Afyon Polisi 2 Suç Örgütünü Çökertti

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri başarılı operasyonlar sonucu 2 suç örgütünün çökertilmesini sağladı

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü kapılarını gazeteniz Kocatepe okurlarına açtı. Polis Memuru İbrahim Demirbaş, şubenin tüm birimlerinin çalışma ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü kısaltmasının KOM olduğunu belirten İbrahim Demirbaş, Afyonkarahisar KOM’un 1998 yılında teşkilatlandığını dile getirdi. Demirbaş, “Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı taşra teşkilatlanması olarak 1998 yılında Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü’nde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak kurulan ve 11 büro ile faaliyetlerine devam etmektedir.” dedi.

 

Afyon Polisi 2 Suç Örgütünü Çökertti

 

“SUÇ ORGANİZASYONLARIYLA MÜCADELE EDİLİYOR”

İbrahim Demirbaş, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün (KOM) temel amacının doğrudan kamu otoritesini hedef alan, toplumun barış ve huzurunu bozan ve ülkenin demokratik ve sosyo-ekonomik yapısına büyük zarar veren suç organizasyonları ilk mücadele ile toplumun geleceğe güven ile bakabilmesi için büyük önem arz ettiğini belirtti. Demirbaş, “KOM; başta kaçakçılık suçları olmak üzere; her türlü sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçları, silah-mühimmat ve tarihi eser kaçakçılıkları, yolsuzluk, kara para aklama, bireysel ve özel sektör yolsuzlukları ile son günlerde önemini ve etkilerini daha yakından izlediğimiz organize suçlarla mücadele görevini üstlenmektedir.” diye konuştu.

“YÜZLERCE KAÇAK PURO, KİLOLARCA TÜTÜN, AKARYAKIT, MAKARON YAKALANDI”

Afyonkarahisar KOM Şube Müdürlüğü birimlerinin yürüttüğü çalışmaları anlatan Demirbaş, “Afyonkarahisar KOM Şube Müdürlüğümüz 11 büro ile faaliyetlerini yürütürken bu 11 büro içerisindeki 4 büromuz ‘Operasyonel Büro’ olarak nitelendirilir. Bunlar; Kaçakçılık Suçları Büro Amirliği, Mali Suçlar Büro Amirliği, Organize Suçlar Büro Amirliği ile Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlar Büro Amirliğidir. Kaçakçılık Suçları Büro Amirliği görev alanına giren suçlarla ilgili yapılan çalışmalara baktığımızda, ülkemiz tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecek tüketiminde ön plandadır. Aynı zamanda ülkemizde bu ürünlerin satışında TAPDK bandrolü olması zorunluluğu da bulunmaktadır. TAPDK bandrolü basma yetkisi darphaneye aittir. İlimizde KOM Şube Müdürlüğümüzce bu alanda yapmış olduğumuz çalışmalarda, bahsi geçen ürünlerin satışının yapıldığı yerlerde mobil denetim cihazı ile bu bandrollerin okutularak öncelikle bandrolün dolayısı ile ürünün orijinalliğini denetlemekteyiz. Yapmış olduğumuz bu denetimlerde ürün bandrollerinin sahte çıkması durumunda ürünlere el koyma işlemi uygulayarak gerekli yasal işlemleri başlatıyoruz. 2024 yılı itibari ilk yapmış olduğumuz bu alandaki çalışmalarda; Yedi bin paket kaçak sigara, 650 adet puro, bin 300 kilogram kıyılmış tütün, 650 kilogram nargile tütünü, 300 litre etil alkol, 95 litre el yapımı kaçak içki ve 50 adet alkol aroması yakalaması yapılmıştır. 11 milyon dal makaron yakalaması yapmış bulunuyoruz. Makaron; içi tütün ile doldurulmamış boş sigara dalı demektir. Ülkemizde makaron alımı ve satışı TAPDK bandroll olması şartı ile serbesttir, suç değildir. Ancak içi tütün ile doldurulup paketlenip satışa hazır hale getirildiği vakit suç halini almaktadır. Bu saymış olduğumuz ürünler dışında Kaçakçılık Suçları Büro Amirliğimizin görev alanına her türlü kaçak eşya ve malzemeyi girmektedir.” şeklinde konuştu.

