Afyon, kültür ve müzeler kenti olacak

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Taşpınar Dergisi'nde yayınlanan yazısında, yapılacak çalışmaların ardından Afyon'un kültür ve müzeler şehri olarak anılacağını söyledi Taşpınar Dergisi'nin yeni sayısı okuyucularla buluştu. Taşpınar Dergisi için bir yazı kaleme alan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şehirde kültür çalışmalarının yoğun bir şekilde devam edeceğini belirtti. Çoban, 'Özellikle tarihi Afyonkarahisar yerleşiminin bulunduğu bölgelerde yapılacak [&hellip]

Afyon, kültür ve müzeler kenti olacak

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Taşpınar Dergisi’nde yayınlanan yazısında, yapılacak çalışmaların ardından Afyon’un kültür ve müzeler şehri olarak anılacağını söyledi

Taşpınar Dergisi’nin yeni sayısı okuyucularla buluştu. Taşpınar Dergisi için bir yazı kaleme alan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şehirde kültür çalışmalarının yoğun bir şekilde devam edeceğini belirtti. Çoban, “Özellikle tarihi Afyonkarahisar yerleşiminin bulunduğu bölgelerde yapılacak restorasyon, düzenleme ve yenileştirmeler şehrimizin zenginliklerini yurtiçi ve yurtdışından gelecek misafirlerimizin beğenisine sunmaya yardımcı olurken, bu mekânları sanki yaşayan müzeler haline getirecektir.Şehrimizde şu anda atıl durumda bulunan Kadınlar Pazarı ve Kasaplar Çarşısı’nda yapmayı planladığımız çalışmalarda el sanatları çarşısı, sanat atölyeleri, satış üniteleri, yöresel yemek restoranları, kafeteryalar, alışveriş mekânları iki çarşımıza da turistik vizyon katacak” dedi.
KÜLTÜR VE SANAT EVİ KURULUYOR
Afyonkarahisar’ın birçok tarihi ve kültürel zenginliğinin bulunduğunu hatırlatan Çoban, “Geçmişten günümüze tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu kentimizi Müzeler Kenti yapmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu amaçla, Ot Pazarı Camii arkasında bulunan tarihi konağı satın alarak önemli bir restorasyon çalışmasını yapacağız. Bu çalışmada oldukça yüklü bir restorasyon bedeli harcayacağız. Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet verecek bu konakta şehrimizin hafızası canlı tutulurken, misafirlerimize ev sahipliği yapacağız.Kent Müzemizi tarihi dokumuz içerisinde yine tarihte kaybolan bir değerimizi Eski Hükümet Konağımızı yaşatan bir mekân olarak yapacağız. Her yıl binlerce misafirimizin geldiği Mevlevihane Müzemizin bulunduğu alanda Türbe Yokuşu’nda Gıda Laboratuarı yerleşkesinin kaldırılmasıyla tarihi dokuya uygun mimari ile yapılacak Kent Müzesi’nde Afyonkarahisar geçmişiyle buluşacak” ifadelerini kullandı.
DOĞALTAŞ MÜZESİ AÇILACAK
Çoban, 5 yıllık kültür projelerini anlatmaya şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar’ın en önemli zenginliği arasında bulunan mermerciliğimizi tanıtacak Doğaltaş Müzesi, çalışmasını sürdürdüğümüz Afyonkarahisar Kalesi’ne asansör projemizle hayat bulacak Sanat Sokağımız, Hıdırlık Tepesi’ne yapmayı projelendirdiğimiz Hıdırlık Kule, Tarihi Bedesten Çarşısı’nın Belediyemiz tarafından restore edilmesi ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarında yol ve kaldırımlarda doğaltaşla yapacağımız üst yapı çalışmaları Tarihi Afyonkarahisar kentimizi Müzeler Kenti haline getirecek. 31 tarihi çeşmemizin aslına uygun olarak restore edilmesi, 1933 yılında yıkılan Paşa Camii’nin aslına uygun olarak yeniden manevi dünyamıza ve ibadet hayatımıza kazandırılması, Mahallem Kur’an’la Buluşuyor projemizle toplam 8 mahalleye Kur’an Kursu ve derslik yapılması çalışmalarımız yine bu dönemde öne çıkacak projelerimiz ve taahhütlerimiz olacak. Afyonkarahisar’ı öne çıkaracak belki de dünya çapında üne kavuşturacak bir projemizde Şükrü Demirayak Klasik Araç ve Müzik Aletleri Müzesi olacak.” (Kocatepe Haber Merkezi)

DERGİDE NELER VAR?
İlki 1932 yılında olmak üzere 1950 yılına kadar aralıksız olarak 161 sayı çıktıktan sonra çeşitli aralıklarla yayımlanan Taşpınar Dergisi’nin yeni sayıları yayımlanmaya devam ediyor. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın talimatıyla yeniden okuyucularıyla buluşan Taşpınar Dergisi son sayısı da Afyonkarahisar tarihine adeta ışık tutuyor. Geçmişte uzun yıllar Afyonkarahisar’ın kültürünü, tarihini halka aktarmada önemli bir görev üstlenen Taşpınar Dergisi yeni sayısında da birçok tarihi konuyu okuyucularının beğenisine sundu.
Objektifin Gözünden Afyonkarahisar konulu dergide Afyonkarahisar’ın Fotoğrafik Tarihi’nden, geçtiğimiz yüzyıllarda İstanbul’da yaşamış ve bugün türbesi ziyarete açık Afyonkarahisarlı Halveti Şeyh Ramazan Efendi, sık sık isimlerini duyduğumuz Fethi Bey, Nuri Bey, Sadık Bey’in kimler olduğu, Afyonkarahisar’da köylere isimlerinin neden verildiği, havacılık tarihinde Afyonkarahisar’ın yeri ve önemi, Elvanpaşa Köyü’ndeki köy odaları, Afyonkarahisar’da halk inançları ile Osmanlı dönemine ait önemli bir kaynak olan 1316 yılı Salnamesinde Afyonkarahisar, Erdoğan Emre röportajı vb. pek çok ilginç konu yer almakta.

SİZ DE YAZIN
Vatandaşların, Taşpınar Dergisi’nin yeni sayısında yer almasını istediği makale, deneme, şiir ve yazıları; [email protected]. adlı e-posta adresine veya Afyonkarahisar Belediyesi Basın Yayın Birimi’ne iletebileceği belirtildi.

Bakmadan Geçme