Afyon, lavanta ile Fransa'ya rakip olsun

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar'ın geleceği için önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. 'İlimizde Lavanta Yetiştiriciliğinin Katkılarının Önemi ve Değerlendirme Toplantısı', AKÜ İbrahim Küçükkurt Çok Amaçlı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya başkanlık eden Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar'ın lavanta üretimiyle Fransa'ya rakip olabileceğini söyledi Murat ARISOY 'İlimizde Lavanta Yetiştiriciliğinin Katkılarının Önemi ve Değerlendirme Toplantısı', Afyon Kocatepe [&hellip]

Afyon, lavanta ile Fransa’ya rakip olsun

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar’ın geleceği için önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. “İlimizde Lavanta Yetiştiriciliğinin Katkılarının Önemi ve Değerlendirme Toplantısı”, AKÜ İbrahim Küçükkurt Çok Amaçlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya başkanlık eden Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar’ın lavanta üretimiyle Fransa’ya rakip olabileceğini söyledi

Murat ARISOY

“İlimizde Lavanta Yetiştiriciliğinin Katkılarının Önemi ve Değerlendirme Toplantısı”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İbrahim Küçükkurt Çok Amaçlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser’in yanı sıra ilçe belediye başkanları ve Kaymakamlar katıldı. Toplantıda katılımcılara Dazkırı’da yetiştirilen lavantalardan üretilen bal ikram edildi.
BİTKİLERDEN YAPILAN İHRACAT ARTACAK
Toplantıyı yöneten Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, lavantanın Afyonkarahisar’da yetiştirilebileceğine dikkat çekti. Güner, “Üniversitemizin de desteği ile Tıbbı Bitkiler Merkezi kuruldu. Bu merkezin amacı, bitkilerden elde edilen ihracat kalemini artırmak. İlde yaptırdığım araştırmalara göre ilimiz lavanta üretimi konusunda örnek olabilecek bir il. Lavanta yetiştiriciliği potansiyeli şu anda mevcut. Lavanta denildiğinde üretilmesi zor bir bitki türü geliyor. Ancak izahlar sonucunda lavantanın ilimizde çok rahat yetiştirilebileceğini fark ettim. Bu önce yetiştirmeye dayalı, ardından da yağını ihraç etmeye dayalı bir ürün. Rahmetli Adnan Kahveci yaşarken kiviyi kimse bilmiyordu. Bugün ise kivi, çaya alternatif bir ürün hâline geldi. Karadeniz’de çaya alternatif olarak belirlenen ürün kividir” dedi.
ŞEHİR İÇİN YENİ BİR ŞEY
Afyonkarahisar’ın lavanta yetiştiriciliği potansiyeline sahip olduğunu hatırlatan Vali Güner, “İlimizde et sektörünün, gıda sektörünün gelişmiş olması, buna dayalı ihracat kalemlerinin olması, bizim bu yöreden maksimum yararlandığımız sonucuna bizi götürmez. Dünyada Fransa’ya rakip olacak bir potansiyelin Afyonkarahisar il ve ilçelerinde oluşturulabileceğini düşünüyoruz. Nasıl gül ismi geçince akla Isparta geliyorsa, neden lavanta deyince akla Afyonkarahisar gelmesin? TÜBİTAK’ın, Üniversitemiz’in, Tarım Müdürlüğü’nün, Itri ve Aromatik Bitkiler Merkezi’nin, Kaymakamlar’ın, Belediye Başkanları’nın, İl Özel İdaresi’nin bu işin içinde olması, bu işi var edecektir. Buradaki arkadaşlarımız dava adamı olan arkadaşlarımız. Niye, çünkü yeni bir şeye dikkat çekiyoruz. Yeni bir şeye dikkat çekmek, zordur” diye konuştu.
Vali Güner, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin lavanta yağını işleyecek birikime ve labaratuvarlara sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
LAVANTA, ZOR
BİR ÜRÜN DEĞİL
Vali Güner’in ardından kürsüye çıkan Dazkırı Kaymakamı Muhammed Beşir Nursaçan ise ilçede lavanta yetiştiriciliği projesinin başarıya ulaştığını aktardı. Lavantada tam verimin 4 yılda alındığını hatırlatan Nursaçan, bir dekarda 2 bin 250 lira kazanıldığını söyledi. Nursaçan, “Lavanta, yetiştirilmesi zor bir ürün değil. Ben göreve başladığımda Dazkırı’da ne üretilir diye düşündüm ve lavanta üretmeye karar verdik. Şimdi 4 köyümüzde lavanta tarlaları oluşmaya başladı. Lavanta, sıcağa, eksi 25 dereceye kadar soğuğa, susuzluğa dayanıyor. Yabani hayvanların yediği bir ürün değil. Bitkisi, çayı, yağı kullanılıyor. Lavanta yetiştirmek isteyen başka kişilere de bitkinin gövdesini satabiliyorsunuz. Bize ödenek sağlanması hâlinde 5 yılda milyon liralarla ifade edilen kazancı sağlayabiliriz” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE ÜRETİM YETERLİ DEĞİL
AKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erol da aromatik ve tıbbi bitkilerin tarihi hakkında bilgi verdi. Erol, Türkiye’nin bu alanda yeterli seviyede üretime ulaşamadığını, üretimin koordinasyonla ve kurumlar arası desteklerle sağlanabileceğini ifade etti. TÜBİTAK yetkilisi, başuzman Dr. Elif Ece İlter de TÜBİTAK destekleri hakkında sunum yaptı.

HAYDİ ÖN KOLTUKLARA
Vali Hakan Yusuf Güner, Dazkırı Kaymakamı Muhammed Beşir Nursaçan’ın sunumu sırasında “Arkadaşlar, arka sırada kalmanızı istemiyorum. Ön koltukları, ön sıraları doldurun. Basın mensupları da buna dahil” uyarısında bulundu.

Bakmadan Geçme