Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi kuruluyor

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığında, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Tasarıyı görüşmek üzere toplandı.Tasarının görüşmelerinde söz alan AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Türkiye’de üniversitelerin gelişme seyrine bakıldığında iyi sonuçlar çıktığını ifade etti.İsen, “Doğramacı’nın hatıralarına bakıldığında Hacettepe Üniversitesinin açılışına bile karşı [&hellip]

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığında, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Tasarıyı görüşmek üzere toplandı.
Tasarının görüşmelerinde söz alan AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Türkiye’de üniversitelerin gelişme seyrine bakıldığında iyi sonuçlar çıktığını ifade etti.
İsen, “Doğramacı’nın hatıralarına bakıldığında Hacettepe Üniversitesinin açılışına bile karşı çıkıldığını görüyoruz. Özal ile birlikte başlayan bilimin Anadolu’ya yayılması Türkiye için iyi sonuçlar verdi” dedi.
Anadolu’ya açılan üniversitelerin iyi performans sergilediğini belirten İsen, çok amaçlı, çok kampüslü üniversitelere yönelinmesi gerektiğini vurguladı.
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, ilkesel olarak itirazları bulunduğunu vurgulayarak, komisyon üyelerinin bir çoğunun, bu üniversitede çalışanların, bu tasarıdan etkileneceklerin düzenlemeden haberdar olmadığını savundu. İrgil, tartışma ortamı yaratılması, tasarıyla ilgili olanların da fikirlerinin alınmasını istedi.
Üniversitelerin anılarının, öykülerinin bulunduğunu aktaran İrgil, birden bire markaların adının bir günde değiştirilip, yok edilemeyeceğini bildirdi.
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, yükseköğretimle ilgili hayati kararlar almanın son derece kritik bir süreç olduğunu, rastgele, hızla yapılacak şeyler olmadığını söyledi.
İstanbul Üniversitesinin bölünemeyeceğini, bunun için hiçbir gerekçe bulunmadığını ifade eden Akaydın, hantal olmayan bir yapı sağlamanın düzenlemelerle mümkün olduğunu belirtti.
Akaydın, dünyada İstanbul Üniversitesi’nin 2-3 katı öğrencesi olan üniversiteler olduğuna işaret ederek, İstanbul Üniversitesi’nin bilime en çok katkı sunan tıp, eczacılık, orman fakültelerinin yeni kurulacak üniversiteye aktarılacağını anımsattı. Akaydın, yeni kurulacak İbni Sina Üniversitesi’nin tanınmasının ise uzun zaman alacağını vurgulayarak, üniversitelerin yaşlarıyla övündüğünü dile getirdi.
Akaydın, tasarının geri çekilmesini istedi.
CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, İstanbul’da 3 devlet, 65 vakıf üniversitesi olduğuna işaret ederek 65 vakıf üniversitesinin, üniversite eğitiminin özelleştirildiğinin, kazanç kaynağı olduğunun, ranta dönüştüğünün göstergesi olduğunu savundu.
Türkiye’de üniversiteli işsizlik oranının yüzde 30 olduğunu iddia eden Usluer, “Biz üniversite diplomasını insanlar iş bulsun diye mi yoksa ceplerinde bir kenarda diploması olsun diye mi veriyoruz?” diye sordu.
Usluer, “Bu tasarı yasalaştığında, 2017-2018 yılının sonunda bu üniversitelerde okuyan kişiler, şu üniversiteye dahil olacak diyoruz. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde okuyan öğrenci, yeni açılan İstanbul İbni Sina Üniversitesine dahil olduğunda diploması İstanbul mu yoksa İbni Sina üniversitelerinden mi olacak? ” sorusunu yöneltti.
Usluer, tasarının reddedilmesi gerektiğini, yangından mal kaçırmayı bırakıp, akademisyen, ülkesini seven yurttaşlar gibi düşünmeleri gerektiğini kaydetti.
TASARI NELER GETİRİYOR?
Tasarıyla Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa), Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi adlarıyla 16 devlet üniversitesi kuruluyor.
Ayrıca, Ankara Medipol Üniversitesi, İstanbul Atlas Üniversitesi, Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi adıyla dört yeni vakıf üniversitesi açılıyor.