“UYGULAMALAR DENETİMLER DEVAM EDİYOR”

Ticarete konu olan ‘Gümrük Dışı – Kayıt Dışı’ kıymetli taş, maden, muhtelif gıda, elektronik eşya, ilaç ve benzeri emtia ile ilgili suça konu olay ve suçlu ile mücadelenin aralıksız sürdürüldüğünü anlatan İbrahim Demirbaş, şunları kaydetti: “Emtia kelime anlamı olarak ticarete konu olan alınıp satılan malların tümüne verilen isimdir. Ayrıca Kaçakçılık Suçları Büro Amirliğimiz akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili çalışmalar yürütmektedir. Akaryakıt kaçakçılığını iki grupta nitelendiriyoruz. Birincisi gümrük kaçağı akaryakıt, ikincisi ise karışımlı akaryakıttır. Gümrük kaçağı akaryakıt ülkemize yasa dışı yollarla yurtdışından sokulan ve piyasaya sürülmeye çalışılan akaryakıttır. Bunlarla ilgili olarak yol uygulamalarında yaptığımız denetimlerde çalışmalar yürütmekteyiz. Karışımlı akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünleri ile madeni yağlar kısmında ise karışımlı akaryakıtın çeşitli madeni yağlar ve bitkisel yağların solvent ve tiner gibi yanıcı ve yakıcı malzemeleri ile karıştırılarak elde edilen yakıt türüne bu tanımı yapıyoruz.”

“TOPLAM 140 İSTASYON YILDA EN AZ 1 KERE DENETLENİYOR”

Türkiye’de piyasası ile ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) yetkili olduğunu belirten Demirbaş, “Ülke genelinde akaryakıt istasyonlarının denetimi KOM Başkalığı ve EPDK arasındaki protokol gereği KOM Şube Müdürlüklerinde EPDK yetkilisi personellere verilmiştir. Afyonkarahisar KOM Şubemizde de EPDK görevlisi personeller bulunmaktadır. Afyonkarahisar merkez bölge ve polis görev alanındaki 17 ilçede toplamda 140 akaryakıt istasyonu yılda en az bir kez olacak şekilde denetlenmektedir. Bu çalışmalarda; On bin litre kaçak akaryakıt yakalaması yapmış bulunuyoruz.” dedi.

“KAÇAK KAZILARDA YERALTI ŞEHRİ VE MEZAR ODASI KEŞFEDİLDİ

Kaçakçılık Suçları Büro Amirliğince tarihi eser kaçakçılığına yönelik çalışmalarına yürütüldüğünü dile getiren Demirbaş, “Afyonkarahisar, bilindiği üzere Frig Vadisi ile Dinar Apameia ve Emirdağ Amorium antik kentleri gibi birçok tarihi ören yerleri ile zengin bir şehirdir. Bu nedenle bu ve benzeri lokasyonlar tarihi eser kaçakçıları ve halk arasında ‘Define Avcıları’ olarak tabir edilen grupların hedef noktaları hâlindedir. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tarihi eser olarak nitelendirilen toprak altı veya etnografik eserlerin kaçak yollardan yurt dışına çıkışı ve yurt içindeki ticaretini önleyici-engelleyici faaliyetlerimiz bulunmaktadır. 2024 yılı itibariyle; 250 adet sikke, 38 adet tarihi obje yakalamamız söz konusudur. Aynı zamanda geçmiş yıllarda ilgili çalışmalarımız neticesinde İscehisar ilçesinde kaçak kazı yapanlara yönelik yaptığımız çalışmalarda, kaçak kazı çalışmaları yürüten şahısları yakalamamız neticesinde bir yer altı şehri çıktı. Aynı şekilde Salar Beldesinde kaçak kazı faaliyetleri önlenmesi neticesinde bir mezar odasının ortaya çıkmıştır. Öte yandan 2024 yılı kaçakçılık yakalamalarımızdan emtia ürünlerine bakacak olursak; Üç adet kaçak oto, 98 adet cep telefonu ve 16 bin adet cep telefonu aksesuarı ve parçalarını yakaladık. Aynı zamanda, 11 bin adet tütsü, 2 bin 100 adet güneş gözlüğü ve 850 adet güneş gözlüğü kılıfı, bin adet cinsel içerikli ilaç ve ürün yakalamasını gerçekleştirdik.” diye konuştu.

