Afyon Pedagoji Merkezinden Altın Tavsiyeler

Afyon Pedagoji Merkezi'nden Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu ile Psikolojik Danışman Tuba Çavaş, yeni eğitim öğretim dönemi öncesi ailelere altın tavsiyelerde bulundular.

Afyon Pedagoji Merkezi’nden Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, Afyon Pedagoji Merkezi olarak her yıl okullar açılmadan önce küçük çocukları ve ailelerini bilgilendirerek eğitim dönemine sorunsuz başlama adına destek olduklarını bildirdi. 

“ÖNCELİKLE TEDİRGİN GÖRÜNMEYİN”

Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu ve Psikolojik Danışman Tuba Çavaş’la birlikte yaklaşan yeni eğitim öğretim dönemi öncesi ailelere küçük tavsiyelerde bulundular. Şenbabaoğlu ve Çavaş, “Çocuğunuz okula yeni başlıyorsa siz de onun kadar, hatta bazen daha fazla endişeli olabilirsiniz. Fakat kuşkulu ve olumsuz ruh halinizi kesinlikle çocuğunuza yansıtmamalısınız. Rahat olmasanız bile rahat görünün. Çocuklar ebeveynlerinin ruh halini sezerler. Aksine ona cesaret vermeli, güvendiğinizi söylemelisiniz.” ifadelerini kullandılar.

“EVDEN ÇIKMADAN HENGÂMEDEN UZAK DURUN”

“Okula gitmek üzere evden çıkmasından önceki saatleri özenle planlayın. Uykusunu almış, yeterince dinlenmiş olduğundan emin olun.” diyen Şenbabaoğlu ve Çavaş, “Evden telaş içinde, azar işiterek çıkmak okulda geçireceği zamanı olumsuz etkiler. Okula yeni başlayan çocuklar ayrılık korkusu sorunu yaşayabilirler. Çocuğunuza bu konuda güven verin. Haftanın belli günlerinde, günün belli bir süresini okulda geçireceğini ve sonra eve geleceğini anlatın. Anlayışlı ve kararlı bir tutum sergileyin. Korkusunu anladığınızı ama bunun kısa sürede geçeceğini bildiğinizi ifade edin. Okula gitmeyebileceğini umut etmesine izin vermeyin. Çocuklara okulu sevdirmek söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de başka çocuklarla kıyaslamaktan kaçınmaktır. Çocuğunuz da okul korkusu varsa onu rahat hareket eden bir çocukla kıyaslamayın. Ağlıyorsa ağlamayan bir çocukla karşılaştırmayın, onu üstün gösteren cümleler kurmayın. Okulla ilgili kaygıları olan tek çocuk sizinki olamaz, değil mi? Ona çekinmesinin normal olduğunu ama zaman içinde okula alışacağını ve korkularını gülerek hatırlayacağını söyleyin.” dediler.

OKUL HAKKINDA SORULAR SORGUYA ÇEKMEDEN SORULMALI

Şenbabaoğlu ve Çavaş, açıklamalarının devamında şunları kaydetti: “Okul hayatı hakkındaki duygu ve düşüncelerini, gününün nasıl geçtiğini sorun ama çok fazla sorgulamayın. Yeni başlayanlar için okul çok farklı bir tecrübedir ve çocuklar bu sürece adapte olma gayreti içindedirler. Bu süreçte çocuğunuzun iç dünyasında büyük bir değişim gerçekleşmektedir. Sorgulandığını hissederse rahatsız olabilir. Bu yüzden; anlatmak istediği kadarıyla yetinin, daha fazlası için ısrar etmeyin. Aklınızda sorular varsa öğretmeniyle görüşebilirsiniz. Çocuğunuzun size anlattığı kaygı ve korkularını, yaşadığı olumsuzlukları arkadaşlarının ve öğretmeninin yanında dile getirmekten kaçının. Bunları onun duymayacağından emin olduğunuz zaman kendi arkadaşlarınızla paylaşabilir, fikir alış verişi yapabilirsiniz ama okuldan korktuğunu, evden çıkmadan önce ağladığını veya belli bir şeyi bir türlü kavrayamadığını kendisi yanınızda iken akranlarına veya öğretmenlerine anlatırsanız onuru zedelenir. Ayrıca size güvenip bir şeyler anlatmaktan da vazgeçebilir.” 

“EĞİTİM GÖRME AVANTAJLARI ANLATILMALI”

Şenbabaoğlu ve Çavaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Çocuğunuza okulda yeni arkadaşlar bulacağını, birçok şey öğreneceğini, hayal ettiği mesleği yapabilmek için eğitim alması gerektiğini anlatın. Okul pikniklerine, gezilerine, davetlerine katılını veya çocuğunuzu gönderin. Yönetimin çocuklar için açtığı halk dansları, satranç gibi kurslara, spor etkinliklerine katılması için teşvik edin. Ebeveynler olarak kendi içinizde ve birbirinizle de tutarlı olmanız çocuğun bu aşamada kaygılarını azaltıp daha güvenli hissetmesini sağlayacaktır. Ev içi rollerin dağılımı ve bu süreçte yaşanacak ödev ve ders çalışma düzenin sağlanması da çocuktaki öz düzenleme becerisini geliştirip kendindenlik ilkesiyle bir şeyler yapmasını sağlayacaktır. Biz anne babalar olarak onlar yerine bir şeyler yapma çabasında olmayıp onların sorumluluk almasını sağlatmalıyız. Özellikle bu dönemde aile sisteminin daha sağlıklı işlemesi için tüm ailenin katılım sağlayacağı küçük hedef listeleriyle süreç kontrolü sağlanılabilir. Bununla birlikte ailede geçirilen kaliteli vakit ile duygusal doyumun sağlanması birçok problemin önüne geçebilecektir. Ve Unutulmaması gerekiyor ki profesyonel destekle akademi süreçlerinde kaygısız-endişesiz ve sorunsuz atlatmanız tüm akademik süreçlerde etki edecektir. Bu vesileyle de Afyon Pedagoji Merkezi olarak 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılını tüm öğrenci, öğretmen ve velilere hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

Bakmadan Geçme