4 VAKIF ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR
Tasarıyla 4 yeni vakıf üniversitesi kuruluyor. Verilen önergeyle İstanbul Tuna Üniversitesinin adı İstanbul Atlas olarak değiştirildi.
Ankara’da Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından Ankara Medipol Üniversitesi, Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul Atlas Üniversitesi, İstanbul’da Hacegan Vakfı tarafından Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfınca İzmir Tınaztepe Üniversitesi kurulacak.
Verilen önergeyle kurulacak Konya Üniversitesinin adı Konya Teknik olarak değiştiriliyor. Konya Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesine bağlı Mühendislik, Mimarlık fakülteleri,Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun isimleri değiştirilerek bu üniversiteye bağlanacak.
Kütahya’da kurulacak Kütahya Sağlık Üniversitesinin adı da önergeyle Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak değişiyor. Kütahya Dumlupınar Üniversitesine ait bazı fakülte ve yüksekokulların da yer alacağı birimlerden meydana gelecek.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi kurulacak. Bu üniversite, İnönü Üniversitesine bağlı Su Ürünleri ve Ziraat fakülteleri, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve meslek yüksekokullarından oluşacak.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
(CERRAHPAŞA) KURULUYOR
İstanbul Üniversitesine bağlı Diş Hekimliği, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, İletişim, İşletme, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri ve Veteriner fakülteleri, adı Çapa Tıp Fakültesi olarak değiştirilecek İstanbul Tıp Fakültesi ile bazı meslek yüksekokullarından kurulması öngörülen İstanbul İbni Sina Üniversitesine yönelik önerge verildi.
Önergeyle üniversitenin adı İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) olarak değiştirildi. Bu üniversite, İstanbul Üniversitesine bağlı Cerrahpaşa Tıp, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakültelerinden oluşacak. Ayrıca üniversitede, yeni oluşturulacak Diş Hekimliği ve Eczacılık fakülteleri de olacak.
Ayrıca İstanbul Üniversitesine bağlı Sağlık Hizmetleri, Sosyal Bilimler, Ormancılık, Veteriner Fakültesi meslek yüksekokulları, Adli Tıp, Kardiyoloji, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz enstitüleri de yeni kurulacak üniversiteye geçecek.
İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Cerrahpaşa Tıp, Hemşirelik, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner fakülteleri anabilim dallarında öğrenim gören lisansüstü öğrenciler, Mimarlık Fakültesi anabilim dallarında, Eğitim Bilimleri Enstitüsünde öğrenim gören lisansüstü öğrenciler, İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bu eğitim öğretim dönemi sonrasından geçerli olmak üzere aktarılacak.
ÜNİVERSİTELER BÖLÜNÜYOR
Ankara’da Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulacak. Verilen önergeyle Gazi Üniversitesinden bu üniversiteye bağlanacak fakültelerde de değişikliğe gidildi.
Yeni üniversiteye, Gazi Üniversitesine ait Güzel Sanatlar, Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Polatlı Fen-Edebiyat, Polatlı İlahiyat, Sanat ve Tasarım, Turizm fakülteleri ile Tapu Kadastro Yüksekokulu, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Adalet Meslek Yüksekokulu, Polatlı Sosyal Bilimler Melsek Yüksekokulu, Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bağlanacak.
Daha önce Sakarya Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların da yer aldığı “Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi”; Mersin Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı “Tarsus Üniversitesi”; Karadeniz Teknik Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı “Trabzon Üniversitesi”; Erciyes Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı “Kayseri Üniversitesi”; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı “Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi”, Anadolu Üniversitesine bağlı bazı fakülte, meslek yüksekokulu ve enstitülerin yer aldığı “Eskişehir Teknik Üniversitesi”, Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı “Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi”, Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı “Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi”, Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı “Samsun Üniversitesi” açılacak.
Ayrıca Sivas’ta Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi,  Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de yeni kurulacak üniversiteler arasında yer alacak.