 

Afyon Polisi 2 Suç Örgütünü Çökertti

 

“OPERASYONEL BÜROLARIN FAALİYETLERİ ARALIKSIZ SÜRÜYOR”

Mali Suçlar Büro Amirliğinin görev alanına giren suçlar ile ilgili yapılan çalışmaları anlatan Demirbaş, “Yolsuzluk, sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık ve tefecilik başlıkları altında sınıflandırabileceğiniz mali suçlarla etkin bir şekilde mücadele ederek, ülkemizin siyasi, ekonomik ve sosyal alanda gösterdiği olumlu gelişmelere katkıda bulunmak için gerekli çalışmaları yapmaktayız. Saymış olduğumuz suç başlıkları altında, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, vergi kaçakçılığı, parada, kıymetli damgada, mühürde resmi ve özel belgede sahtecilik, rüşvet, zimmet, irtikâp suçları ile haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizleme, fiyatları etkileme, çek-senet sahteciliği ve dolandırıcılığı Mali Suçlar Büro Amirliğinizin görev alanına girmektedir. Operasyonel bürolarımızdaki faaliyetlerimiz aralıksız sürdürülmektedir. İfade ettiğim tüm başlıklarda yürüttüğümüz çalışmalarda; Sahte para konusunda özellikle geçmiş Kurban Bayramında hayvan pazarında ve piyasa da nakdin çok kullanıldığı noktalarda çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. İlimizde tefecilik suçu kapsamında yaptığınız çalışmalarda öncül suçu tefecilik olan bu suçtan elde edildiği değerlendirilen 25 milyon TL değerinde para ele geçirildi.” şeklinde konuştu.

“BAŞARILI OPERASYONLARLA İKİ ÖRGÜT ÇÖKERTİLDİ”

Operasyonel bürolardan biri olan Organize Suçlar Büro Amirliği görev alanına giren suçlar ile ilgili yapılan çalışmaları aktaran Demirbaş, şu ifadeleri kullandı: “Bu büro faaliyetlerinin temel amacı; Haksız menfaat ve yüksek kazanç sağlama amacıyla yasalara aykırı biçimde oluşan halk arasında ki adıyla ‘çete-mafya’ tipi suç gruplarıyla mücadeledir. Bu mücadele silah-mühimmat ve tehlikeli madde kaçakçılığını da içermektedir. Bu bağlamda suç örgütleri yapılanmaları ile işlenen suçlardan, yıldırma, korkutma, sindirme, çoğunlukla tehdit, cebir ve şiddet uygulayabilen, bünyesinde açık veya gizli iş bölümü bulunan, hiyerarşik yapıya sahip yapılarda mercek altındadır. Suç işlemeyi süreklilik haline getirmiş, farklı suç alanlarında faaliyet gösterebilen ve haksız çıkar sağlamayı amaçlayan suç ve örgütlerce işlenen suçlar Organize Suçlar Büro Amirliğimizin görev alanına girmektedir. 2024 yılında suç örgütleri ve suçlarla ilgili yaptığımız çalışmalarda; ‘Örgütlü Nitelikli Dolandırıcılık’ çalışmamızda ‘Fide Dolandırıcılığı’ yapan suç örgütüne yönelik operasyonumuzda örgüt çökertilmiş, yakalanan şahıslara gerekli adli işlemler başlatılmıştır. Yağma suçu kapsamında çalışmalarımızda tespit ederek yaptığımız operasyonda bu yağma suçunun örgüt faaliyeti kapsamında işlendiği tespit edilmiş ve gerekli operasyon neticesinde örgüt çökertilmiştir. Aynı şekilde yine ilimizde örgütlü bir şekilde yurtdışı bağlantılı şahıslar tarafından işlenen ‘Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs’ suçu kapsamında yaptığımız çalışmalarla şahısların yakalanması sağlanmış, gerekli adli işlemler gerçekleştirilmiştir.”

