Afyon Neden Afyonkarahisar Oldu?

Afyonkarahisar veya eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, Afyonkarahisar ilinin merkezi olan şehirdir. Peki, Afyon'un ismi neden ve ne zaman Afyonkarahisar oldu?

Mermercilik ve gıda sektöründe Türkiye içinde ve dışında tanınan ve ismi 
Afyon olan şehir 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirildi. Şehir isminin tarihe vefa gerekçesiyle Afyon yerine Afyonkarahisar olması gerektiği tezinden hareketle isim değişikliğine gidildi.
Şehir isminin değişmesi yönündeki teklife yazılmayan gerekçelerden birisi de uyuşturucu ismiyle anılmanın Afyonlular da yarattığı rahatsızlık olarak açıklandı. Yasa önerisi sahibi dönemin Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Mahmut Koçak, şehirde 2300 yıldır haşhaş ekildiği gerçeğinin değişmediğine dikkat çekerek Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden 1953 yılına kadar ilin Afyonkarahisar olarak anıldığını açıklamıştı. Koçak, “1953 yılında yeni kazaların kurulmasıyla ilgili hazırlanan kararnameden sonra ilin adı kısaltılarak Afyon olarak kullanılmaya başlanmış. İsmi uzun diye Avustralya’nın adını kısaltıyorlar mı? Atatürk, Nutuk’un 46 yerinde şehrimizin ismini Afyonkarahisar olarak kullanmıştır. Evliya Çelebi de Seyahatname adlı eserinde şehrimizin ismini Afyonkarahisar olarak kullanmıştır. Bizim Afyon olarak kullanmamız köklerimize karşı da saygısızlıktı.” ifadelerine yer vermişti.
 

Bakmadan Geçme