Afyon Pahalı Bir Şehir Mi?

Afyon, resmi adıyla Afyonkarahisar bölgesinde ve de özellikle büyük şehirlere göre yaşam kalitesiyle pahalı olup olmadığı kamu çalışanları ve öğrencilerle ailelerinin sıkça araştırdığı illerden biridir.

Afyonkarahisar sekiz ili birbirine bağlayan, tarihi, doğası, köklü kültürel özellikleriyle gizemli ve her geçen gün gelişen bir kent olma özelliğine sahiptir.
ESKİ ADI KARAHİSAR-I SAHİB’DİR
Afyonkarahisar veya eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, Afyonkarahisar ilinin merkezi olan şehirdir. Mermercilik ve gıda sektöründe Türkiye içinde ve dışında isim yapan şehrin Afyon olan ismi, 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir. Yerleşimin eski adı Karahisâr-ı Sâhib’dir. Karahisar ismi, şehrin ortasında yükselen koyu renkli volkanik kayaların renginden ve üstünde bulunan hisardan gelir. Sâhib adı ise, Anadolu Selçukluları’nın son devirlerinde yaşayan ve Moğol istilası sırasında buraya gelen Sâhib Ata Fahreddin Ali’nin unvanından gelmektedir. Günümüzde kullanılan Afyon adı da bölgede eskiden beri büyük alanda yapılan haşhaş ekimine dayanmaktadır.
AFYON’UN TARİHİ M.ö 3 BİN YILINA KADAR UZANIR
Kent tarihi M.Ö 3 bin yılına kadar uzanmaktadır. MÖ 2 bin yılının ilk dönemlerinde Hattilerin egemenliğinde bulunan yerleşim, M.Ö 2. bin yılının ortalarında Hititlerin denetimine geçmiştir. Hitit devleti yıkılınca MÖ 1000 yılı dolaylarında yerleşim Friglerin egemenliği altına girdi. Frigler döneminde kale içine “Akronium” ismi verilmiş daha sonra bu isim şehir içinde kullanılmaya başlanmıştır. M.Ö 6. yüzyılın sonlarına doğru Friglerin egemenliği bitmiş ve yerleşim Pers hâkimiyetine geçmiştir. Pers egemenliği, M.Ö 333 yılında Makedon Kralı III. Aleksandros’la yapılan İssos Savaşı’nda alınan yenilgiyle son bulmuştur. M.Ö 30 yıllarından itibaren yerleşiminde içinde olduğu bölge Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Romalılar döneminde yerleşim “Akroenos” adını almıştır. Roma İmparatorluğu’nun M.S 395 yılında bölünmesiyle yerleşim Bizans İmparatorluğu topraklarında kalmış ve yerleşime “Akronion” ismi verilmiştir. Afyonkarahisar’ın pahalı olup olmadığı yaşam tarzına ve beklentilere göre değişkenlik gösterir. Ancak genel anlamda Afyonkarahisar’ın büyük şehirlere göre daha ucuz bir şehir olduğu gerçektir. Çünkü şehirde büyük şehirlere kıyasla yaşam maliyetleri daha düşüktür.

Bakmadan Geçme