- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Afyon Millî Mücadele Kahramanı Kimdir?
Afyon Millî Mücadele Kahramanı Kimdir?
Türk milletinin var olma mücadele vererek bir kahramanlık destanı yazdığı Milli Mücadele'nin ilk kıvılcımının atıldığı kuruluşun ve kurtuluşun şehri olan Afyonkarahisar'dan katılan kahramanları sizler için araştırdık.
Türk ulusunun dönüm noktalarından bir tanesi olan Milli Mücadele’de Türk milleti bir kahramanlık destanı yazmıştır. Milli Mücadele’nin ilk kıvılcımının atıldığı büyük taarruz emrinin verildiği ve Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar var olma mücadelesinde çok büyük bir öneme sahip.
Kadın erkek, yaşlı, çocuk demeden 7’den 70’e var olma savaşında yer alarak cephelerde müdafaanın başarıyla sağlanmasına katkı sağlayan Milli Mücadele Dönemi karamaları tarihe altın harflerle kazınmıştır. Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar’da Milli Mücadele kahramanlarını sizler içi araştırdık.
İSMAİL ŞÜKRÜ ÇELİKALAY
Milli Mücadele’nin kilit isimlerinden olan İsmail Şükrü Çelikalay, 1876 yılında Afyonkarahisar’da doğmuştur. Dava Vekillerinden olan Mehmet İzzet Efendi’nin oğlu olan Çelikalay, ilköğrenimini Sübyan, orta öğrenimini de Rüştiye’de tamamlamıştır. Afyonkarahisar’da bulunan Teğmen Hasan Şükrü Efendi’den özel Cebir ve Kozmografya dersleri alan Şüktü Çelikalay, daha sonra öğrenimine medresede devam etti. Müftü Ali Feyzi Efendi’nin derslerine devam ederek ondan 1902’de müderrislik icazeti aldı. Ayrıca Ziraat Fen Memuru Tahsin Bey’den özel olarak ziraatle ilgili dersler aldı. Kendi çiftliğinde orak, çapa, silindir ve tohum atma gibi zirai iş makinalarının geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar gerçekleştirdi.
13 Mart 1909 yılında Afyon Öğretmen Okulu’na öğretmen olarak atanan İsmail Şükrü Çelikalay, 13 Ekim 1911 tarihinde okulun Müdürlüğüne getirildi. 1 Mart 1912’de medreselerin ıslahı için kurulan komisyonda görevlendirilen İsmail Şükrü Çelikalay, 20 Ekim 1915’te Darülhilafe Medresesi’ne öğretmen olarak görevlendirildi. 1908 tarihinde İttihat ve Terakki Fırkası’nda politikaya giren İsmail Şükrü Çelikalay, parti yönetiminde aktif görevler yerine getirdi.
İzmir’de 15 Mayıs 1919’da Yunan işgalinin başlaması üzerine, Milli Mücadele’ye katılan İsmail Şükrü Çelikalay, Kuvayı Milliye teşkilatının kurulmasına öncülük etmiş bir isimdir. Gönüllüleri cepheye sevk eden ve İngilizlerin işgali altındaki depolardan gizlice silah ve cephane tedarik eden İsmail Şükrü Çelikalay, milli kuvvetleri silahlandırmak amacıyla gayret vermiştir. Hacı Bayram ve Zincirli camilerinde vaizlik ile Çelik Alay birliğini kurmuştur. Cami kürsülerinden yaptığı vaazlarıyla, ulusal harekâtın amaç ve hedefleri konusunda halkı aydınlatmıştır.
Afyon Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kuruluşunda görev alan İsmail Şükrü Çelikalay, TBMM 1. Dönem’de Karahisar-ı Sahip (Afyon) milletvekili seçilerek 23 Nisan 1920’de yapılan açılış töreninde ilk milletvekillerinden olarak görev yapmıştır.
Kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası sahib olan İsmail Şükrü Çelikalay, 25 Aralık 1950 yılında vefat etmiştir.