• Haberler
  • Genel
  • Afyon Klasik Müzik Festivali 14’üncü yılında

Afyon Klasik Müzik Festivali 14’üncü yılında

Afyonkarahisar’ın en uzun soluklu yerli müzik festivallerinden Klasik Müzik Festivali 7-13 Nisan tarihleri arasında 14’üncü kez gerçekleştirilecek Hüseyin Başkadem'in Genel Sanat Yönetmenliği'nde on dördüncü yılını kutlayacak olan Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 7-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl yalnızca yabancı sanatçıların katılımıyla uluslararası kimliğini vurgulayacak olan Anadolu'nun en uzun soluklu Festivaline Çek oda müziği icracıları [&hellip]

Afyon Klasik Müzik Festivali 14'üncü yılında

Afyonkarahisar’ın en uzun soluklu yerli müzik festivallerinden Klasik Müzik Festivali 7-13 Nisan tarihleri arasında 14’üncü kez gerçekleştirilecek

Hüseyin Başkadem’in Genel Sanat Yönetmenliği’nde on dördüncü yılını kutlayacak olan Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 7-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl yalnızca yabancı sanatçıların katılımıyla uluslararası kimliğini vurgulayacak olan Anadolu’nun en uzun soluklu Festivaline Çek oda müziği icracıları damgasını vuracak. Bu seneki Festivalin bir diğer önemli özelliği de okul konserlerine ağırlık verilmesi olacak. Çek müzisyenler köy ve ilçe okullarında hemen hemen her sınıfta konserler verecek.
Festivalin okul söyleşileri bölümünde Türkiye’nin önde gelen kültür sanat insanları Afyonkarahisar’da ağırlanacak. Afyon-Prag şehirleri arasındaki müzik dostluğu da bu yılki konserlerle onuncu yılına gelmiş olacak.
Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, festivalin derstekçiler ve sponsorlar konusunda kronikleşen sıkıntıları bu yıl da devam ettiğini belirtirken, “Bu nedenle, Festival konserleri ve okul konserleri özellikle ilk dört güne sıkıştırılmış olarak dinlenebilecek. Okul söyleşileri ve sergiler gibi festival etkinlikleriyse hafta boyunca devam edecek.” dedi.
AÇILIŞTI FATMA Q VE
BELFİATO BEŞLİSİ’NDEN ORTAK KONSER
Bu yıl Festivalin Açılış Konseri 7 Nisan, Salı günü, tarihi Ali Çetinkaya Tren Garı’nda gerçekleştirilecek. 14. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Açılışı’nda, hepsi deuluslararası orkestraların aranan üyelerinden oluşan Çek oda müziğinin önemli topluluklarından Fama Q ile çok ödüllü oda müziği topluluğu Belfiato Beşlisi üyelerinin ortak konseri izleyiciyle buluşacak.
Festivale 2007 yılında bir kez daha katılmış olan Fama Q bu kez kısmen farklı bir kadroyla sahnede olacak. Belfiato Beşlisi ve Fama Q ikişer geceye yayılan konser serileriyle Afyonlu izleyicilere oda müziği ziyafeti yaşatacaklar.
OKUL KORSERLERİYLE GELECEĞİN DİNLEYİCİSİ YETİŞTİRİLECEK
Özellikle çocuklara klasik müziği sevdirmeye yönelik yoğun okul konserlerine Çek sanatçılar tam kadro olarak katılacaklar ve Afyon ilçe ve köy okullarına adeta çıkarma yaparak her sınıfta bir konser verecekler.
Çek sanatçıların Festivale olan ilgi ve katkılarının tartışılmaz olduğunun altını çizen Başkadem, “Sanatçılar bu kez gece konserlerinden daha fazla mesaiyi okul konserlerinde harcayacaklar. Hem sınıflarda enstrümanlarını tanıtacak, hem sevilen ve öğrencilerin aşina oldukları parçaları seslendirecek, hem de onların sorularını cevaplandırarak açıklamalı konserler gerçekleştirecekler. Deyim yerindeyse müziği öğrencilerin ayağına kadar götürecekler.” diye konuştu. Festivalin konser mekanları konusundaki yenilikçi tavrını sürdürdüğünü dile getiren Başkadem, ” Özellikle halkın yoğun olarak kullandığı alanları konser mekanı olarak kullanarak müziği yaşamın doğal akışına sokmayı amaçlayan bir Festival anlayışı hakim. Bu anlamdaki en gözde mekanlardan biri tarihi Ali Çetinkaya Tren Garı. Festivalin daimi sergi alanı olan bu yapı, bu yılki konserlere de ev sahipliği yapacak. 14. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da akşam konserleri ve okul konserlerinin yanısıra, sanat ve kültür söyleşileri, atölye çalışmaları, sergiler gibi etkinlikler yer alacak. Bu yılki festivalin zengin katılımcı listesi ise tanınmış ve sevilen isimlerinden oluşuyor: Berlin Film Türk Filmleri Festivali yönetmeni Selçuk Sazak, çocuk edebiyatı ustası Yalvaç Ural, fotoğraf sanatçıları Sabit Kalfagil ve Gültekin Çizgen, oyuncu Nejat Birecik, oyuncu ve taş plak uzmanı Cemal Ünlü, orkestra şefi Orhan Şallıel ve yayınevi yöneticisi Raşit Çavaş bu yılın seçkin konukları olacak.” ifadelerini kullandı.
BAKANLIK, VALİLİK VE
BELEDİYE’DEN BÜYÜK DESTEK
Festivalin önemli etkinliklerinden bir diğerinin ise Yavuz Özkan’ın İstanbul’da Aşk adlı belgeseli olduğunu belirten Başkadem şu şekilde konuştu: “Ali Çetinkaya Tren Garı’nda açılacak olan Devrim Erbil Resim Sergisi de Festival sonuna kadar izlenebilecek. Bu yıl Festivalin gerçekleştirilebilmesinde kamu kuruluşlarının desteği öne çıkıyor. Desteğini her yıl sürdüren Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın yanı sıra; Afyonkarahisar Valiliği ve Belediyesi kurumsal katkılarıyla zayıf kalan yerel desteklere karşın Festivale katkı sağlayan kurumlar oldular. Festivalin yerli sponsorları da artık klasikleşmiş isimler: Nur Lokantası, Güral Otel, Genhan, Afyon Mermer ve Özer Band.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme