Afyon Nerenin Başkentiydi?

Akronium, Akroenos, Akronion, Karahisar-ı Devle, Karahisar-ı Sahib, Afyonkarahisar… Afyon'un tarihi hakkında bilinmeyenler bu yazımızda…

Tarihi bulgulara göre M.Ö. 3 binli yıllara kadar uzanan Afyon’un tarihi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. 2 binli yılların başlarında Hattiler’in egemenliğindeki Afyon, ortalarına geldiğimizde Hititler’in denetimine geçmiştir. Hitit Devleti’nin yıkılmasıyla M.Ö. binli yıllarda bu yerleşim Friglerin egemenliği altına girmiştir. Frigler döneminde kale içine "Akronium" ismi verilmiş daha sonra bu isim şehir içinde kullanılmaya başlanmıştır. M.Ö. 6’ıncı yüzyılın sonlarına doğru Friglerin egemenliği bitmiş ve Afyon yani dönemin ismiyle Akronium, Pers hakimiyetine geçmiştir. Pers egemenliği, M.Ö. 333 yılında Makedon Kralı III. Aleksandros'la yapılan İssos Savaşı'nda alınan yenilgiyle son bulmuştur ve M.Ö. 30 yıllarından itibaren Afyon’un da içinde olduğu bölge Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Romalılar döneminde yerleşim "Akroenos" adını almıştır. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu'nun bölünmesiyle yerleşim Bizans İmparatorluğu topraklarında kalmış ve yerleşime "Akronion" ismi verilmiştir.


1684 YILINDA ŞEHRİN ADI, AFYONKARAHİSAR
Tarihsel sürece baktığımızda birçok isimle anılan Afyonkarahisar, 12’inci yüzyılın sonlarına doğru Türk egemenliğine geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin Kösedağ Muharebesi'nde aldığı yenilgi sonucunda Afyon'un da içerisinde olduğu bölge vezir Sâhib Ata Fahreddin Ali denetimine verilmiştir. 1275 yılında Afyonkarahisar'ın başşehri olduğu Sâhib Ataoğulları Beyliği kurulmuştur. 1341 yılında Germiyanoğulları Beyliği topraklarına katılan yerleşim 1390 yılında Osmanlı egemenliğine geçmiştir. 1402 Ankara Savaşı sonucunda Afyonkarahisar yeniden Germiyanoğulları'nın eline geçmiştir. 2’inci Yakub Bey'in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında yeniden Osmanlı egemenliğine katılmıştır.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, uzun süre bu beyliğin başkenti olarak kaldı(1265-1333). 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır. Yerleşim 1833 yılında Kavalalı İbrahim Paşa kuvvetlerince ele geçirilmiş, ancak aynı yıl içerisinde tekrar Osmanlı egemenliğine geçmiştir.

 

Bakmadan Geçme