Afyon Orduevi Yıkılıyor. Yerine Ne Yapılacak?

Afyonkarahisar Orduevi'nde yıkım çalışmaları devam ediyor.

Afyonkarahisar şehir merkezinin en güzel yerinde, Ordu Bulvarı üzerinde bulunan Afyonkarahisar Orduevi’nin ek binası depreme dayanıksız çıktığı için yıkılıyor. Yapılan test çalışmalarının ardından olası bir depremde zarar görmesi muhtemel görülen Orduevi ek binasının yıkım çalışmaları devam ediyor.


TARİHİ BİNA VE ATATÜRK’ÜN HATIRASI KORUMA ALTINDA

Afyon Orduevi Yıkılıyor. Yerine Ne Yapılacak?
Afyonkarahisar Orduevi’nin ek bina ile aynı bahçe içerisinde bulunan tarihi binası ile ilgili ise herhangi bir işlem yapılmıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de konakladığı, Afyonkarahisar’ın tarihi Orduevi binası tescilli kültür varlığı olarak koruma altında. Dönemin İran Şahı Rıza Pehlevi’yi Afyon Orduevi’nde ağırlayan Büyük önder Atatürk’ün hatırasını içeren öğelerin de bünyesinde koruma altında olduğu tarihi Orduevi binasında Atatürk’ün hatırası yaşatılmaya devam ediliyor.

Afyon Orduevi Yıkılıyor. Yerine Ne Yapılacak?
EK BİNA DEPREME DAYANIKSIZ


1990’lı yıllarda yapılan ve Orduevi’ne gelen konuklar için konaklama hizmeti sunan Orduevi ek binası ise yıkılmaya başlandı. Depreme dayanıksız olduğu belirlenen Orduevi ek binasının yıkımının ardından bu noktada otopark yapılacağı iddiaları ise ilgili makamlarca doğrulanmıyor.
Orduevi yerleşkesi içerisinde hizmet amacının dışında bir yapılaşmanın söz konusu olamayacağını belirten yetkililer, tarihi binadaki tüm tarihi ve kültürel özelliklerin korunmaya devam edileceğini, yıkımı devam eden ek binada yıkımın tamamlanmasının ardından nasıl bir yapılanmaya gidileceğine ise zaman içerisinde karar verileceğini belirtiyorlar.
Söz konusu yeniden yapı işinin Milli Savunma Bakanlığı’nın işleyişine göre planlanacağını belirten yetkililer, Orduevi yerleşkesi içerisinde mevcut hizmet amacının dışında herhangi bir yapılaşmanın düşünülmediğini belirtiyorlar.


AFYONKARAHİSAR’IN ESKİ YAPILARINDAN

Afyon Orduevi Yıkılıyor. Yerine Ne Yapılacak?
Afyonkarahisar şehir merkezinde Cumhuriyet Öncesi yapılan kamu binaları arasında yer alan tarihi Orduevi binası, Afyonkarahisar’ın tüm tarihi fotoğraflarında yerini alıyor. Cumhuriyet’in ilanından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de konuk ettiği İran Şahı Rıza Pehlevi’ye de ev sahipliği yapan Afyonkarahisar Orduevi’ndeki tarihi taş binada Atatürk’e ait eşyalar koruma altında bulunuyor. Belli ziyaretçilerin girmesine izin verilen tarihi taş binada Atatürk’e ait hatıralar koruma altında tutuluyor.

Afyon Orduevi Yıkılıyor. Yerine Ne Yapılacak?

Bakmadan Geçme