MİLLETVEKİLLERİNDEN DE KUTLAMA
Afyonkarhisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilgili kanun teklifi verilince AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu ÖZkal ile AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da birer mesaj yayınladılar. Özkal mesajında, “20 Yeni üniversite kurulmasını öngören tasarının, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edilmesiyle Afyon’a ikinci üniversite kurulması yolunda ilk adım atıldı. Tasarıyı önümüzdeki günlerde yasalaştırarak Afyonkarahisarımız’a ikinci ilim yuvası bacasız fabrika müjdesini vereceğiz” dedi. Özkal kendi memleketi olan Bolvadin ilçesine de yeni Meslek Yüksek Okulu kurulacağını müjdeleyerek, “Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı olarak Bolvadin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurulması TBMM Milli Eğitim Komisyonundan geçti. İlçemize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise “Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulma önergesi Milli Eğitim Komisyonunda kabul edildi. Av Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bakanlarımıza, komisyon üyeleri ile YÖK’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“AFYON SBÜ TÜRKİYE’NİN
EN GÖZDE ÜNİVERSİTESİ OLACAK”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bugün sizlere çok önemli bir müjde vermenin mutluluğunu yaşıyorum. Malum olduğu üzere Afyonkarahisar’ın büyük hedefleri arasında ikinci üniversitenin kurulması vardı. İşte bu hedefi gerçekleştirmek için büyük bir adım atıldı. Sayın Cumhurbaşkanımıza Miraç Gecesi arz etmiştim. ‘Sayın Cumhurbaşkanım Afyonkarahisar’a Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kurulması için talimat vermenizi istirham ediyorum.’ demiştim. Sağolsun Cumhurbaşkanımız bu sabah bana müjdeyi verdi. Önerge verildi, Sağlık Bilimleri Üniversitesiyle ilgili kurulum işlemleri başladı. Bundan dolayı çok önemli bir adım attık” dedi.
“Afyonkarahisar’ı sağlık turizminin merkezi aynı zamanda fizik tedavi, onkoloji, hematoloji alanlarında büyük bir merkez yapacağız” diyen Bakan Eroğlu açıklamalarına şöyle devam etti: “Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza söz verdim: ‘Sayın Cumhurbaşkanım Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Türkiye’nin en gözde üniversitesi olacak’ diye hep beraber söz verdik. Ben, valimizle, Milletvekillerimizle, belediye başkanımızla, rektörümüzle, il başkanımızla, hocalarımızla, tüm Afyonkarahisarlı kardeşlerimizle birlikte bunu başaracağımıza inanıyorum. Bu üniversitenin kazandırılmasında büyük emekleri olan başta büyük Afyonkarahisar sevdalısı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bir kere daha şükranlarımı arz ediyorum. YÖK Başkanımız Yekta Saraç hocamıza da ve milletvekillerimize de Hatice Özkal ve Ali Özkaya’ya gönülden teşekkür ederim. Rektörümüz Mustafa Solak’ta çok büyük gayret sarf etti ona da teşekkür ediyorum. Valimize, AK Parti İl Başkanımıza emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun inşallah. Bu çok büyük bir adımdır. Gerçekten bizim hasretle beklediğimiz bir hedefti, bu hedefi gerçekleştirmek için adım atılmasının mutluluğunu yaşıyorum” diye konuştu.
YENİ ÜNİVERSİTE’DE
HANGİ BÖLÜMLER VAR?
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin öğrenci ve fakülte sayısının fazlalığı ile üniversitenin mevcut birimleri ile birimlerin yerleşkeleri dikkate alınarak sağlık alanındaki birimlerin bir arada bulunmasının eğitim ve çalışmalarda daha aktif ve verimli olacağından sağlık ağırlıklı yeni bir üniversite kurulması amaçlandı.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, AKÜ’ye bağlı Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Tıp Fakültesi’nden oluşurken yine AKÜ’ye bağlı Afyon Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi adı altında Fakülte’ye dönüştürelerek yeni üniversiteye bağlanacak. AKÜ’ye bağlı hizmet veren Atatürk Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu ile yeni kurulacak olan Bolvadin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Şuhut Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da yeni Kurulan Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlanacak. Afyon SBÜ’ye bağlı olarak Lisansüstü Eğitim Enstitüsü de oluşturulacak.

Bakmadan Geçme