Anadolu Markaları Yarışması’nın beşincisi, Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen ilk bilgilendirme toplantısıyla başladı. İstanbul dışındaki illerde marka bilincini geliştirmeyi ve yerleştirmeyi hedefleyen proje kapsamında, en etkili markalaşma stratejileri ödüllendirileceği yarışmayı tanıtan Finansbank Perakende Bankacılık Şube Yönetimi ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Şenünal, Afyonkarahisar’ın da pek çok markası bulunduğunu hatırlattı. Yarışmaya yoğun katılım bekledikleri Afyon’un pek çok sektörde faaliyet gösteren başarılı şirketlere sahip olduğunu belirten Genel Müdür Yardımcısı Hakan Şenünal, “Birkaç yıl öncesine kadar Anadolu’da faaliyet gösteren firmalar markalaşmayı istiyor ancak bunu nasıl gerçekleştireceklerini bilmiyorlardı. Marka yaratmak ciddi bir çaba gerektiriyor. Bu yarışmayla geçen 4 yıl içinde Anadolu şirketlerinin marka olma çalışmalarına destek olduk. Bugüne kadar 16 ilde, 4 bin 200 firma ile bir araya geldik. Marka olmayı anlattık.” dedi.
Son katılım 31 Ocak 2011
Yarışmaya bu yıl çok daha fazla sayıda başvuru beklediklerini de anlatan Genel Müdür Yardımcısı Hakan Şenünal, yarışma kapsamında kurumsal ve ticari firmaların, ‘Büyük Şirketler’ ve ‘Küçük İşletmeler’ olmak üzere iki grupta değerlendirileceğini vurguladı. Büyük Şirketler kategorisinde ticaret, tarım, turizm ve imalat alt kategorilerinin her birinde en başarılı ilk 3 şirkete ödül verileceğini de söyleyen Hakan Şenünal, Küçük İşletmeler kategorisinde ise cirosu 10 milyon TL’ye kadar olan şirketlerin, markalaşma yolunda başarılı performans sergileyen ilk 3’ü seçilerek ödüllendirileceğini ifade etti. Şenünal, yarışmanın son katılım tarihinin 31 Ocak 2011 olduğunu da kaydetti.
Ateş, Afyon çok iyi bir
marka şehri olabilir
Bu yıl yarışmaya ve ilk toplantıya ayrı bir heyecanla hazırlandıklarına anlatan Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ise, ilk toplantının Afyonkarahisar’da yapılmasının önemine değindi. Afyonkarahisar’da çok iyi markalar olduğunu hatırlatan Ateş, “Anadolu’dan marka çıkmasının zor olduğunu söyleyenlere ben katılmıyorum. Avrupa ve Amerika’da ilginç örnekler var. Örneğin Finlandiya’da küçük bir kasaba marka olmak için kendi değerlerini araştırmaya başlamış. Marka olabilecek bir değerlerini bulamayınca yüzyıllardır devam eden bir geleneği dünya çapında tanıtmışlar. Erkekler o kasabada her yıl bir festivalde kucaklarında taşıyarak koşuyormuş. Şimdi bu yarışmaya dünyanın her yerinden binlerce kişi gidiyor. O küçük kasaba ünlü bir marka oldu. Anadolu’nun da marka özelliği kazanabilecek pek çok değeri var. Afyon çok iyi bir marka şehri olabilir. Umarım bu toplantı markalaşmayı düşünen firmalar için ufuk açabilir.” diye konuştu.
Euro düşecek, dolar yükselecek
Toplantıda küresel ekonomik kriz, krizin nedenleri, devam etkileri ve ekonomik öngörülerini paylaşan Finansbank Özel Bankacılık Müdürü Murat Sağman, Euro’nun düşeceğini Dolar’ın ise yükseleceğini beklediklerini açıkladı. 2011’de Dolar – Euro paritesinin 1.20 seviyesinde olacağı tahmininde bulunan Murat Sağman, Türkiye’de Dolar’ın 1.60 kadar yükselmesi beklediğini de söyledi. Altın fiyatlarının yükselmeyi sürdüreceğini de iddia eden Sağman, “Euro, Dolar paritesi hem Türkiye’yi hem de bir çok önemli ülkeyi etkiliyor. Biliyorsunuz önce dolar düştü. Şimdi yükseliyor. Bu Türkiye’yi ve Avrupa’yı da benzer etkiliyor. Biz gelecek dönemde gelecek sene Doların güçlenmesini bekliyoruz. Özellikle gelecek sene Doların Türk Lirası karşısında değerleneceğini ve 1.60 seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz. Çünkü ABD krizden Avrupa’dan önce çıktı. Avrupa da Euro aynı süreçte, tıpkı doların da önce yaşadığı düşüş gibi bir düşüş yaşayacak. Tahminen Euro–Dolar paritesi gelecek yıl 1.20 seviyesinde olur” şeklinde konuştu.
Altın yükselişini sürdürür
Altın fiyatlarının en yüksek seviyesine ulaştığı yorumlarını da yanlış bulduğuna değinen Murat Sağman, altının bir süre daha aralıksız yükselişini sürdürmesini beklediğini belirtti. İnsanların paraya güveninin olmamasının yanı sıra Çin’in politikalarının da altın fiyatlarını etkilediğine değinen Sağman sözlerini şöyle sürdürdü, “Altında biraz daha bir yükseliş bekliyoruz ancak ne-reye kadar gideceğini bilmiyoruz. Paralara karşı bir güvensizlik var. İnsanların elinde belirli bir para da var. Bu paranın gideceği çok fazla bir yer kalmadı. Üstelik altının şöyle bir avantajı var. Elde altın tutmanın hiçbir maliyeti yok. Arkasında handikap yaratacak bir devlet de yok. Altın en yüksek fiyatına ulaşıldı deniliyor. Oysa altın en yüksek fiyatına 1980’de ulaştı. Enflasyon da değerlendirildiğinde altının en yüksek noktasını görmemiz için 2100 dolar üstünün görülmesi gerekiyor. Kaldı ki altında bir de Çin faktörü var. Dünyanın bütün büyük merkez bankaları ellerinde rezervlerinin yüzde 10 civarında bir altın tutuyor. Ancak Çin’in altın seviyesi yüzde 2. Çin’in de bu rezervini yüzde 10 civarına çıkarması bekliyor. Bunun olması demek Çin dünyanın tüm altın üretimini 19 ay alması demek. Buna fonlar da eklendiğinde altının çıkışının süreceğini gösterir.”
Afyon, sağlık turizmi açısından çok gelecek vaat eden bir şehir
Afyonkarahisar’a gelir gelmez düzenli ve temiz bir şehre geldiğini fark ettiğini söyleyen Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr Fatoş Karahasan ise, yaptığı sunumda Afyonkarahisar’ın sağlık turizminde markalaşmak için ideal bir şehir olduğunu belirtti. Afyonkarahisar çok düzenli çok güzel bir şehir olduğunu kaydeden Fatoş Karahasan, “Ben çok beğendim. Twiter diye bir sosyal paylaşım sitesine Afyon’da olduğumu ve çok beğendiğimi yazdım. Hemen 4 tane mesaj geldi. ‘Çok güzel kampüsü var.’ ‘Sucuk yedin mi?’. ‘Harika bir caz festivali var’, ‘çok düzenlidir’ mesajları aldım.” dedi. Markalaşmanın 7 kuralını ve marka değeri olan dünya çapındaki şirketleri anlatan Karahasan sözlerini şu sözlerle tamamladı, “Afyon’u etkileyen bir konu da artık dünya çapında sağlık turizmi gelişiyor. Güzellik endüstrisi büyüyor. Dünyanın yaşlanan ve paralı kesimi bu konuya çok para harcıyor. Afyonda bu açıdan çok şanslı. Termali, temiz havası, el değmemiş doğası ile güzellik ve sağlık turizmi açısından çok gelecek vaat eden bir şehir burası. Hatta sağlık turizminde markalaşmak için çok ideal bir kent.”

Bakmadan Geçme