“GAZİ TURGUT ARSLAN OPERASYONUNDA FETÖ’YE İŞLEM YAPILDI”

Operosyonel Bürolardan dördüncü ve son Büro Amirliğinin, Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlar Büro Amirliği olduğunu belirten Demirbaş, şunları kaydetti: “Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlar Büro Amirliğinin görev alanına giren suçlar ile ilgili yapılan çalışmalarda; Ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit eden terör veya suç örgütleri ile mücadele edilmektedir. Milli Güvenlik Kurulunca; devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunan yapı, oluşum ve gruplarla mücadele edilmektedir. Bu kapsamda, FETÖ/PDY gibi yapılanmasına karşı çalışmalar bu ilgili büromuzun çalışma kapsamında yürütülmektedir. Yakın tarihte Gazi Turgut Arslan, operasyonu kapsamında, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik yapılan projeli çalışma kapsamındaki operasyonda örgüt mensuplarından çok sayıda örgütsel doküman, dijital materyaller ve suç unsurları ele geçirilerek gerekli işlemler yapılmıştır.”

“İHBARLAR ÇOK KIYMETLİ, İHBARCININ KİMLİK VE İLETİŞİM BİLGİLERİ GİZLİ KALIYOR”

“İhbarların bizim için çok kıymetli olduğunu belirtmek istiyorum.” diyen Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suç ve suçlu ile mücadelede her ne kadar teknik imkânlardan yararlansak da teknik imkânlarla çözemediğiniz bazı konularda vatandaşımızın bize yardımcı olması oldukça önem arz etmektedir. Biz buna çok değer veriyoruz. Vatandaşlarımızın da sadece şubemiz konuları ile ilgili değil; suç ile ilgili her konuda telefon ile 112 ihbar hattına, gerekse CİMER, e-mail yolu ile veya Emniyet Müdürlüğümüze gelerek ihbarda bulunmalarını bekliyoruz. Bu noktada şunu da belirtmek isterim, gizlilik ve güvenlik endişesi ile ilgili olarak, vatandaşımız ihbar yapacağı vakit gerek 112 yolu ile gerekse Emniyet Müdürlüğümüze bizzat gelerek ihbarda bulunacağında ‘Kimlik bilgilerimin saklı kalmasını, iletişim bilgilerimin saklı kalmasını istiyorum.’ beyanı hâlinde kesinlikle bu noktaya dikkat edilerek gerekli tedbirler ile ihbarlarını almaktayız. Bu noktada müsterih olsunlar.”

“ŞOK YOL UYGULAMALARI YAPIYORUZ”

Yol uygulamalarının da yürüttükleri çalışmalarda önemli bir yeri olduğunu ifade eden Demirbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Çalışmalarımız kapsamında yol uygulamaları yapmaktayız. Kom Şube Müdürlüğünce ilimiz kavşak noktada bulmaması sebebi ile şube müdürlüğümüzce yapılan değerlendirmeler neticesinde uygun görülen yol güzergâhları üzerinde 24 saat esasına dayalı olarak ‘Şok Yol Uygulamaları’ yapmaktayız. Burada amaç ülkemiz içerisindeki doğu illerinden batı illerine yine batı illerinden doğu illerine yapılan her türlü transit taşımacılığın denetim ve kontrol altına alınması ve yapılan taşımacılıkta şubemizce gümrük kaçağı olarak değerlendirilen eşyaların el konularak her türlü Emtia Kaçakçılığını önlemektir. Bunlar dışında; Sistem araştırmaları, açık kaynak araştırmaları, sokak çalışmalarımızda faydalandığımız noktalardır. Destek olduğumuz kurumlar, Müze Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, İl Defterdarlığı, Gümrük Müdürlüğü, İl Özel İdaresi’dir. Bunun dışında üzerinde çalışma yaptığımız suç araştırmaları çerçevesinde veya yakaladığımız suç unsurları hakkında her kurum ile zaman zaman ihtiyaç halinde resmi çalışmalarımız olmaktadır.”

Bakmadan Geçme